Draft Sleepers: Markel Brown

Door

Het is voor teams niet makkelijk om elk talent naar waarde te schatten. In elke NBA Draft zijn er daarom spelers die ondergewaardeerd worden, te laat hun naam horen en het toch maken in de NBA. Deze spelers zijn beter bekend als de draft sleepers. Bij Sport Amerika kijken we daarom heel de maand juni vooruit naar de draft op 26 juni in Brooklyn. Vandaag: Markel Brown.

Markel Brown maakte zijn vier jaar rond in college. Dat deed hij bij de Oklahoma State Cowboys, waar hij de voorbije twee jaar ploegmaat was van Marcus Smart. Brown was enkel in zijn eerste seizoen bij de Cowboys geen starter. Vanaf 2011 speelde hij als startende shooting guard. Brown verbeterde zich elk jaar. Hij sloot zijn college loopbaan af met gemiddeld zeventien punten, vijf rebounds, drie assists met een schotpercentage van 47, waarvan 38 vanaf de driepuntlijn.

Wat het meeste in het oog springt bij Brown, is zijn enorm atletisch vermogen. Als hij maar een centimeter ruimte krijgt, sta je als verdediger op een poster. Hij is dan ook enorm sterk in de omschakeling. Aan het begin van zijn carrière bij Oklahoma State had Brown niet bepaald een betrouwbaar jump shot. Dat is na vier jaar wel het geval, ook vanaf de driepuntlijn. Hoewel hij geen natuurlijke play maker is, toonde Brown met momenten zijn capaciteiten als ball handler. Hij is absoluut niet slecht als shot creator voor anderen. Verder kan Brown ook verdedigend goed mee, vooral door zijn atletisch vermogen.

Zaken die tegen Brown spreken, zijn er ook. Zo geeft hij zich defensief niet altijd 100%. Minder goede atleten passeerden hem soms erg vlot. Maar met zijn fysieke kwaliteiten zijn hier zeker mogelijkheden. Hoewel hij kan dienen als point guard, is hij weinig vertrouwd met deze positie. Zijn beste positie blijft de shooting guard en daar is Brown voor de NBA dan weer wat te klein voor (6’3″). Opnieuw maakt zijn atletisch vermogen hier veel goed. Offensief zal hij echter moeten leren om ook voor zichzelf shots te creëren, wat tot nu toe moeilijk bleek. Zijn first step is niet bepaald snel en dus is aan de ring geraken niet vanzelfsprekend. Terwijl daar toch zijn grote kracht ligt.

Brown zal aan het einde van de tweede ronde gedraft worden. Als hij het ooit wil maken in de NBA zal hij vooral zijn jump shots moeten maken en tonen dat hij ook op de point uit de voeten kan én verdedigend zijn werk kan doen. Denk bij hem aan Cuttino Mobley, die toch wel knap werk leverde bij de Rockets en Clippers. Zo ver zal hij het niet schoppen maar een rol als shooter/defender vanaf de bank? Zeker wel.

Foto’s: Getty Images

1 Reactie
  1. Ed 6 jaar ago

    6,3 zeker te klein voor een NBA sg. In Europe moet het kunnen.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen