Devils treffen Kings in Stanley Cup finale

Door

Dagelijkse updates over de belangrijkste wedstrijden met highlightvideo’s, niet te missen feiten en nieuwtjes en de uitslagen van alle wedstrijden. Dat is NHL Under Review.

Na enkele welverdiende rustdagen weten de Los Angeles Kings eindelijk wie hun tegenstander is in de Stanley Cup finale. Zij treffen daar de kersverse Eastern Conference kampioen New Jersey Devils, die in eigen huis in game 6 aartsrivaal New York Rangers met 3-2 verschalkten na een vroege treffer in overtime.

Het duel begon wederom uitstekend voor de Devils, die na de 3-1 voorsprong in game 5 dit keer een 2-0 voorsprong hadden na twintig minuten en er leek geen vuiltje aan de lucht. Hoogtepunt was een magistraal uitgespeelde powerplay via alle vijf de spelers om uiteindelijk te eindigen bij de vrijstaande Ilya Kovalchuk, die de puck hard binnen schoot.

Er bleek echter weer een herhaling van zetten te ontstaan en toen de tweede periode voorbij was stond de verrassende 2-2 op het bord en hadden de Rangers alle momentum in handen. Dat bleef zo tijdens de derde periode, waarin beide ploegen meerdere keren slechts centimeters tekort kwamen om het duel in reguliere speeltijd te beslissen.

Overtime, dat voor zowel Rangers als Devils eerder deze playoffs een steekspel van meerdere periode was geworden, moest uitkomst brengen en dat kwam er al na 63 seconden. Een rommelig moment voor het doel van de Rangers zorgde voor paniek en toen de puck tussen de benen van Henrik Lundqvist doorglipte was rookie Adam Henrique er als de kippen bij om ‘m in het lege doel te tikken.

Daarmee blijft het sprookje voor de 40-jarige Jersey goalie Martin Brodeur voortduren en hij zou zeventien jaar na zijn eerste Cup in zijn mogelijke laatste jaar alweer zijn vierde titel kunnen pakken. Marty glunderde als vanouds toen zijn team de Prince of Wales Trophy (foto) in handen mocht nemen. Dat deden ze traditie getrouw echter niet, want uit bijgeloof wordt al decennia lang een conference trophy niet als titel gevierd en wordt deze pas aangeraakt als de Stanley Cup gewonnen of verloren is.

Voor de Rangers komt een bijzonder seizoen ten einde, waarin openen in Stockholm, HBO’s 24/7 documentaires, deelname in de Winter Classic, twee gewonnen Game 7s en het 6.6-seconden-mirakel in game 5 allemaal hoogtepunten waren. Het op drie na jongste team in de NHL piekte dit seizoen eigenlijk al eerder dan verwacht en mag waarschijnlijk vooruit kijken naar meerdere mooie jaren als contenders. Daarover viel eerder in Sport Amerika Magazine 2 (p. 30-34) al meer te lezen.

De Stanley Cup finale tussen (East #6) New Jersey Devils en (West #8) Los Angeles Kings opent woensdag in Newark, New Jersey voor game 1.

Highlights

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen