Draft Legends: Joel Embiid

Door

Elk jaar steken een paar spelers met kop en schouders bovenuit. Deze keer is dat niet anders. De top drie is in 2014, als alles meezit, in staat tot grootste dingen. Bij Sport Amerika kijken we daarom heel de maand juni vooruit naar de draft op 26 juni in Brooklyn. Vandaag: Joel Embiid.

Vaak doet het een speler niet bijzonder goed om vergeleken te worden met een legende. Dat schept natuurlijk een heleboel verwachtingen. De vergelijking van Joel Embiid is steeds…Hakeem Olajuwon. En toch, de center van de Kansas Jayhawks heeft eigenlijk alles in huis om minstens op bepaalde vlakken zo goed te worden als Hakeem The Dream. Embiid heeft fysieke kwaliteiten die aan Olajuwon doen denken: groot, slank, enorm atletisch/bewegelijk, grote handen… Dit stelt hem in staat om de defensie te verankeren als rebounder, shot blocker en post defender. Embiid heeft bovendien spelinzicht om ook qua help defense enorm van waarde te zijn. Zijn bewegelijkheid is daarbij een enorme troef.

Offensief wacht Embiid een zware taak om Olajuwon te evenaren. Hij heeft echter het talent om buckets te maken. Post moves heeft hij al in overvloed, een hookshot is ook aanwezig en zijn jump shot wordt elke wedstrijd meer betrouwbaar. Als 19-jarige is zijn potentieel dus enorm. Of hij nu als eerste, tweede of derde gedraft wordt, zijn team zal geduld moeten oefenen. Embiid zal niet vanaf dag één domineren. Maar Embiid zal wel meteen bijdragen, vooral defensief. Gaandeweg zal hij kunnen uitgroeien tot een primaire offensieve optie.

Tot voor kort was de enige bemerking bij de Kameroener zijn rug. Die hield hem ervan om sinds 1 maart een wedstrijd te spelen in college. Volgens Embiid zelf is zijn rug 100%. Wat moet hij anders zeggen? En toen brak hij zijn voet waardoor hij vier tot zes maanden buiten strijd. Wat een tegenslag! Teams willen een nieuwe Greg Oden vermijden en zullen mogelijk terughoudend zijn. Uiteindelijk is het te hopen dat zijn blessures geen issue worden want Embiid is een toptalent dat niet elke vijf jaar voorkomt.

Foto’s: Getty Images

5 Reacties
 1. Lennart 6 jaar ago

  Hoelaat is morgennacht de Draft, Nederlandse tijd?

  • Bahadir 6 jaar ago

   03:00, heb ik gezien op nbadraft.net

   • Lennart 6 jaar ago

    Ik kan helaas niks vinden op nbadraft.net Heb je toevallig een link?

   • Bahadir 6 jaar ago

    http://www.nbadraft.net/2014mock_draft

    Linksboven staat: ‘Countdown to NBA Draft 2014’.

    P.s.
    Zie net, op dezelfde site, dat de draft om 01:00 begint i.p.v. 03:00. Ik heb de countdown dus verkeerd berekend. Mijn excuses.

 2. Lennart 6 jaar ago

  Dankje! Gelukkig 1 uur al, is een wat betere tijd dan 3 uur :p

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen