Comité presenteert stadionplannen San Diego Chargers

Door

Dallas Cowboys v San Diego Chargers

Blijven de San Diego Chargers in San Diego, ja of nee? Een speciaal in het leven geroepen comité doet er in ieder geval alles aan om het team in de stad te houden. Recentelijk werd er een plan gepresenteerd – kosten: ruim 1 miljard dollar – voor de bouw van een nieuw stadion.

Het nieuw te bouwen stadion zou gebouwd moeten worden in Mission Valley, iets ten noorden van het centrum van de stad. Saillant detail: door de manier van financieren hoeven de belastingen voor de inwoners van San Diego om het geheel te financieren niet omhoog.

Financiëring

Toch zitten er een aantal haken en ogen aan. Want het comité heeft namelijk bedacht dat de eigenaren van de Chargers en de NFL zelf het geld moeten ophoesten. De financiering zou als volgt verdeeld worden:

  • Ruim 300 miljoen door de organisatie zelf;
  • 173 miljoen door de huur die de Chargers betalen;
  • 200 miljoen door de NFL;
  • 121 miljoen door de county;
  • 121 miljoen door de stad;
  • 225 miljoen voor de verkoop van een flinke lap grond;
  • En 100 miljoen die opgehaald moet worden bij de fans in de vorm van Personal Seat Licenses.

Grote voordeel is dat voor het plan geen referendum nodig is en dus niet de goedkeuring van de plaatselijke bevolking nodig heeft. Iets dat wel nodig is als bijvoorbeeld de belastingen verhoogd worden.

‘Teveel gedoe’

Mark Fabiani, een speciale consultant van de Chargers, liet weten de plannen te gaan bestuderen. Daniel Kaplan, verbonden aan Sports Business Journal, liet via Twitter al weten dat de NFL hier nooit mee akkoord gaat: teveel geld, teveel gedoe, te lang en geen goede locatie.

Ondertussen heeft eigenaar Dean Spanos de dagelijkse leiding over de Chargers doorgeschoven naar zijn zonen, zodat hij zich vol kan focussen op de toekomstplannen.

De San Diego Chargers zijn één van drie teams (samen met de Oakland Raiders en de St. Louis Rams) waarvoor plannen bestaan voor een herlocatie naar Los Angeles. Deze week vindt er in San Francisco een owners meeting plaats, waarbij de drie teams de laatste updates zullen presenteren betreft deze plannen.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen