Column: Respect

Door

New York Yankees v Boston Red Sox
Ik zal niet de enige zijn geweest die de afgelopen week met een brok in z’n keel keek naar het afscheid van Derek Jeter. Het was een feest van erkenning. Erkenning voor een zeer groot sportman, maar vooral voor een prachtig mens. Jeter was voor de laatste keren te bewonderen en liet zijn eigen sprookje eindigen zoals in de sterren stond geschreven. Met een winnende honkslag in Yankee Stadium en daarna een staande ovatie in het huis van de aartsvijand. Jawel, een applaus voor de captain van de Yankees in Fenway Park, geproduceerd door fans van de Boston Red Sox. Derek Jeter kreeg het voor elkaar. En verdiende het.

Halverwege de jaren negentig deelde de toen nog relatief onbekende Derek Jeter tijdens spring training een aantal weken zijn kamer met een Rotterdammer. Zijn naam was Robert Eenhoorn. De Nederlander spreekt vol lof en bewondering over zijn periode met Derek Jeter. “Ik kan mij herinneren dat het vooral een enorm aardige en eerlijke vent was. Hij is in de jaren daarna ook altijd zichzelf gebleven, ondanks alle kampioenschappen. Hij is een superster die de indruk wekt dat zelf nooit te hebben doorgehad, door de manier waarop hij met zichzelf is omgegaan”, zei Eenhoorn in een gesprek met MLB.com.

Robert Eenhoorn is zelf ook een alom gerespecteerd vakman en mens. Hij heeft op sportief gebied als speler, maar ook als man aan de zijlijn zeer veel mooie dingen bereikt. In 2010 sprak Eenhoorn met journalist Frenk van der Linden over het overlijden van zijn zesjarige zoontje, meer dan tien jaar geleden. Dat interview maakte diepe indruk op mij. Ik keek onlangs het gesprek terug en als verse vader raakte het mij nog dieper dan de keer daarvoor.

Persoonlijk ken ik Robert Eenhoorn niet, maar als geboren Alkmaarder ben ik extra benieuwd hoe hij het gaat doen als nieuwe algemeen directeur van voetbalclub AZ. Qua onrust was AZ de laatste weken misschien zowaar wel even te vergelijken met de New York Yankees. Immers, als er bij de Yankees iets niet goed gaat, is dat nieuws in heel Amerika. Meer dan bij welke andere club dan ook. De afgelopen periode zorgden de beleidsbepalers bij AZ ervoor dat ook die club even het nationale sportnieuws beheerste. Grootste punt was het eventuele lekken van informatie door trainer Alex Pastoor naar de media, reden zelfs voor ontslag.

Eenhoorn, die pas op 1 oktober officieel in dienst treedt, sprak in het Algemeen Dagblad over de situatie bij zijn nieuwe werkgever en haalde daar de New York Yankees bij. De Rotterdammer vertelde dat in Amerika, onder meer bij de Yankees, lekken naar de pers als grootste doodzonde wordt gezien. Hij koppelde er een woord aan. In de Verenigde Staten ben je een pussy als je zoiets doet.

Met verbazing nam ik kennis van de uitspraken van Robert Eenhoorn. In de dagen daarvoor zijn namelijk zijn aanstaande collega’s in de lekoorlog met Alex Pastoor met bijna niks anders bezig geweest dan zelf lekken. Van leden van de Raad van Commissarissen tot aan de technisch directeur zelf, allemaal deden ze eraan mee. Eenhoorn zal op zijn eerste officiële werkdag dat ongetwijfeld vergeten zijn. Het is voor niemand een aanrader om je nieuwe collega’s bij de eerste lunch met Goeiemiddag Pussys aan te spreken.

Desalniettemin is de aanstelling van Robert Eenhoorn in ieder geval qua persoonlijkheid precies wat AZ op dit moment nodig heeft. Een sterke man die weet hoe het is om harde en duidelijke beslissingen te nemen. Het eerste wat Eenhoorn in Alkmaar zou kunnen doen is hier en daar een foto ophangen om als voorbeeld te dienen. Een afbeelding van zijn voormalig kamergenoot: Derek Jeter.

Deze column was eerder te lezen in Sport Amerika Magazine.

Foto: Getty Images

3 Reacties
 1. AZ-fan 5 jaar ago

  In Amerika kun je ook een enorme schadeclaim wegens smaad aan je broek krijgen, als je iemand ten onrechte in een verkeerd daglicht plaatst door een valselijke beschuldiging. Ik ben benieuwd hoe Eenhoorn reageert als mocht blijken dat iemand anders het lek was en Stewart maar wat uit zijn duim gezogen heeft om van Pastoor af te komen.

 2. Erwin 5 jaar ago

  De ‘Jeter-Eenhoorn connectie’ is en blijft een bizar verhaal eigenlijk. Want wat als Jeter in die spring-training nou eens in mindere vorm stak als Eenhoorn. Om maar wat te noemen. Zou het.. Zit sowieso mooi boek in lijkt me 😉
  Mooie column weer. Al ben ik (minder met Alkmaar verbonden en wellicht daardoor-) erg verontrust over de wijze hoe er met onze beste voetballer aller tijden wordt omgesprongen. Wat een wespen-nest, dat AZ! Ik hoop oprecht dat Eenhoorn hier een fatsoenlijke kans krijgt zich te bewijzen. Al vrees ik, onder andere door zijn niet alledaagse uitspraken zoals die in het AD onlangs, dat dat nog wel eens moeilijk kan gaan worden. Desalniettemin is en blijft Eenhoorn een heel grote meneer in mijn (honkbal-)geheugen. No doubt.

 3. Jasper 5 jaar ago

  Eenhoorn heeft toch wel ingegrepen neem ik aan? Kan niet dat dit zonder gevolgen blijft. Goede column trouwens!

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen