De jacht van LeBron James op Michael Jordan

Door

Oklahoma City Thunder v Miami Heat - Game ThreeLeBron James strijdt dit jaar met zijn Miami Heat voor een derde titel op rij. Hij wil echter meer: de beste basketballer ooit worden, een titel die nu voorbehouden is aan Michael Jordan. NBA-kenner Mart Smeets: “Er is maar één iemand aan wie je de bal blind toevertrouwt in de laatste seconden en dat is Jordan.”

LeBron James is net klaar met trainen. Het zweet gutst van zijn lichaam. Ook de beste basketballer van de wereld moet keihard werken om succesvol te zijn. Hij loopt wat rond en besluit dan dat zijn training toch nog niet voorbij is. Er moeten nog vrije worpen worden genomen. Hoe vreemd het ook is, voor deze superster is een van de makkelijkste onderdelen van het basketbal een zwak punt. James is ‘slechts’ een gemiddelde vrijeworpschutter. In alles wat hij doet met een basketbal is hij meer dan bovengemiddeld, behalve vanaf de vrijeworplijn. En dat steekt hem. Hij wil niet alleen nu de beste zijn. Nee, hij wil de beste aller tijden zijn. Dus schiet hij er tientallen achter elkaar. Want een matige schutter vanaf de vrijeworplijn kan nooit de grootste ooit worden, zo is de redenatie. Ze gaan raak, één voor één. Dan is het genoeg. Na afloop tijdens het perspraatje komt James terug op het onderwerp: “Na een training kan ik er doodmoe 150 achter elkaar raken. Maar nu nog in de wedstrijd. Daar gaat het om.”

Het is typerend voor de werkethiek van James. Veel basketbaltalenten verdwijnen door een achterdeur uit de NBA of komen zelfs nooit terecht op het hoogste niveau, omdat ze niet in staat zijn hard te werken. LeBron James is het ultieme talent en is ook nog eens een harde werker. Het gevolg is een unieke speler zoals die maar eens in de zoveel tijd voorbij komt. De 28-jarige speler van Miami Heat domineert de competitie als nooit tevoren. Hij won in de laatste vijf jaar vier keer de prijs voor meest waardevolle speler en de laatste twee seizoenen leidde hij zijn Heat naar het kampioenschap. In beide finales werd hij vervolgens verkozen tot de beste speler. Oh, en tussendoor leidde James de Amerikaanse basketbalploeg nog naar een gouden medialle in Londen.

Nee, er is op dit moment weinig tot niets wat James kan stoppen. (…)

Lees het hele verhaal over LeBron en MJ gratis op Sportschrijvert. SportAmerika en @Sportschrijvert werken samen om Amerikaanse sporten een groter platform te geven in Nederland. 

Ook leuk om te lezen