Dallas kan rekenen op agressiever Miami

Door

Als één ploeg weet hoe het is om onder een satelliet te liggen dan is het Miami Heat. Al het hele jaar moeten zij zichzelf meer bewijzen dan wie dan ook, althans zo voelen ze dat in South Beach. Die extra druk zijn ze gewoon. Daarom is game 3 gewoon een ‘nieuwe’ wedstrijd. Alles wat hiervoor gebeurd is, is statistiekenwerk. Het is game on en gewoon doen waar je goed in bent.

Er is een wedstrijd verloren, die weliswaar door de vingers is geglipt, maar de NBA Finals is nog lang niet beslist. Zo kijken ze bij de Heat terug op de laatste partij. De boodschap blijft dan ook goed verdedigen, aanvallend agressiever te werk gaan en dan voornamelijk onder de basket en minder gokken op het afstandsschot.

Miami moet meer gogme tonen dan in het desastreuze einde van game 2. Al beweert Dwayne Wade dat het defensief fout ging en er voorin maar drie fouten zijn gemaakt. Het devies is nu in ieder geval meer inside te gaan. LeBron James en D-Wade moeten veel meer de paint ingaan en daar hun acties en/of schoten maken.

De Heat-coach vindt dat zijn ploeg teveel driepunters schiet. Als voorbeeld geeft hij de cijfers van de eerste twee potjes. Daarin schoot Miami 54 keer van achter de arc, terwijl ze maar 50 maal plaats mochten nemen achter de vrije worplijn. Een scheve verhouding vindt Spoelstra en een teken dat zijn manschappen de verkeerde keuzes maken op het laminaat.

,,Zes vrije worpen in twee wedstrijden? Dat doe ik slapend in één wedstrijd. Dat hoort niet bij mij”, laat King James weten. ,,Ik ga dus mijn best doen om agressiever te zijn om naar de basket te gaan, meer mogelijkheden voor mezelf en mijn ploeggenoten te creëren.”

Dallas kan dus een agressief, misschien wel getergd en een emotioneel Miami verwachten. Over emotie gesproken. Spoelstra snapt niets van de commotie die is ontstaan in game 2 toen Wade na een drietje zijn arm in de schietstand liet staan en samen met LeBron een klein feestje vierde toen de voorsprong naar 15 werd getild. ,,Dat is onderdeel van ons spel. Ik begrijp niet zo goed waarom dit zo is opgeblazen.”

Er wordt beweerd dat deze actie de inspirator was van de comeback van de Mavs. Nu Dallas drie partijen op rij in eigen huis speelt, terwijl de stand in de series 1-1 is, kan het thuispubliek zorgen voor de motivatie. ,,We komen thuis, maar dat geeft geen enkele garantie. Wij moeten niet de fout maken en denken dat de thuiskomst ons helpt om over deze bult heen te komen. Beide teams zijn goede uitploegen “, is de duidelijke boodschap van Mavs-coach Rick Carlisle.

In vreemde arena’s doet Miami het inderdaad goed. Daar zegevierden ze, de playoffs incluis, al 32 keer. Alleen de Mavs toppen ze met 34 uitzeges. Maar Spoelstra en z’n mannen doen het niet zo goed in het American Airlines Center: 12 keer winst voor Dallas in de laatste 14 ontmoetingen. Een van die twee uitzonderingen was op 20 juni 2006. Juist, in de NBA Finals. Toen Heat met 95-92 won.

,,Wij begrijpen heel goed dat zij de vorige wedstrijd hebben weggegeven. Ze zullen klaar zijn om deze wedstrijd te pakken”, zegt Jason Kidd realistisch. Want ook in Dallas weten ze de stand in de series gewoon gelijk is. Goede resultaten in het verleden zijn geen succesbepalers in de toekomst. De strijd gaat voort. En een strijd zal het zijn. ,,We kunnen niet toegeven. We zijn gewoon niet goed genoeg om te relaxen en moeten altijd scherp blijven”,besluit Dirk Nowitzki.

Foto: msnbcmedia.msn.com

Ook leuk om te lezen