COLUMN: Integraal naar de finale

Door

De Amerikanen hebben hun plicht gedaan. Op het eind liepen ze eindelijk weg bij de Aussies en wederom was er voer de geschiedenisboeken. LeBron James noteerde de eerste triple-double in de olympische geschiedenis van Team USA. Dat is niet zo rigoureus als tegen Nigeria, maar het kan ook niet elke wedstrijd feest zijn. Helaas zagen de thuisgebleven Amerikanen dit pas later op de dag, integraal, terug. Dat ligt niet aan de spelers of de sport, maar aan de uitzendrechten.

In Amerika, zo is intussen wellicht wel bekend, worden de Spelen uitgezonden door NBC. Die acht live-uitzendingen overbodig, omdat de Amerikaanse bevolking op die tijdstippen toch nog slaapt, aan het werk is of op school zit. Liever stellen ze de uitzendingen even uit, tot primetime, wanneer het volk zich en masse voor de tv nestelt. En gelijk hebben ze, want deze Spelen worden de meest lucratieve ooit voor Amerikaanse kabeltelevisie.

Het levert wel kolderieke situaties op. Van nieuwslezers die de tv-kijker schreeuwend oproepen om even de ogen te sluiten en de oren dicht te houden, omdat de beelden pas drie uur later te zien zijn, en de uitslagen vast getoond worden. Ook die van de basketbalploeg.

In de andere kwartfinales was Spanje te sterk voor Frankrijk, dat met Nicolas Batum nog even liet merken wat ze van de instelling van Spanje in de groepsronde vonden. Expres verliezen om de Amerikanen niet tegen te komen. Da’s klote. Rusland overkwam haar oude bondgenoot Litouwen door wederom een sterke partij van AK47, Andrei Kirilenko, die alweer op schot was. Argentinië maakt zich ondertussen op voor een rematch met het DreamTeam. Ginobili, Nocioni en Scola zullen voor het laatst op een Olympische Spelen actief zijn, en dat strijdtoneel zal niet zonder slag of stoot worden verlaten. De vernedering in de poulefase, zo willen ze niet herinnerd worden. Dat is on-Argentijns.

Team USA heeft dus nog wat werk te verzetten voordat de nieuwe olympische titel binnen is. Of ze dat ook daadwerkelijk live op tv gaan doen, is aan NBC.

Artikel is geschreven door Gino van Montfort. Lees hier zijn column van vorige week: Dream Team Aspiraties.

Ook leuk om te lezen