COLUMN: New York Jets zijn hit or miss

Door

Tim TebowWeinig teams faalden zo hard in het vorige seizoen als de New York Jets. De Jets wisten de grote waffel van Rex Ryan niet om te zetten in daden, namelijk een plaats in de play-offs. De Jets verloren de laatste drie wedstrijden van het seizoen en daarmee eindigde de ploeg op 8-8 wat niet genoeg was voor het naseizoen.

In de tussentijd heeft wonderboy Tim Tebow zich aangesloten bij de Jets. Een interessante move, niet alleen omdat Tebow de Denver Broncos wél richting de play-offs gooide en rende, maar ook omdat hij een grote concurrent is voor Mark Sanchez.

Goal line
Inmiddels is duidelijk dat Tebow vooral gaat spelen vanuit de wildcat formatie en bij de goal line voor gevaar moet zorgen. Hij schijnt daar in training camp ongelooflijk veel succes mee te hebben. De Jets proberen de druk van Sanchez’ schouder af te halen en te verdelen over die van Tebow. Want je kunt van Tebow zeggen wat je wilt, maar hij staat er als het er om gaat. Sanchez moet voor de yardage gaan zorgen en Tebow voor de touchdowns.

En waarom zou dat niet kunnen lukken? Sanchez is een degelijke quarterback en kan zich nu concentreren op dingen die hij wel kan. Het receiver corps van de Jets is middelmatig – dat vindt cornerback Antonio Cromartie ook – maar Sanchez kan uitgerust en met een goed gameplan de offense richting de endzone sturen en daar kan Tebow het dan overnemen.

2 pt. conversions
En dan is er nog een interessante theorie: gaan de Jets vaker voor two point conversions? Als de goal line gameplan van de Jets werkelijk zo waterdicht is als nu wordt gesuggereerd, is dit een manier om nog meer druk op de defense van tegenstanders te zetten. En over defense gesproken: de D van de Jets staat zoals gewoonlijk weer als een huis, het is een onderdeel waar Rex Ryan zich weinig zorgen over hoeft te maken.

Net wel
Het is daarom niet zo gek om te denken dat de Jets dit jaar de play-offs wel gaan halen. De goede defense en het duo Sanchez/Tebow kunnen er voor zorgen dat de close games die vorig jaar werden verloren nu gewonnen worden.

Het begin van het seizoen is de sleutel. De Jets beginnen tegen divisiegenoot Buffalo Bills en moeten daarna op bezoek bij de Pittsburgh Steelers en Miami Dolphins, waarna ze de San Francisco 49ers en Houston Texans ontvangen.

Als de Jets hier minimaal 3-2 starten en vervolgens de Indianapolis Colts verslaan gaan ze met een 4-2 record en momentum naar Gilette Stadium om het tegen de New Engeland Patriots op te nemen. De Jets kunnen het de Pats altijd flink lastig maken, al werden ze  vorig seizoen gesweept. Ook had Belichick vorig jaar twee keer een antwoord op Tebow.

Bij een goed begin van het seizoen en een goede samenwerking tussen Tebow en Sanchez kan er iets moois ontstaan in New York. En natuurlijk is de kans ook heel groot dat het masterplan van Rex Ryan als een kaartenhuis in elkaar dondert en de Jets weer eens de lachtertjes van de NFL worden.

Ook leuk om te lezen