David Stern: Man van controversie

Door

Nadat we al een brok van het volledige NBA-seizoen kwijt zijn kunnen we een kijkje nemen naar één van de belangrijkste figuren in de liga, David Stern.


Stern is de NBA-commissaris. Hij is dé man van de NBA zeg maar. Hij heeft het voor het zeggen en wil/heeft ook meestal het laatste woord. De reeds 69-jarige Stern studeerde af aan Rutgers University en was daarna ook succesvol in zijn studies aan Columbia Law School. In 1978 was hij een lid van de NBA’s General Counsel. In 1984 nam Stern de touwtjes in handen nadat Larry O’Brien het voor bekeken hield.

Tijdens Stern’s bewind bloeide de NBA uit tot één van de meest gekeken sporten in de VS. Er kwamen zeven nieuwe teams bij en er werden twee trofeeën herbenoemd. Stern kon tot tweemaal toe geen NBA-lockout vermijden. Hij voerde een Dress Code in en steunde de verplaatsing van maar liefst vijf teams.

Dress Code

De Dress Code die Stern in 2005 liet invoeren kwam als een shock in de States. Vele spelers die tijdens die periode speelden voelden zich aangevallen. Allen Iverson, die naast topspeler ook een rapper was in die tijd, had het volgende te zeggen over de nieuwe regel: “Ze mikken op mannen die zich kleden als ik, mannen die zich volgens de hip-hop wereld kleden… Ik denk dat ze wat overdrijven.”

Sonics

De NBA-commisaris kwam in slechte daglicht toen hij in verband werd gebracht met de toenmalige eigenaar van de Seattle Supersonics, Clayton Bennett. De eigenaar, die van Oklahoma afkomstig was, zou er alles aan doen om de Supersonics in Seattle te houden, maar bleek achteraf al van bij het begin een verplaatsing naar Oklahoma gewild te hebben.

 

Stern steunde de verplaatsing terwijl Seattle destijds de veertiende grootste markt had en Oklahoma slechts op vijfenveertig stond. Verschillende media verdachten Stern van onderliggende connecties met Bennett. Oud-Sonics spelers kwamen samen met fans op de straten om de Sonics in Seattle te houden. Geld werd beschikbaar gesteld voor een nieuwe arena door een private groep. Daarmee zouden de geel-groene jongens kunnen blijven, maar Stern kondigde toch aan dat de Sonics tegen alle beloften in, naar Oklahoma trokken.

Verschillende e-mails die onderschept werden tussen de commissaris en Bennett hadden een naar geurtje. Uiteindelijk werden de Sonics geschrapt en kwam er in Oklahoma City een nieuw team, de Thunder.

Als er één ding is dat een fan niet kan slikken is het wel een verplaatsing van hun geliefde team. Naast de Sonics, werden ook andere teams naar andere oorden gebracht. Ook de Clippers, Kings, Grizzlies en de Hornets kregen andere steden toegekend.

Populariteit

Stern pronkt met de status van promotor en bracht veel meer aandacht naar de NBA volgens sommigen. Het feit dat er zoveel aandacht naar de topsport kwam, was merendeels te danken aan jongens als Michael Jordan, Hakeem Olajuwon, Charles Barkley, John Stockton, Karl Malone en anderen. Als je aan tien voorbijgangers vraagt wie David Stern is, zal er misschien eentje kunnen antwoorden, maar de rest zou zijn hoofd ophalen. Doe hetzelfde met de naam Michael Jordan en we krijgen een volledig ander resultaat.

Lockout

Het feit dat er niet één, maar twee lockouts ontstonden in Stern’s ambtstermijn wil niet veel goeds voorspellen. De 69-jarige man kan op weinig steun rekenen binnen de NBA-spelersgroep en verliest ook meer en meer steun in de sportmedia.

foto: www.pitch.com

 

Ook leuk om te lezen