Danny Green doet Miami pijn van afstand

Door

2013 NBA Finals - Game Three

San Antonio heeft een 2-1 voorsprong in de NBA Finals; een goed moment om te kijken naar één van de spelers die opvallend genoeg een zeer belangrijke rol speelt in het succes van de Spurs. Naast de grote namen Tim Duncan, Tony Parker en Manu Ginobili is er een jongen uit North Babylon, New York die zijn visitekaartje heeft afgegeven tijdens de play-offs.

bannerfinalsaf

Het gaat hier om Danny Green, de 25-jarige shooting guard van de Spurs. Na vier jaar voor de universiteit van North Carolina te hebben gespeeld, werd Green in de NBA Draft van 2009 als 46e gekozen door de Cleveland Cavaliers. Hij kon in zijn eerste seizoen geen potten breken en mocht na een jaar alweer zijn koffers pakken.

De Spurs boden hem in november 2010 een eenjarig contract aan, maar Green speelde dat seizoen vooral in de D-League voor de Reno Bighorns. Hoewel hij slechts zestien wedstrijden speelde voor de Bighorns, waren zijn statistieken goed: 20.1 punten, 7.5 rebounds en 2.5 assists per wedstrijd (bron: Basketball Reference).

Doorbraak

Green wist in het seizoen 2011-2012 eindelijk door te breken. Manu Ginobili, de startende shooting guard, raakte geblesseerd en zo kreeg Green de kans om zich te bewijzen. In het verkorte seizoen startte Green in 38 van de 66 wedstrijden en speelde daarin degelijk. Waar veel mensen nog twijfelden aan zijn kunnen, spraken de Spurs vertrouwen uit door hem in juli 2012 een driejarig contract aan te bieden ter waarde van twaalf miljoen dollar.  

Het afgelopen seizoen was Green nog geen dragende speler, maar wist hij zich wel in de starting five te knokken. Pas in de play-offs liet hij echt van zich horen met als absolute hoogtepunt zijn optreden in game 3 van de NBA Finals. Green manifesteert zich binnen de Spurs als een dodelijke driepuntschutter en zijn tegenstanders lijken er geen antwoord op te hebben, ook LeBron James niet.

i3jFuSlX6FsvF

(Bron: Grantland)

Bovenstaande chart laat zien hoe effectief het is voor de Spurs om Green in stelling te brengen achter de driepuntslijn. Hij weet tot dusver in de play-offs een percentage van .500% op te bouwen door 44 van de 88 pogingen vanachter de driepuntslijn te verzilveren. Als de Heat aanspraak willen maken op winst in game 4, dan zal coach Erik Spoelstra een plan moeten bedenken om Green te neutraliseren van downtown.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen