Creighton sloopt Villanova met recordaantal driepunters

Door

Creighton v Villanova

Doug McDermott en de Creighton Blue Jays hebben gisteravond gehakt gemaakt van de Villanova Wildcats [4]. Creighton, dat deze week uit de AP Rankings viel na een verrassende thuisnederlaag tegen Providence, schoot maarliefst 21-uit-35 vanachter de driepuntslijn en boekte zodoende een zeer indrukwekkende 96-68 overwinning op Villanova.

De Villanova Wildcats hadden dit seizoen alleen van het hoger gerankte Syracuse [2] verloren en gingen deze wedstrijd in als de grote favoriet. In deze wedstrijd ware de Wildcats echter vanaf het begin af aan kansloos. Creighton raakte maar liefst negen driepunters op rij en vooral Ethan Wragge leek niet te kunnen missen:


Zodoende stond Creighton na ruim tien minuten al 40-17 voor en was de wedstrijd al meteen gespeeld. De Wildcats van Jay Wright probeerde van alles om terug in de wedstrijd te komen maar omdat de scherpschutters van Creighton niet ophielden met schieten kon Villanova onmogelijk terug komen in de wedstrijd.

Het was al met al een onvergetelijke avond voor Creighton. Met de 21 driepunters die Creighton maakte verbraken ze hun eigen record van 20 dat in 2005 was neergezet. Ethan Wragge kwam met negen driepunters in één wedstrijd op gelijke hoogte met Creighton-alumnus Kyle Korver (tegenwoordig speler in de NBA bij de Atlanta Hawks) die in 2003 in een wedstrijd tegen Evansville ook negen driepunters maakte. Verder was het ook een Big East record (oude record stond op 20) en won Creighton voor het eerst sinds 1970 van een tegenstander die in de top vijf gerankt was.

Door de overwinning neemt Creighton de leiding over in de Big East conference (6-1) terwijl Villanova (5-1) de tweede plek moet delen met Xavier (5-1).

Kansas blijft perfect in Big 12, Ohio State verliest weer

De Kansas Jayhawks [8] blijven indruk maken in de Big 12. Ook de vijfde wedstrijd tegen Baylor [24] werd overtuigend gewonnen met 78-68. Andrew Wiggins was ditmaal wel belangrijk met zeventien punten en zeven rebounds. Als team schoten de Jayhawks maar liefst 57% en door de overwinning blijven ze aan kop in de Big 12. Voor Baylor was het alweer het vierde verlies in de Big 12, alleen TCU heeft met nul overwinningen en vijf verliespartijen een slechter record in de Big 12.

Bij Ohio State [17] is de crisis nog groter geworden. Voor de vierde maal op rij werd er verloren: ditmaal waren de Nebraska Cornhuskers in eigen huis met 68-62 te sterk voor Thad Matta’s team. Het was een verrassende overwinning te noemen aangezien Ohio State op 4 januari nog met 31 punten verschil won van Nebraska. Sindsdien zit het de Buckeyes echter niet mee en ook tegen Nebraska, dat nog geen overwinning had gepakt in de Big Ten, wilde het simpelweg niet lukken. De Buckeyes schoten aanvallend slechts 39% en omdat de verdediging wederom zwak was liep Ohio State continu achter de feiten aan. Ohio State is nu 2-4 in de Big Ten en heeft enkel Nebraska (1-4) en Penn State (0-6) nog onder zich. Komende week spelen de Buckeyes thuis tegen Illinois (2-4) en Penn State (0-6) en zal er gewonnen moeten worden willen ze een rol van betekenis gaan spelen in de zware Big Ten Conference.

Vreugde bij Nebraska dat haar eerste Big Ten overwinning van het seizoen pakte.
Vreugde bij Nebraska dat haar eerste Big Ten overwinning van het seizoen pakte.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen