COLUMN: Stephen “The People’s Choice” Curry

Door

curry2

Het NBA-seizoen 2015/2016 wordt gedomineerd door slechts één man: Stephen Curry. Zijn Golden State Warriors pakken het ene record na het andere en Curry heeft nu al een einde gemaakt aan de MVP-race. Dat laatste is maar logisch ook, want The Baby-Faced Assassin is niets minder dan hét symbool van de “American Dream”.

Laten we terugkeren naar september van dit jaar. Curry is te zien in een reclamespot voor CoachUp. Daarin leest de point guard een scouting report uit 2009 voor over zichzelf. “Zijn snelheid en explosiviteit zijn ondermaats”, “Hij is geen geweldige finisher rond de basket”, “Hij moet zich enorm verbeteren als ball-handler”, “Hij heeft het vaak moeilijk tegen fysieke verdedigers”…en “Hij zal beperkt succes hebben in de NBA”.

Toegegeven: scouting is een zwaar beroep. Het is geen eenvoudige taak om de toekomst van een college-speler in de NBA te bepalen. Al komt de scout die het rapport van Curry schreef vandaag wel héél dom over. En toch… Het rapport van Curry vormt de basis van zijn succes bij fans van de beste basketbalcompetitie ter wereld. Zo leidde de GSW-speler eind vorig seizoen (30 juni) alle spelers qua jersey sales, waarmee hij LeBron James onttroonde.

Dat werd nog eens bevestigd in november, door een artikel van Forbes:

“Curry’s popularity is soaring. He is the top selling NBA player on Fanatics.com, the largest online retailer of officially licensed sports merchandise. Curry’s merchandise sales are up 453% this season compared to the first two weeks of last season, while his jersey sales are up 581%. Curry merchandise has been purchased in all 50 states, as well as 26 countries. He is the top-selling player in 38 of the 50 states so far.”

Curry heeft niet het ongekende atletische vermogen van LeBron James, de buitenaardse dribble moves van Allen Iverson, de goddelijke passing skills van Magic Johnson, het all-around game van Larry Bird of de offensieve kracht plus speciale karakter van Michael Jordan en Kobe Bryant. Het is net daar waar de sterkte van Curry ligt: hij is eigenlijk een heel gewone dude.

Zijn bijnaam “The Baby-Face Assassin” past daar nagenoeg perfect bij. Hij zou in elk ander geval ongezien over straat lopen, als een fiere vader met een knappe vrouw. Een “lucky guy” dus. Maar normale jongens die grootste prestaties op de mat leggen, spreken aan. In zekere zin geeft Curry elke jonge basketter hoop. Hoop om ooit de NBA te halen. Je moet geen fysiek monster zijn om het ver te schoppen in de basketbalwereld.

Dat zijn NBA-carrière redelijk langzaam op gang kwam, versterkt bovenstaand statement. In zijn eerste drie seizoenen speelde Curry onder drie verschillende coaches in Golden State: Don Nelson, Keith Smart en Mark Jackson. Hij raakte geen enkele keer over de 20 punten gemiddeld en had constant last van kleine blessures. Toen zijn enkels hem slechts 26 wedstrijden gunden in 2011/2012 schreef de gezamenlijke pers hem zowat af als NBA-ster.

Drie jaar later heeft iedereen de mond vol van Spicy Curry, die nu al de beste schutter aller tijden wordt genoemd. James en Jordan werden helden met hun atletische plays, Magic met zijn passes en Bird met zijn clutch plays. En Curry? Die knalt drietjes. Zo uniek is dat niet. Reggie Miller en Ray Allen werden dankzij hun dodelijke schot belangrijke spelers, maar nooit werd een speler zó populair met een skill die niet aangeboren is. Je kan leren schieten. Correctie: iedereen kan leren schieten. Dus: iedereen kan Curry worden.

Begrijp me niet verkeerd. Wat Curry doet, is niet van de poes. Het is buitenaards, historisch sterk en nauwelijks te evenaren. Als ik een jaar lang elke dag een paar uur schotjes ga nemen op het lokale basketbalveld verander ik niet meteen in een dodelijke schutter. Curry herschrijft momenteel echter het boek: “Hoe word ik een NBA-ster?”. En daarmee meteen hoe gekeken wordt naar spelers in college. Daar lag de voorbije jaren al te vaak de focus op atletisch vermogen, terwijl het in de NBA nog altijd meer om skills en karakter draait.

Kijk bijvoorbeeld naar het verschil tussen LeBron James en Carmelo Anthony. The King is een atletische freak, maar zonder zijn all-around skills en doorzettingsvermogen was hij waarschijnlijk Melo, een scorer die zijn team niet echt beter maakt. Scouts zien mede dankzij Curry nu in dat een harde werker waardevoller kan zijn dan een luie atleet. Het zijn net de minder grootste atleten die zichzelf harder moeten bewijzen en dus meer skills ontwikkelen dan de gasten die kunnen dunken alsof het niets is.

Statistisch is Curry een categorie apart, maar ook qua contract valt de point guard enorm op. Hij verdient dit seizoen bijna 11,4 miljoen dollar. Daarmee staat hij op de vijfde plaats…bij de Warriors. Na Klay Thompson (15,5mil), Draymond Green (14,3mil), Andrew Bogut (12,0mil) en Andre Iguodala (11,7mil). Heb je Steph daar al één keer over horen klagen? Nope.

Curry is dan ook een gewone dude. Een man die fier is op zijn gezin en dat ook toont. Een man die zijn acties voor zichzelf laat spreken en vooral geniet van wat hij het liefste doet: ballen. In die zin is Curry dan ook meer Tim Duncan dan eender welke andere superster. “The Small Fundamental” beleeft “The American Dream” en is daarom zo populair. Keep up the great work Steph! Je doet mij zelfs regelmatig naar een basketball grijpen.

Foto: Twitter

2 Reacties
  1. Wouter van der Zee 5 jaar ago

    Ok, Curry en Golden State doen het geweldig. Ik geniet er ook van. Die gasten spelen vooral ook met erg veel plezier. Dat is tenmiste wat ik zie. Maar het seizoen duurt nog lang. Hoe lang houden ze het vol? En dan nog de play offs, weer een heel ander verhaal. Uiteindelijk telt wie er dan wint. De race voor MVP is al gelopen? Onzin, seizoen is nog niet eens op de helft. Ik gun het iemand als Curry wel, maar het is nog te vroeg om die conclussie te trekken.

  2. Martijn Scheeve 5 jaar ago

    Ik vind hem nu al een legende. Deze man is in alle luxe opgegroeid, maar heeft zo’n werklust en discipline. De Curry family is echt uniek. Zijn vader was een vd beste spot up shooter in de NBA. De driepunter als wapen is dan ook heilig in dit gezin.

    Het is ook bizar hoe clutch hij blijkt te zijn. Het seizoen werkt een beetje toe naar een Conference finals tussen Spurs en Warriors. Maar deze Warriors hebben zoveel vertrouwen dat ze imo op dit moment onverslaanbaar lijken. We zitten toch al op een kwart van het seizoen, ik neig er naar om te denken dat de Warriors die back to back voor het grijpen hebben.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen