Datsyuk teveel voor Coyotes

Door

De goal waarmee Pavel Datsyuk de derde treffer van de Detroit Red Wings tegen de Phoenix Coyotes voorbereidde, was tekenend voor zowel zijn eigen spel, als voor de suprematie (4-3 eindstand, 2-0 in de series) van zijn ploeg: met zijn stick tussen de benen door, schoot hij op doel. Phoenix-goalie Ilya Bryzgalov stopte de inzet, maar was kansloos op de rebound van Darren Helm. 3-0, na een periode ijshockey.

Wat Datsyuk ins hemelsnaam bezielde?

,,Het was gewoon iets doms”, gaf hij naderhand toe. ,,Maar het werkte.”

Het kunststukje van Datsyuk was het sluitstuk van een eerste periode waarin de Red Wings oppermachtig waren geweest. Goed beschouwd was die hele periode, waarin de Wings-powerplay op volle toeren draaide, de Datsyuk-show geweest.

Na dik tien minuten had hij zijn ploeg met een mannetje meer al aan de leiding gebracht, en vijf minuten later, dankzij opnieuw een powerplay, bracht hij zijn teamgenoot Brian Rafalski in stelling (2-0). Typisch Detroit – er als de kippen bij om de fouten van tegenstanders onverbiddelijk af te straffen.

Coyotes-verdediger Keith Yandle kon niet anders dan onder de indruk zijn. ,,Het is verschrikkelijk”, liet hij weten. ,,Het is leuk om naar hem te kijken, maar absoluut niet leuk om tegen hem te spelen. Alles wat hij doet lijkt gemakkelijk, zo goed is-ie.”

De Red Wings namen na een minuut in de tweede periode zelfs een 4-0 voorsprong via Tomas Holmstrom, en daarmee leek het duel al in een vroeg stadium gespeeld. Tenminste, dat dachten de Red Wings, die zichtbaar gas terugnamen om de krachten te sparen.

De Coyotes waren echter niet helemaal naar Michigan afgereisd om zich zo maar te laten afslachten, en toonde aan zelf ook over een puike powerplay te beschikken.

Met name dankzij Shane Doan (assist op de 4-1 van Radim Vrbata en twee goals) kwam Phoenix zelfs terug tot 4-3,  met nog liefst twaalf minuten te spelen. Maar daarmee stokte de indrukwekkende comeback.

Zie hier de samenvatting tussen de Coyotes en de Red Wings.

Foto: cbc.ca

 

Ook leuk om te lezen