Death Penalty dreigt voor University of Miami

Door

Nog niet zo lang geleden liet NCAA-president Mark Emmert weten dat zijn organisatie er niet over zou twijfelen om de zogenaamde death penalty – hetgeen zoveel betekent als een complete school uitsluiten van sport – uit te spreken over universiteiten die het niet zo nauw nemen met de NCAA-regels. Op vrijdag herhaalde hij zijn woorden nog maar eens.

,,Als, en ik zeg als er zich unieke omstandigheden voordoen waarbij televisie bans of death penalties een serieuze optie is, dan zullen we niet schromen deze uit te spreken”, aldus Emmert in een telefonisch interview met Associated Press. Waarbij hij er later nog aan toevoegde dat het in het geval van een death penalty wel om erg grove misstanden moest gaan.

Emmert weigerde in te gaan op de situatie rond de University of Miami (,,Ik moet zeggen dat ze bijzonder behulpzaam zijn”), dat afgelopen week in opspraak kwam door een even lang als weergaloos artikel van Yahoo Sports-journalist Charles Robinson. Robinson openbaarde het verhaal van Nevin Shapiro, die vanuit de gevangenis tegenover hem bekende van 2002 tot 2010 72 atleten van The U te hebben getracteerd op feesten, prostituees, SUV’s, verlovingsringen tot en met een abortus aan toe.

Het verhaal in kort bestek: Nevin Shapiro werd vorig jaar tot maar liefst twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens zijn rol in een $930 miljoen Ponzi scheme. Robinson interviewde Shapiro vanachter de tralies vervolgens ruim honderd uur lang, en spendeerde daarop nog eens elf maanden (!) met het checken en dubbelchecken van de vele duizenden feiten, beweringen en bewijsstukken (telefoon-records, ellenlange creditcard-afschriften) die hij daarbij van Shapiro te horen- en in handen kreeg. Het resultaat is verbluffend.

Shapiro is kennelijk teleurgesteld dat er van de vele vriendschappen die hij het afgelopen decennium met zijn Ponzi-miljoenen kocht geen spat meer over is, want hij gooit alles op tafel. Hoe hij miljoenen dollars spendeerde aan cadeautjes, auto’s, maatpakken, hoeren, sierraden, uitstapjes, feestjes op zijn jacht (ter waarde van $1.6M) en wat dies meer zij, aan atleten van de The U. Met medeweten van – en soms met participatie – van tenminste zeven Hurricanes-coaches.

Tegenwoordige profs die uitgebreid aan bod komen in de bekentenis van Shapiro: Devin Hester (Chicago Bears), Vince Wilfork (New England Patriots), Antrel Rolle (New York Giants), Andre Johnson en Daryl Sharpton (beiden Houston Texans), John Beason (Carolina Panthers) en Willis McGahee en Kellen Winslow (Tampa Bay Buccaneers). Allen zouden zij, evenals ruim zestig andere (oud-) Hurricanes, hebben geprofiteerd van Shapiro’s bloedgeld.

We hoeven er geen doekjes om te winden of hypocriet te doen: op iedere top-universiteit wordt betaald. Maar zelden liep een school zo opzichtig tegen de lamp als in dit geval The U.

Voor wie wat tijd over heeft en oprecht geinteresseerd is: het verhaal van Charles Robinson is een (sport-journalistiek) meesterwerk dat (zeker op het internet) zijn weerga niet kent. Een aanrader.

 

 

2 Reacties
 1. Rene 6 jaar ago

  Bizar verhaal zeg. Heeft mij een middagje gekost om te lezen, maar m’n mond viel open.

  Zou het nog gevolgen kunnen hebben voor huidige NFL spelers?

  • Darch 6 jaar ago

   Waarschijnlijk niet, al zullen ze wellicht wel het een en ander moeten terugbetalen, omdat hun giften zijn verkregen uit een ‘ponzi-scheme’.

   Het alleen gevolgen kunnen hebben, lijkt mij, als justitie hard kan maken dat de spelers wisten wat er gaande was, en dat ze behalve het ontvangen van giften ook daadwerkelijk investeerden, en daar weer winsten uit haalden. Maar dat lijkt me een moeilijke zaak…

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen