Column: ING – Krols kattengejank uit Miami

Door

Op deze plek bespreken Ingmar Meijer en Eva Gerritse wekelijks op nonchalante wijze de gebeurtenissen in de Amerikaanse sportwereld. Wat was opvallend, interessant, geinig of juist bloedserieus? ING houdt je op de hoogte.

Hi, still da same Miss G. (verbasterde line van Ginuwine),

Je denkt na zo’n druk en overvol MLB-seizoen dat de nieuwswaardigheid na de World Series keldert alsof het de AEX-index is. Maar niets is minder waar. De geruchten, de giga-contracten en de trades vliegen je om de oren. Als ik ’s ochtends met een wazige, slaapdronken kop een blik werp op Twitter of MLB TradeRumors dan lees ik over de volgende aardverschuiving in het baseball.

Meest recente voorbeeld is de 7 player-trade tussen Kansas City Royals en Tampa Bay Rays. Gezien de statuur van deze twee franchises heet dit dan geen blockbuster. Maar in Kansas dansen ze nu nog steeds de hokie pokie meld ik je hier. Die hebben met James Shields, en in zijn kielzog Wade Davis, een ace binnengehaald.  Voor hen krijgt Joe Maddon voornamelijk prospects terug. Wie is volgens jou de winnaar van deze deal?

New York Yankees v Tampa Bay Rays 

Hi there!

Shields is een topaanwinst voor de Royals, maar de echte winst zit ‘m in Davis. Shields tekent een contract voor twee jaar en daarna hebben ze in Kansas geen geld meer om zijn salaris te betalen. Davis daarentegen blijft zeker vijf jaar in Kansas: een koopje met een mooi toekomstperspectief.

Desondanks begrijp ik niet zo goed waarom ze dansen in Kansas. Myers, Montgomery and Odorizzi waren hun top prospects. Myers is dit jaar zelfs uitgeroepen tot Minor League Player of the Year. Geen garantie voor succes, dat weet ik, maar kun je je nog herinneren wie de Minor League Player van 2011 was?! Daar gaan ze spijt van krijgen.

——

Dan blijven we nog heel even bij baseball. In de kleine kolommen, ver achterin kranten of diep verstopt op websites nog iets over het vertrek van Andruw Jones uit de MLB. De 35-jarige veteraan vertrekt naar het land van de rijzende zon. Een contractje van een jaar voor 3,5 miljoen. Heeft hij z’n houdbaarheidsdatum bereikt in the States of doet verandering van spijs weer eten voor ‘m? Wat is jouw gedachte daarbij?

Ik denk dat Andruw aan voelde komen dat de major-league teams niet zouden staan te dringen om hem een nieuwe deal aan te bieden op zijn 35ste. In Japan kan hij het komende jaar nog een lekker potje baseballen (zo slecht is de Japanse league niet eens) en zijn spaargeld nog wat aanvullen. En met zijn persoonlijkheid en flair heeft hij de Japanse fans  zo aan zijn voeten.

——

New England Patriots v Miami Dolphins

In de categorie ‘krolse kat, kattengejank’ verscheen afgelopen week het bericht dat sommige spelers van de Miami Dolphins het niet konden verkroppen dat de New England Patriots hun hersens gebruikten. In het duel, dat vorige week werd gespeeld, besloten de mannen van Bill Belichick het aanvallend wat rustiger aan te doen in het vierde kwart. Ze stonden voor en namen tegen de eigen strategie in hun voet wat van het gaspedaal. Daarbij maakten ze wel 10 keer gebruik van dezelfde play. En dat is echt niet eerlijk! Althans zo luidde het enorm sterke argument van deze spierbundels. Volg jij dit nog?

Die arme Dolphins. Keer op keer precies dezelfde play, telkens succesvol. Respectloos vonden ze het. Haha! Dan moet je er wat tegen doen, sukkels! Je niet laten bespelen en dan met een pruillip gaat staan stampvoeten, maar na twee of hooguit drie dezelfde plays er voor zorgen dat het niet meer gebeurt. De Patriots hebben de zwakte van de Dolphins blootgelegd en daar feilloos gebruik van gemaakt. Dat is niet oneerlijk, dat is sport. Als je daar niet tegen kunt dan moet je een andere hobby zoeken.  

——

NBA Newsflash: de Lakers zuigen nog altijd meer dan een baby met een speen. Kobe met 30.000 punten-mijlpaaltje rocks maar krijgt het lamlendige zootje niet in z’n eentje aan de praat. Miami Heat werd opnieuw geveegd door de verfrissende Knickerbockers uit New York. Opmerkelijker zijn de prestaties van de Atlanta Hawks en de Golden State Warriors.

Van de Hawks had ik zelf dit seizoen niks verwacht. Als je het roster bekijkt, val je niet achterover van de namen die je op waarneemt op je netvlies. Maar ze staan wel derde in de Eastern Conference. GSW is zo’n team waarvan je weet dat ze meedoet, maar nimmer in de schijnwerpers staat. Aan het einde van het seizoen denk je: ‘oh ja, die hebben ook meegebald.’ Maar deze jaargang kloppen ze aan de deur. Spelen leuk basketball en weten daarmee niet alleen sympathie maar eindelijk ook wedstrijden te winnen. In de Western Conference staan ze vijfde! Je weet wel de plek waarvan jij denkt dat de Dallas Mavericks gaan eindigen, muhaha. Zoals André van Duin zou vragen: Hoe kan dat?

Adios amiga Gerritse

Golden State Warriors v Brooklyn Nets

Van de Lakers moeten ze het niet hebben in LA, maar gelukkig zijn daar de Clippers nog. Die winnen even zeven wedstrijden op rij, met Chris Paul als grote leider. De strijd in de Pacific Division gaat nu vooral tussen de Clippers en de verrassende Golden State Warriors. Het moge duidelijk zijn dat ik de Warriors vooraf niet op plek vijf in het Westen had neergezet…

Vanavond spelen de Warriors in Miami tegen de Heat. Dat is er eentje om naar uit te kijken. Het is de jeugd tegen de ervaring. Bij de Warriors is het hele roster (op de geblesseerde Jefferson na) nog geen 30. Ik betwijfel of die jonkies zijn opgewassen tegen de regerend NBA kampioen. Maar je weet inmiddels hoeveel waarde je moet hechten aan mijn voorspellingen…

Ciao amigo!

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen