NFL Analyse: De beste lange passers in de NFL

Door

Moet je favoriete quarterback wel of niet een verre bal gooien, of kan hij het beter bij korte passes houden. Sports Illustrated berekende voor alle quarterbacks in de NFL waar ze het beste in zijn. Natuurlijk, het zijn nog maar vijf wedstrijden en daarmee hebben ze nauwelijks een betrouwbaar onderzoek in handen, maar dat mag de pret niet drukken.

Een lange pass is alles langer dan twintig yards. Een sterke arm van de quarterback is echter niet het enige dat hierbij van belang is. Hij moet behendig zijn en geduld hebben, maar ook beschikken over een goede offensive line.

Neem Matt Ryan van de Atlanta Falcons. In de eerste drie wedstrijden van het seizoen gooide hij tien passes van meer dan twintig en leidde daarmee de NFL. In week vier raakte drie (!) van zijn beschermers geblesseerd en gooide hij sindsdien nog maar twee lange passes. Ook Tom Brady is geen toppasser op lange afstand. Op dit moment gooit hij slechts 10% van zijn verre pogingen raak. Ook hier kan je veel wijten aan een matige o-line en receivers die niet vrij komen. Toch lijkt er hoop voor de Patriots-fans, want afgelopen zondagavond voltooide Brady maar liefst zeven van zijn twaalf lange passes.

De lijst met goede lange passers kent ook wat verrassingen. Drew Stanton, invaller voor de geblesseerde Carson Palmer bij de Arizona Cardinals, gooide tot nu toe een opvallend goede 8/22 voor 235 yards en twee touchdowns. Ook Brian Hoyer van de Cleveland Browns doet het goed. Hij gooit tot nu toe 10/18 voor 352 yards. En wat te denken van Austin Davis? Hij begon het seizoen als de derde quarterback maar is inmiddels de starter in St. Louis en kan gerust een gunslinger genoemd worden. Tijdens zijn start voltooit hij 50% van zijn lange passes voor 346 yards en één touchdown.

Andere quarterbacks die momenteel 50% of meer van hun diepe passes completeren zijn Ben Roethlisberger (Steelers, 62,2%), Ryan Fitzpatrick (Texans, 53,8%), Andrew Luck (Colts, 52%), Kirk Cousins (Redskins, 50%), Colin Kaepernick (49ers, 50%) en Drew Brees (Saints, 50%). Wel moet hier als kanttekening bij worden geplaatst dat zowel Fitzpatrick als Cousins ook drie interceptions hebben gegooid, terwijl ook Kaepernick meer interceptions (twee) dan touchdowns heeft gegooid (één) bij het gooien van diepe passes.

Spelers die daarentegen momenteel door de ondergrens heen zakken wat betreft passes van meer dan twintig yards zijn E.J. Manuel (Bills, 27,8%), Cam Newton (Panthers, 18,2%), Geno Smith (Jets, 17,6%) en de eerder genoemde Tom Brady met 10,5%. Geno Smith is de enige van deze groep die meer dan één interception gooide tijdens deze diepe ballen: hij gooide er vooralsnog drie.

In het onderzoek zijn alleen quarterbacks meegenomen die meer dan tien diepe pass attempts hebben. Hierdoor valt bijvoorbeeld Russell Wilson buiten deze beschouwing. De quarterback van de Seattle Seahawks completeert maar liefst 62,5% van zijn diepe passes, maar heeft daarentegen slechts acht diepe ballen gegooid. Dit geldt ook voor Blake Bortles, de rookie van de Jacksonville Jaguars. Hij doet het echter een stuk slechter vooralsnog met een percentage van 12,5 uit acht diepe passes.

Tot slot is de quarterback met de meeste deep pass attempts Nick Foles, de quarterback van de Philadelphia Eagles heeft al 42 ballen van twintig yards of meer gegooid maar hiervan kwam slechts 31% aan (vijf touchdowns, vier interceptions). Hiermee staat hij 23ste in de lijst van 28 quarterbacks die voor dit klassement in aanmerking komen. Wel gooit hij de meeste touchdowns, samen met Kirk Cousins (vier) en Matthew Stafford (Lions, vier touchdowns en een percentage van 42,9). Ecter worden ook de meeste interceptions door Foles gegooid, deze ‘eer’ deelt hij met de eerder genoemde Matt Ryan, die ook vier interceptions heeft gegooid.

Een samenwerking tussen Ewout Versloot en Justin Kevenaar

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen