Walk-Off: Toronto is hot, Rangers & Indians herpakken zich

Door

Baltimore Orioles v Toronto Blue Jays

In deze nieuwe rubriek genaamd ‘De Walk-Off’ zal ik wekelijks bespreken wat er allemaal in het honkbal is gebeurd. We gaan kijken naar de teams in vorm, de teams uit vorm, bespreken alle interessante weetjes van de afgelopen week en kijken naar de meest intrigerende wedstrijden voor aankomende week!

arrow_up

Toronto Blue Jays (38-36, 5 GB in AL East)

De Toronto Blue Jays waren zonder enige twijfel het beste team de afgelopen week. In Texas werd ook de vierde wedstrijd van de series gewonnen, thuis werden de Rockies gesweept in drie wedstrijden en ook van de Orioles werd drie keer gewonnen. De Blue Jays hebben nu al elf wedstrijden op rij gewonnen en zijn het eerste team sinds 1979 dat ruim tien wedstrijden op rij heeft gewonnen en hierdoor boven de .500 is gekomen.

arrow_up

Texas Rangers (44-32, 1ste in AL West)

De Texas Rangers hadden deze maand al vier series verloren, tweemaal van de Blue Jays en eenmaal van de Red Sox en de Indians. Maar deze week hebben ze tegen AL-West concurrent Oakland orde op zaken gesteld. De series tegen Oakland werd met 3-1 gewonnen en ook tegen de Cardinals werden er al twee wedstrijden gewonnen. Op zondag werd de sweep van het team met het beste record in de Majors gecompleteerd.

arrow_up

Cleveland Indians (38-36, 4 GB in AL Central)

De Indians waren 4-9 in juni aan het begin van de week, maar overwinningen tegen de Nationals, Royals en Twins hebben het team van Francona weer relevant gemaakt in de AL Central. In de divisie waar Detroit verreweg het sterkste team lijkt staan de Indians nu nog maar vier wedstrijden achter de Tigers.

arrow_down

Atlanta Braves (44-33, 1ste in NL East)

Ondanks dat de Braves nog bovenaan staan in de NL East was het geen mooie week voor de Braves. Er werd thuis drie keer verloren van de Mets en tegen de Brewers werd er tweemaal verloren zonder dat er ook maar één punt werd gescoord. In de hele week werden er maar zeventien punten in acht wedstrijden gescoord (Atlanta speelde een double-header tegen de Mets op dinsdag).

Starting Lineup

De negen leuke weetjes van de afgelopen week:

 1. Juan Pierre van de Miami Marlins had twee RBI’s afgelopen zondag tegen de St. Louis Cardinals. Het was pas de 99ste keer in 1743 wedstrijden (5.7%) dat Pierre meer dan één run had binnengeslagen. De enige speler (minimaal 1000 wedstrijden) die een lager percentage heeft momenteel is Cesar Izturis van de Cincinnati Reds: 4.9%.
 2. Gerrit Cole heeft zijn drie eerste wedstrijden voor de Pittsburgh Pirates gewonnen. Hij is de eerste pitcher in de geschiedenis van de MLB die in zijn eerste twee wedstrijden twee Cy Young winnaars verslaat (Tim Lincecum & Zack Greinke) en is slechts de tweede die zijn eerste drie wedstrijden wint. Ben McDonald won in 1990 zijn eerste vijf wedstrijden voor de Baltimore Orioles.
 3. Jeff Francoeur van de Kansas City Royals had afgelopen week een home run en een walk. Het was slechts de negentiende keer in zijn carrière dat hij zowel een homerun als een walk had in één wedstrijd, en dat terwijl hij in 133 wedstrijden goed is geweest voor minstens één home run. Hiermee komt hij op een percentage van 14.3% en dat is het laagste in de MLB onder slagmannen die minstens 100 home runs hebben.
 4. Max Scherzer won zaterdag zijn elfde wedstrijd voor de Detroit Tigers, hij is pas de zesde pitcher in de geschiedenis van de MLB die na vijftien wedstrijden elf overwinningen heeft en nog niet één keer heeft verloren.
 5. Ryan Howard had zaterdag twee home runs in de wedstrijd tegen de New York Mets. Beiden kwamen op het conto van Dillon Gee, Howard is nu 7 uit 15 met zes home runs wanneer hij tegenover Gee staat. Dit houdt in dat Howard gemiddeld 2.5 at-bats nodig heeft voor een home run wanneer Gee de werper is. Geen enkele speler die minstens vijf home runs heeft geslagen op het werper van één pitcher heeft zo’n goed gemiddelde in de MLB.
 6. Carlos Peña had donderdag een walk-off home run voor de Houston Astros tegen de Milwaukee Brewers. Het was Peña’s zesde walk-off home run, en Houston was het vijfde team waarvoor hij een walk-off home run sloeg. Hiermee komt Peña op gelijke hoogte met Johnny Damon, ook hij sloeg walk-off home runs voor vijf verschillende teams.
 7. Donderdag had Blue Jays korte stop Munenori Kawasaki een groot aandeel in de overwinning van zijn ploeg. Met een home run bracht hij de Blue Jays terug op gelijke hoogte tegen de Orioles. Het was Kawasaki’s eerste home run in 244 at-bats in de MLB. Het record stond, en staat momenteel nog steeds op naam van Ben Revere, hij heeft nu 1233 at bats gehad in de MLB maar nog geen home run geslagen. Ter vergelijking: zijn teamgenoot Ryan Howard was in een vergelijkbaar aantal at bats de snelste ooit met 100 career home runs.

  Revere kan home runs wegpakken, maar slaan lukt nog niet zo
  Revere kan home runs wegpakken, maar slaan lukt nog niet zo
 8. Na 75 wedstrijden hebben de Atlanta Braves al tien keer verloren door middel van een shutout. Atlanta is het derde team in de geschiedenis dat bovenaan in de divisie staat na 75 wedstrijden ondanks dat ze tien keer niet hebben weten te scoren. De Cubs uit 1915 en de Yankees uit 1973 waren de andere twee teams.
 9. De Houston Astros starting pitchers doen het goed de laatste tijd, woensdag gaf Erik Bedard slechts één punt op in 7 1/3 innings tegen de Chicago Cubs. De Astros starting pitchers zijn sinds 27 mei 10-6 met een ERA van 2.47, dit is het laagste gemiddelde van de MLB sinds 27 mei.

On Deck

Aankomende week staan er ook weer mooie affiches op het programma, dit zijn de drie series waar ik het meest naar uit kijk:

 • Toronto Blue Jays @ Boston Red Sox (27 t/m 30 juni)

De Blue Jays verkeren in bloedvorm en zijn plotseling een team om rekening mee te houden in de AL East. Kan ex-Toronto manager John Farrell de opmars stoppen met zijn Red Sox?

 • Los Angeles Angels @ Detroit Tigers (25 t/m 27 juni)

De Angels stellen nog steeds teleur, misschien kan een goede series in en tegen Detroit voor een ommekeer zorgen. Detroit moet blijven winnen om Cleveland achter zich te houden, de Indians staan slechts vier wedstrijden achter de Tigers momenteel.

 • Texas Rangers @ New York Yankees (25 t/m 27 juni)

Texas is nog steeds verwikkeld in een strijd met Oakland in de AL-West, terwijl de Yankees met hun oude team proberen te overleven in de AL-East waar de Blue Jays ook de weg omhoog hebben gevonden.

Matchups om van te smullen

 • 'Mag ik weer op Chien-Ming Wang slaan?! YES!!'
  ‘Mag ik weer op Chien-Ming Wang slaan?! YES!!’

  Patrick Corbin (9-0, 2.19 ERA) vs. Stephen Strasburg (4-6, 2.40 ERA) op donderdag 27 juni.

 • Zack Wheeler (1-0, 0.00 ERA) vs. Chris Sale (5-6, 2.69 ERA) op dinsdag 25 juni.
 • Yu Darvish (7-3, 2.84 ERA) vs. Hiroki Kuroda (7-5, 2.78 ERA) op dinsdag 25 juni.
 • Alfonso Soriano neemt het dinsdag op tegen Kyle Lohse van de Brewers. Over zijn loopbaan slaat de outfielder van de Cubs .377 op het werpen van Lohse met 4 home runs en 12 RBI.
 • Op donderdag is de kans op succes van ‘Big Papi’ levensgroot wanneer hij het opneemt tegen Chien-Ming Wang van de Toronto Blue Jays. Hij slaat 16-37 (.432) op hem met 3 home runs en 13 RBI.
 • Zondag zal Ryan Dempster de Blue Jays, die in topvorm zijn, moeten stoppen. Hij lijkt daarvoor de aangewezen man, want hij heeft die sterke slagploeg tot nu toe op een slaggemiddelde van .157 weten te houden.
 • Tenslotte zullen de Yankees op donderdag proberen hun stats tegen oud teamgenoot Freddy Garcia (starter van de Orioles) op peil willen houden. Zij slaan 42-113 (.372) op hem met 13 extra base hits, waaronder zes home runs.

Highlights van de week

Mocht je van de week wat gemist hebben, check dan de video hieronder met alle highlights van de afgelopen week!

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen