Dallas Stars’ Peverley wordt onwel, wedstrijd gestaakt

Door

Dallas Stars v Vancouver Canucks

De wedstrijd tussen de Dallas Stars en Columbus Blue Jackets is na amper zes minuten spelen gestaakt, omdat Dallas Stars’ center Rich Peverley plotseling onwel werd op de bank en na een spoedbehandeling door teamartsen naar het ziekenhuis werd overgebracht. Kort daarna werd bekend dat Peverley al in de catacomben van het stadion weer bij bewustzijn was gekomen, maar de wedstrijd werd alsnog gestaakt en zal op een later tijdstip wordt uitgespeeld.

Enkele minuten na een vroege goal van de Blue Jackets klonk er plotseling geschreeuw van de bank van de Stars. De scheidsrechters legden het duel meteen stil, waarna te zien was hoe de medische staf een van de spelers van de Stars richting de kleedmaker droegen. Aan de reacties van de spelers te zien was de situatie mogelijk zeer ernstig. Rich Peverley, de speler om wie het ging, onderging eerder dit seizoen namelijk al een operatie voor een onregelmatige hartslag.

Toen na tien minuten nog altijd geen nieuws kwam, verlieten zowel de bezoekende Blue Jackets als de thuisploeg het ijs via de tunnel voor de bezoekende ploeg, om te voorkomen dat men de medische staf eventueel zou storen. Pas toen door de stadionspeaker werd omgeroepen dat Peverley bij bewustzijn was, werd de doodse stilte in het American Airlines Center weer doorbroken. Er klonk opgelucht applaus, omdat de situatie onverwacht onder controle bleek.

Achteraf zei teamdokter Salazar: “We moesten Rich behandelen voor een serieus cardiaal probleem en gelukkig met succes.” Er zou tot tweemaal toe een defibrillator zijn ingezet. Typisch voor ijshockeyers was Peverley’s eerste vraag toen hij weer bij bewustzijn kwam hoeveel minuten er nog te spelen waren in de periode, omdat hij terug het ijs op wilde.

Na overleg met de warroom in Toronto werd echter wel besloten het duel in ieder geval voor  deze avond te staken, omdat de spelers te zeer ontdaan waren door de gebeurtenis en zich niet zouden kunnen focussen op de wedstrijd.

De situatie deed terugdenken aan eerdere angstige momenten. Jiri Fischer  mocht van artsen nooit meer ijshockeyen, nadat hij in 2005 tijdens een wedstrijd een hartstilstand kreeg als speler van de Detroit Red Wings. Alexei Cherepanov, prospect van de New York Rangers, had minder geluk. De toen pas 19-jarige Rus kwam in 2008 als speler van de KHL’s Avangard Omsk in de kleedkamer te overlijden, nadat hij in de slotminuten van een wedstrijd ook een hartstilstand kreeg.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen