COLUMN: Shirt Warriors met mouw, W-T-F!

Door

Het zijn van die berichten die je tijdens een rondje surfen op internet voorbij ziet komen en waarvan je denkt dat ze niet waar kunnen zijn. Totaal onwaarschijnlijk. Totdat blijkt dat het nieuws wel degelijk berust op de realiteit. Dan voelt dat haast als een belediging. Alsof mensen zo gek zijn geworden dat ze jou, als liefhebber of als klant of als wie dan ook, niet meer serieus nemen. Het feit dat Golden State Warriors officieel gaat spelen met shirts mét mouwen valt in deze categorie. Ondanks dat ik geen die-hard Warriors-fan ben, voel ik me als NBA-fan te kijk gezet.

Misschien overdrijf ik het nu, maar zeg nou zelf, dit is toch niet serieus te nemen? Een ploeg met aan het roer good old Mark Jackson, een ploeg in opkomst, een ploeg vol potentie, verworden tot een ploeg die zich laat spannen voor de commerciële wagen van Adidas, en waarschijnlijk de league. Ineens is dat mooie imago van de Warriors, van dat fijne clubje uit Oakland dat het zo leuk doet, ineens is dat volledig weg. Oordeel zelf.

BC1507UCEAECS7z

Het nieuws wordt op de website van de Warriors heel trots aangekondigd als een ‘Special Innovation Announcement’. Speciaal is het. Nog nooit eerder in de historie van de NBA droeg een team shirts met mouwen (terecht, want het is verschrikkelijk). Maar de Warriors gaan met de dubieuze eer strijken om dat als eerste team te doen, te weten op 22 februari tegen de San Antonio Spurs en daarna nog tweemaal op 8 en 15 maart tegen de Houston Rockets en Chicago Bulls.

Het is te hopen dat de fans van Golden State zich net zo genaaid voelen als ik en dat niemand dat shirt koopt. Moet je je voorstellen dat al die mooie shirts van Michael Jordan, Larry Bird, Magic Johnson, Wilt Chamberlain, Kobe Bryant die we in de kast hebben hangen met mouwen zouden zijn. Heiligschennis! De shirts-zonder-mouwen horen bij de basketball-cultuur. Hele generaties zijn hier mee opgegroeid. Niet dat alles moet blijven zoals het is, verandering is goed, maar in dit geval niet. Het is toch potverdorie geen voetbal. Degene bij Adidas die dit heeft bedacht -niet discriminerend bedoeld, maar dat moet toch een blanke zijn geweest?- moet per direct worden ontslagen.

Grote kans dat David Stern en zijn kornuiten -mede- achter deze actie zitten. De NBA aast al langer op een mogelijkheid om sponsoring op shirts toe te staan. Maar ja, waar moet die sponsoring op de huidige shirts komen? Met mouwen zijn er ineens twee extra mogelijkheden om die sponsoring op het shirt te krijgen. Commercie boven alles. Het is om te huilen. Laat David Lee alstublieft als protest zijn plaats in de All-Star Game opgeven. Pas dan word ik weer fan van de Warriors.

Ook leuk om te lezen