De vijf opmerkelijkste statistieken in de NBA

Door

San Antonio Spurs v Dallas Mavericks - Game Six

Statistieken geven een beeld weer van de prestaties van een speler of team. Allesomvattend zijn ze uiteraard niet, zeker niet in de NBA. Toch is het altijd eens interessant om een aantal opmerkelijke cijfers te bekijken.

1. De magische Dirk
Dirk Nowitzki lijkt dit seizoen zijn zesde jeugd gevonden te hebben. De Duitser van de Dallas Mavericks leidt momenteel de NBA met een 3P% van liefst 51. Daarnaast laat Nowitzki echter ook een sterk FG% van 52,7 noteren en een FT% van 90,2. Juist, goed voor een 50-50-90 tot nu toe. Voor een man die ondertussen 37 is en bezig is aan zijn achttiende seizoen… Indrukwekkend!

2. Block Machine in Miami
Hassan Whiteside speelt momenteel de pannen van het dak in Miami. De center zit na veertien wedstrijden aan gemiddeld 4,7 blocks en dat in slechts 29,3 minuten per wedstrijd. Hij liet zelfs een triple-double noteren met tien blocks tegen Minnesota. Als Whiteside deze trend voortzet, komt hij in een illuster rijtje terecht. Met dit gemiddelde staat hij op een voorlopige vierde plaats aller tijden. Enkel Mark Eaton (5,5bpg), Manute Bol (4,9bpg) en Elmore Smith (4,8bpg) deden ooit beter.

3. Ish… Who?
Rajon Rondo leidt momenteel de NBA met gemiddeld 10,9 assists. Nummer twee is Russell Westbrook met 10,3 assists per wedstrijd. Daarna volgen Ricky Rubio met gemiddeld 8,5 assists en Chris Paul met 8,4 assists. En nummer vijf? Dat is Ish Smith. Wie? Ja, Ish Smith. De point guard krijgt in New Orleans iets meer dan 29 minuten speeltijd per game en dat vertaalde zich tot nu toe in gemiddeld 8,1 assists. Beter dan John Wall, beter dan Damian Lillard en beter dan LeBron James.

4. The Parker Efficiency
Tony Parker is altijd al één van de meest efficiënte point guards geweest. Niet alleen van de generatie waartoe hij behoort, maar ook in de geschiedenis van de NBA. Dit seizoen speelt de ondertussen 33-jarige Fransman nog efficiënter dan normaal. Hij staat namelijk zesde in de NBA met een FG% van 56,1 en doet het daarmee beter dan onder anderen Blake Griffin en Andre Drummond. De volgende point guard is Stephen Curry op plek 23. Parkers career-high FG% is 54,8, wat hij behaalde in het seizoen 2005/2006.

Tony Parker

5. Bang van vrije worpen?
T.J. McConnell staat op een mooie vijfde plaats in onze Rookie of the Year ranking, maar de point guard van de Philadelphia 76’ers is bezig aan een wel héél opmerkelijke streak. McConnell speelde tot nu toe al 449 minuten en dwong daarin exact nul vrije worpen af. NUL! Van een kleine en smalle spelverdeler wordt niet meteen een overdosis FT’s verwacht, maar nul? Dat is wel héél opmerkelijk…

Foto: Twitter

Ook leuk om te lezen