Compleet NBA-seizoen is nog haalbaar

Door

‘Wie het weet mag zeggen. Kom het even lekker uitleggen.’ Want zo verafschuwen de onderhandelende partijen elkaar, is David Stern genoodzaakt het voorseizoen te schrappen, inclusief de eerste twee weken van 2011-2012 en ineens zijn de betrokkenen bezig uit te vogelen hoe zij alsnog een complete jaargang uit de hoge hoed kunnen toveren.

Wie dit leest, moet denken dat de eigenaren, de NBA en de spelers woensdag gedurende een 15 uur durende lange zit een gigantische doorbraak hebben gemaakt. Eentje waar de Eurotop nog een puntje aan kan zuigen. Toch is het een gevalletje van schijn bedriegt. Het is eerder dat de heren meer op één lijn zijn gekomen.

,,We zijn in staat geweest om te werken aan verschillende zaken die te maken hebben met ons systeem. We kunnen niet zeggen dat we een grote sprong gemaakt hebben, maar enige progressie rond systeemvraagstukken is wel geboekt.  Blijkbaar genoeg voor ons allen om weer aan tafel te gaan”, was het vage antwoord van Derek Fisher, president van de spelersvakbond.

De plooien zijn gladgestreken na de slecht verlopen gesprekken van vorige week, de partijen doen weer wat aardiger, praten constructief met elkaar, maar een deal is nog niet in zicht. Dito de lockout. Wel is er hoop op een (snelle) goede afloop.

Nu het bijna zeker lijkt dat er in november geen basketbal competitief naar het netje wordt gegooid, is het vreemd dat Fisher en Adam Silver (NBA) menen dat een compleet seizoen nog haalbaar is. ,,Het is nog steeds mogelijk”, aldus de Laker. Om dat te bewerkstelligen moet er zondag uiterlijk aankomende maandag een nieuwe collective bargaining agreement(CBA) liggen. Misschien is het een teken dat de spelers toch wat nerveus en gehaast worden. Zoals eerder al eens gesteld: no play, no pay.

Uiteraard is het uitgangspunt altijd geweest om zoveel mogelijk NBA-duels te laten doorgaan. Zo memoreerde NBA-commissioner Stern nog maar even. Daar heeft het sinds 1 juli niet echt naar uit gezien. Maar clubbazen, basketballers en de league mogen naast hun eigen belangen ook de fans niet uit het oog verliezen, was de boodschap van ome David vannacht.

Theoretisch is een volledig NBA-seizoen blijkbaar nog mogelijk, ook al zijn alle wedstrijden tot woensdag 14 november van de kalender gehaald. Voor de bond zou het wel een heidens karwei worden om een nieuw schema in elkaar te draaien. ,,Als we deze week tot een akkoord komen, en of dat nou 82 partijen zijn of niet, dan zijn wij afhankelijk van een heleboel verschillende factoren”, aldus de man van 23 miljoen dollar per jaar. ,,We hebben te maken met gebouwen. Zo wordt er in veel stadions ook geijshockeyd. We hebben te maken met reisschema’s en met het volume van de wedstrijden die we moeten samenpersen en de hoeveelheid back-to-backs die de spelers dan zullen moeten spelen.”

Of dat het spel ten goede komt is een andere vraag. Maar zo ontvangen spelers hun salaris, krijgen de fans hun helden te zien, ziet de NBA het seizoen gered worden in de dying seconds en slepen de clubbazen een goede deal binnen. Een mooi
vooruitzicht, waar ze vandaag verder over gaan praten.

Foto: wikipedia.org

Ook leuk om te lezen