Column: Nerds

Door

Chicago Bulls v Boston CelticsDe NBA gaat in elke basketballarena camera’s ophangen. Geen gewone camera’s, maar supergeavanceerde exemplaren die zijn ontworpen om raketten te volgen. Ze leggen elke beweging 25 keer per seconde vast.

De camera’s werden in 2009 in de NBA Finals tussen Orlando Magic en LA Lakers voor het eerst uitgeprobeerd en hingen vorig jaar al bij de helft van de teams. Nu alle dertig teams meedoen aan de innovatie, wordt elke wedstrijd en elke speler minutieus vastgelegd.

De nieuwe spionnen boven het parket kunnen niet alleen de spelers stap voor stap volgen, maar houden ook de scheidsrechters nauwlettend in de gaten. De NBA kan de prestaties van de scheidsrechters evalueren en de teams krijgen zicht op de fysieke toestand van hun spelers.  Maar de camera’s zijn vooral goed nieuws voor nerds die – net als ik – dol zijn op sportstatistiekjes.

Zodra Rajon Rondo terugkeert bij de Celtics kunnen we zien hoe fit hij is. En dan bedoel ik dus precies 78, 86 of 100 procent fit. We weten straks niet alleen Carmelo Anthony’s schotpercentage, maar het aantal schoten na vijf of tien minuten spelen, na twee keer of drie keer dribbelen, en binnen één of twee meter van een tegenstander. Wil je daarbij ook het aantal meter dat ‘Melo al heeft gelopen meenemen? Kan allemaal.

Uit de zoemende lenzen komen na de wedstrijd kassarollen vol cijfertjes gerold. Het is te hopen dat de teams een deel van die statistieken met ons gaan delen. Het liefst in een mooie database. Alvast bedankt, namens de nerds.

Deze column was eerder te lezen in Sport Amerika Magazine

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen