COLUMN: You love or hate the commentator

Door

Voetbalcommentator vind ik de leukste baan van de wereld. En dat zou eigenlijk iedereen van zijn of haar baan moeten zeggen. Het is een geweldig vak. Bij de kijkers is de commentator vaak punt van discussie. Dat zal altijd zo zijn, dat is altijd ook zo geweest. Niet alleen bij voetbalwedstrijden, maar bijvoorbeeld ook bij de NFL wedstrijden op de Amerikaanse televisie.

Neem Joe Buck, de 41-jarige sportverslaggever van Fox. Prachtige stem, goede commentator, maar dus ook geliefd en gehaat tegelijk. Hij won meerdere Sports Emmy Awards, maar op social media barst bij elke wedstrijd die Buck verslaat de discussie tussen voor –en tegenstanders direct los. Het hoort kennelijk bij het vak.

In 2005 speelden de Minnesota Vikings en de Green Bay Packers tegen elkaar in de playoffs. In die wedstrijd deed Vikings receiver Randy Moss na een touchdown net alsof hij zijn broek liet zakken richting de fans van de Packers. Buck noemde het onmiddellijk een ‘disgusting act’. Hij vergat daarbij echter te zeggen dat de supporters van de Packers traditioneel de spelersbus van de Vikings opwachten en massaal hun achterste laten zien.

Buck was de pineut en de toenmalig eigenaar van de Minnesota Vikings eiste zelfs dat er een andere commentator kwam bij de duels van zijn team.

Het kan Buck allemaal weinig schelen. Zoals gezegd, het hoort erbij. ‘Ik ben er niet bang voor en ik loop niet weg voor kritiek. De enige angst die ik heb is dat ik door mijn werk mijn vrouw en kinderen te weinig zie.’

Ooit, begin jaren tachtig, besloot NBC baas Don Ohlmeyer om het duel tussen de Jets en de Dolphins in Miami zonder commentaar uit te zenden. Hij vond simpelweg dat de commentatoren te veel ouwehoerden.

Er werden extra sterke microfoons langs de kant van het veld geplaatst om zo de woorden van de spelers goed op te vangen. De kijker moest het verder doen met wat titels in beeld en dat was het. Ohlmeyer had wel een wedstrijd uitgekozen die totaal nergens meer om ging, zodat het natuurlijk ook een publiciteitsstunt werd.

De conclusie van iedereen na afloop, inclusief de kijkers, was dat er toch iets ontbrak. De commentator.

Jeroen Elshoff is voetbalcommentator bij NOS Studio Sport, geen kenner maar wel liefhebber van de NFL. Hij laat op Sport Amerika op geheel eigen wijze zijn licht schijnen op zaken die hij interessant, leuk, aardig of vermeldingswaardig vindt.

Foto: 1.bp.blogspot.com

8 Reacties
 1. Darch 9 jaar ago

  Joe Buck is inderdaad een prachtig voorbeeld. Ik ben een fan van Buck, of het nou is als NFL-commentator (met Troy Aikman), of tijdens de MLB-playoffs.

  Maar zodra Buck (en Aikman) ‘n wedstrijd van de Bears hebben gedaan, is de kritiek van de Bears-meatballs niet van de lucht.

  Het is nu zelfs al zover dat ik me, zodra Buck aanschuift, probeer te verplaatsen in die meatballs, om te ontdekken waar die kritiek nou op gebaseerd is.

  Maar ik kom er niet uit. Goed, hij heeft iets arrogants en know-it-alls over zich, maar dat is het wel.

  Wat je zegt: prachtige stem, kundig, stiltes op de juiste momenten, uitstekende interactie met z’n color-commentator.

  Ik ben ‘n fan.

 2. Steef 9 jaar ago

  Joe Buck is een held. Mooi dat hij in Nederland nu ook aandacht krijgt. Helemaal mooi om te zien dat hij dat krijgt van een voetbalcommentator. American Sports are getting bigger overthere!

 3. Peter R 9 jaar ago

  Als fan hoor ik het liefste het commentaar van mijn eigen team. In mijn geval (Miami Dolphins) kan ik volop genieten van Jim Mandich.
  Van de broadcasts van CBS, FOX en zo kan ik niet warm lopen. Een hoop overbodig geschreeuw. Als ik al zie dat Steve Tasker bij een wedstrijd van de Dolphins zit, zet ik het liefste het geluid uit. Wat een eikel is dat.
  Aangezien de Dolphins nou niet echt succesvol zijn de laatste jaren, moeten we het vaak doen met tweederangs commentatoren. Dan worden er namen door elkaar gehaald (ze zien een speler met nummer 83 en gebruiken dan de naam van de nummer 83 van het andere team). Voor mij is het makkelijk natuurlijk, ik hoef alleen de spelers van Miami te kennen. Die commentatoren komen bij meer dan 30 clubs.

  • Steef 9 jaar ago

   Dat zal de komende jaren dan niet snel gaan veranderen voor je, helaas.. Of zie jij dat de zaken snel gaan veranderen bij de Dolphins?

 4. Joep 9 jaar ago

  Mijn tenen gaan krom staan van Phil Simms. Het is “him”, niet “heem”

 5. Peter R 9 jaar ago

  En helaas is Jim Mandich overleden. De uitzendingen van de Dolphins zullen nooit meer hetzelfde zijn.

 6. Dennis 9 jaar ago

  Buck is niet mijn favoriet, die gozer is zo emotieloos als ik weet niet wat. Doe mij maar Gus Johnson, prachtige commentator geweldig hoe die bij die td van stokley commentaar gaf, zal me altijd bijblijven! Linkje: http://www.youtube.com/watch?v=I74BG0YFKUc

 7. Robin 9 jaar ago

  Joe Buck is een geweldige commentator, zonder twijfel. Maar heb ook altijd wel een zwak voor Al Michaels. Fijne stem om naar te luisteren. Helaas doet hij het niet meer samen met John Madden, maar met Chris Collinsworth is het ook prima. Phil Simms is ook erg goed. Gus Johnson is vaak iets teveel over de top.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen