De 15 contracten die geen enkel NBA-team wil

Door

Stoudemire

De NBA trade deadline komt steeds dichterbij. Donderdagavond is het zover, vanaf dan mogen teams geen trades meer maken. Bij het maken van een deal komt het echter niet altijd neer op het verkrijgen van een speler. Sommige teams zitten in de financiële problemen en willen daarom salaris dumpen. Niet alle spelerscontracten zijn echter zo makkelijk van de boeken te krijgen, zo vond ook Bill Simmons in zijn jaarlijks rapport op Grantland. Sport Amerika bekeek de lijst en brengt de 15 contracten die geen enkel NBA-team graag ziet komen in een trade.

(Positie. Speler (team): contractduur – totale waarde) 

15. Steve Nash (Lakers): 2 jaar – 19 miljoen dollar

Steve Nash is een legende, laat dat duidelijk zijn. Hij is echter ook net 40 jaar geworden en zou al enkele jaren van zijn basketbalpensioen moeten aan het genieten zijn. De Lakers betalen Nash de komende twee seizoenen nog 19 miljoen dollar. Voor een man die dit seizoen nog maar amper speelde en aangezien dit in de toekomst niet zal verbeteren, is het contract van Nash zijn waarde niet waard.

14. Omer Asik / Jeremy Lin (Rockets): 2 jaar – 33,5 miljoen dollar

De Rockets haalden Omer Asik en Jeremy Lin in de zomer van 2012 naar Houston met een paar overgewaardeerde contracten. Beide heren verdienen jaarlijks meer dan 8 miljoen dollar. Dat terwijl Lin nooit meer zijn momenten van ‘Linsanity’ kon doen herleven en Asik na de trade voor Dwight Howard geen Rockets-shirt meer wilde aantrekken.

 

 

13. Thiago Splitter (Spurs): 4 jaar – 36 miljoen dollar

De Spurs haalden vorig seizoen de NBA Finals en Thiago Splitter had daarin zijn verdienstelijk aandeel. Maar was hij nu echt zo goed dat hij dit seizoen 10 miljoen dollar mag opstrijken? Alle geluk werken zijn verdiensten degressief, ze nemen elk jaar af. Maar in het seizoen 2016/2017 zal de Braziliaanse big man nog steeds meer dan 8 miljoen dollar verdienen. Met andere woorden: overbetaald.

12. Jason Richardson (Sixers): 2 jaar – 12,8 miljoen dollar

Een pijnlijke nazaat van de trade voor Andrew Bynum. Jason Richardson ging toen van de Orlando Magic naar de Philadelphia 76’ers om er een dodelijke schutter te worden naast de inside presence van Bynum. We weten ondertussen hoe dat is afgelopen. De shooting guard speelde zijn laatste wedstrijd op 18 januari 2013 en kan volgend jaar meer dan 6 miljoen opstrijken met een spelersoptie.

Cleveland Cavaliers v Chicago Bulls11. Carlos Boozer (Bulls): 2 jaar – 32,1 miljoen dollar

Met de regelmaat wordt Carlos Boozer te hard aangepakt. Akkoord, de man heeft nog nooit gehoord van het woord ‘defense’. Laat staan dat hij defense speelt op een basketbalterrein. Maar Boozer is een offensief wapen waar de Bulls gretig gebruik van maken. Toch is meer dan 15 miljoen per jaar een paar miljoen teveel voor deze kale man.

10. Ersan Ilyasova (Bucks): 4 jaar – 32,1 miljoen dollar

Er zijn momenten dat Ersan Ilyasova de pannen van het dak speelt en zelfs de meest skeptische NBA-fan kan overtuigen van zijn talent. Er zijn echter veel meer momenten waarbij de fans in Milwaukee zich afvragen wat die Turkse forward eigenlijk aan het doen is. Bijna 8 miljoen dollar per jaar verdienen en dat nog voor vier seizoenen is dan ook niet goed onderhandeld van de Bucks.

9. Eric Gordon (Pelicans): 3 jaar – 44,7 miljoen dollar

Eric Gordon heeft de gave om 20 punten te scoren zonder dat de tegenstander er besef van heeft. Het grote probleem bij de kleine shooting guard is echter meer dan eens zijn fysieke paraatheid. In zijn eerste twee seizoenen in New Orleans speelde hij in totaal 51 wedstrijden. Gordon verdient de komende jaren meer dan 14 miljoen dollar en heeft een spelersoptie voor een bijkomend jaar aan 15 miljoen. Gek!

8. Tyreke Evans (Pelicans): 4 jaar – 44 miljoen dollar

De Pelicans hebben niet één maar twee overbetaalde guards. Ook Tyreke Evans word veel te dik betaald voor zijn diensten. Dit seizoen maakte Evans een verbazingwekkende 22% van zijn mid-range jumpers en 14% van zijn driepunters. Evans leeft nog altijd op zijn reputatie als Rookie of the Year maar die tijd is (spijtig genoeg) al lang voorbij.

evans2

7. Kendrick Perkins (Thunder): 2 jaar – 18,1 miljoen dollar

Kendrick Perkins werd ooit aanzien als de man die Dwight Howard kon stoppen. Na zijn titel in Boston, onder de vleugels van Defensive Player of the Year Kevin Garnett, ging het echter bergaf met Perkins. Hij is al enkele keren het onderwerp geweest van een mogelijke amnestie maar de Thunder willen maar niet af van zijn tweejarig contract ter waarde van meer dan 18 miljoen dollar.

6. JaVale McGee (Nuggets): 3 jaar – 34 miljoen dollar

Vaste klant bij Shaqtin’ A Fool en in 2012 toch een vierjarige contract krijgen ter waarde van 44 miljoen dollar, lees: 11 miljoen per jaar? Waar haalden de Nuggets dat vandaan? McGee zal tot het einde van zijn contract, in het seizoen 2015/2016, jaarlijks telkens meer verdienen dan onder andere Stephen Curry en DeMar DeRozan, allebei All-Stars.

 

 

5. Andrea Bargnani (Knicks): 2 jaar – 23.4 miljoen dollar

De Toronto Raptors hebben nog altijd spijt dat ze Andrea Bargnani in 2006 als eerste selecteerden in de NBA draft. De Italiaan barstte van het talent maar kon de hoge verwachtingen nooit inlossen. Ze probeerden hem al even te traden maar niemand wilde zijn contract hebben, waarbij Bargnani jaarlijks meer dan 11 miljoen dollar opstrijkt. Oh ja, tot de Knicks hem in huis haalden…

4. Gerald Wallace (Celtics): 3 jaar – 30,3 miljoen dollar

Er was een moment waarbij Gerald Wallace als een potentiële All-Star aanzien werd. ‘Crash’ liet zich elke wedstrijd volledig gaan en was een atletisch monster dat zijn gelijke nauwelijks kende. Sinds Wallace vertrok uit Charlotte en de kaap van de 30 jaar rondde, is zijn atletisch vermogen en intensiteit geweldig achteruit gegaan. Dat terwijl zijn jumper nooit beter werd. Dat vraagt om problemen.

Philadelphia 76ers v Brooklyn Nets3. Andris Biedrins / Richard Jefferson (Jazz): 1 jaar – 20,05 miljoen dollar

Akkoord, de contracten van Andris Biedrins en Richard Jefferson zijn aflopend. De Golden State Warriors gaven echter twee first round picks (2014 en 2017) op aan de Utah Jazz om van beide contracten af te zijn. Dat is een erg hoge prijs voor deze twee spelers. Biedrins speelde tot nu toe trouwens amper zes wedstrijden voor de Jazz.

2. Joe Johnson / Deron Williams (Nets): 7 jaar – 151.1 miljoen dollar

Het is bekend dat de Brooklyn Nets niet kijken op een miljoentje meer of minder op hun payroll. De Nets waren dan ook het enige team dat bereid gevonden werd om het monstercontract van Joe Johnson aan te nemen (nog drie jaar en meer dan 69 miljoen te gaan). Voeg daar het vierjarig contract ter waarde van bijna 82 miljoen dollar van Deron Williams bij en je bent al je financiële flexibiliteit kwijt.

1. Amare Stoudemire (Knicks): 2 jaar – 45.1 miljoen dollar

De ‘topper’ van het gezelschap is Amare Stoudemire. Hij is de op twee na (Kobe Bryant en Dirk Nowitzki) vetst betaalde speler maar moet zich de voorbije twee seizoenen vinden in een rol vanaf de bank bij de Knickerbockers. Van een topduo met Carmelo Anthony kwam nooit iets in huis en de beste tijden van Amare lijken te stammen uit een ver verleden. Meer dan 20 miljoen voor een man die ofwel geblesseerd is ofwel nog geen 20 minuten meespeelt. De Knicks zijn terug het komedieclubje van weleer.

Ook leuk om te lezen