De vrije val van CC Sabathia

Door

New York Yankees v Boston Red Sox

CC Sabathia is in de wedstrijd tegen de Los Angeles Angels van jongstleden de negende linkshandige werper met 2,500 strikeouts geworden. Hij werd echter de wedstrijd uitgestuurd na een heftig protest over de strikezone. Hij kreeg desondanks toch een overwinning bijgeschreven. Daar stopt het goede nieuws voorlopig voor de forse ‘southpaw’ van de New York Yankees.

Zijn ERA is inmiddels zo groot als zijn postuur, een ongezonde 5.25. Koppel dat aan zijn 3-7 record en je kan begrijpen dat Yankees fans gefrustreerd beginnen te raken. Vooral ook omdat het salaris van CC dit seizoen maar liefst 23 miljoen dollar bedraagt. Hieronder een tweet van een boze New York fan.

Duidelijk is dat Sabathia niet langer de ace van de rotatie is. Met Masahiro Tanaka en Michael Pineda in hetzelfde team, is dat ook niet per se noodzakelijk. De Yankees realiseren zich ook dat de grote ‘lefty’ op zijn return is, en hopen dat hij zijn ervaring en kennis van grote waarde kan zijn voor hun jonge sterren.

Een grondige blik leert dat CC niet langer de pitcher is die met vlammen gooit. Zijn velocity bereikt amper nog de 90 mph, waar vroeger 97 mph voor hem de standaard was. Een verontrustende trend is ook dat hij veel homeruns toelaat. Iets wat in ‘hitter-friendly’ Yankee Stadium hem verscheidene keren duur kan, en is komen te staan.

Iets wat evenveel hoofdbrekens voor manager Joe Girardi geeft, is het feit dat zijn werper zeer veel moeite heeft met de tweede, en vooral de derde keer door de slagorde van de tegenstander gaan. Bij de tweede keer is het slaggemiddelde van de opponent al .316, en bij de derde keer is dat nog hoger, namelijk .347.

Er zijn gelukkig voor hem en de Yankees nog genoeg aanknopingspunten om het seizoen tot een succesvol einde te brengen. Een fastball van 88 mph hoeft niet per se einde verhaal te betekenen. Pitchers als oud-teamgenoot Andy Pettite gooiden ook niet meer met vuur tijdens hun nadagen in de MLB. Locatie is wanneer de snelheid van de fastball afneemt, uiterst cruciaal.

Als hij zijn controle herontdekt en zorgt dat hij uit het midden van de plaat blijft, is er geen reden om te denken dat het niet goed kan komen. Zijn sinker zal hij ook meer moeten gebruiken om te voorkomen dat de ballen uit het speelveld verdwijnen.

Het is te hopen dat Sabathia wel meer hulp krijgt van zijn verdediging.

CC blijft natuurlijk wel een werkpaard. Elk jaar weer staat hij hoog op de lijst van gegooide innings. Van 2001 tot en met 2013 gooide hij gemiddeld per jaar 213,1 innings, een zeer hoog aantal. Er valt over zijn passie en instelling niets aan te merken, getuige het gepassioneerde protesteren tegen de umpire in de wedstrijd tegen de Angels. De vele homeruns die hem om de oren vliegen, baren echter wel veel zorgen. Een oplossing kan zijn hem niet meer dan vijf of zes innings te laten gooien. Een andere suggestie kan zijn hem niet langer in Yankee Stadium te laten werpen, gezien de onderstaande statistiek:

Als zijn laatste start tegen de Angels een indicatie is, blijft CC een werper met twee gezichten. Eentje die veel homeruns toe zal laten, en eentje die vechtlustig genoeg is om er uit alle macht toch nog wat van te maken. Welke CC Sabathia zullen de Yankees de rest van het seizoen te zien krijgen? Het is voor beiden te hopen dat zijn ERA zijn imposante postuur niet zal ontstijgen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen