De dynamiek van college football rankings

Door

Iedere week worden de krachten van een team afgemeten en ingedeeld in de wekelijkse ranking, die wordt bepaald op basis van stemmen in polls bij USA Today en Associated Press. Zij praten met coaches, journalisten en andere kenners en dit grote team stemt op teams om hun plek te bepalen. Hierbij spelen uiteenlopende zaken een rol.

Neem nu deze week; een perfect voorbeeld van hoe verrassend en dynamisch de rankings kunnen zijn. Afgelopen week stond Oklahoma op 1, LSU op 2 en Alabama op 3. Alledrie deze teams wonnen hun wedstrijden en Alabama deed dat degelijk tegen (12) Arkansas, LSU was dominant tegen (16) West Virginia, terwijl Oklahoma (foto) met slechts 10 punten voorsprong won van Missouri.

De gevolgen zijn deze week duidelijk, want de Oklahoma Sooners – die al sinds de pre-season poll de eerste plek bezetten – zakken een plaatjes terug naar plek 2. De eerste plek wordt nu overgenomen door LSU, die laten zien dat ze vooralsnog met meer overmacht te kunnen winnen. Alabama consolideert hun mooie derde plaats met hun winst, omdat nummer 4 Boise State (3-0 stand) dit weekend een bye had. Oklahoma State neemt plek 5 in; zij hebben wel vier overwinningen, maar worden nog altijd minder sterk dan de mannen uit Idaho geacht.

Opvallend is ook het feit dat Wisconsin zelfs ondanks hun dominante overwinning op South Dakota toch een plek zakt van 6 naar 7, maar dat kan het gevolg zijn van de stijgingen van Nebraska (van 9 naar 8 ) en de goede seizoensstart van zowel Michigan als Illinois. Hierdoor is Wisconsin binnen hun Big Ten relatief gezien minder opvallend, waardoor de eerste Big Ten duels hier pas de meer vaste waarden gaan bepalen.

De rankings zijn daardoor, meer nog dan uitslagen en winst of verlies, de interessantste lijst om te volgen en uiteindelijk zullen natuurlijk deze lijsten gaan bepalen wie zich voor welke bowl game zal kwalificeren. Het is teams er dus alles aan gelegen om goed voor de dag te komen als de ogen van de college football wereld op hen gericht zijn. Go big or go home.

Ook leuk om te lezen