Column: Greg Oden’s tweede kans

Door

Portland Trail Blazers v Golden State WarriorsZo hooggespannen als de verwachtingen waren aan het begin van zijn loopbaan, zo weinig verwachtingen zijn er nu. De Miami Heat verwacht niks van Greg Oden en Oden verwacht niks van zichzelf. Alles wat nu komt, is mooi meegenomen. Elke training, elke speelminuut, het zijn cadeautjes voor de nog maar 25-jarige Oden.

Greg Oden kende in de afgelopen jaren donkere dagen, depressies misschien zelfs wel. In 2007 was hij Portland’s grote belofte en niet veel later werd Oden door de hele basketballwereld bespot om zijn fouten en zijn breekbaarheid. De zes jaar die volgden waren een eenzaam gevecht met zijn eigen falen.

Oden kreeg een mogelijkheid om te ontsnappen aan het drama dat zijn NBA-loopbaan tot dusver was. Zijn dokter gaf het hem op een presenteerblaadje: “Stop ermee, leef verder als normaal mens, zonder zorgen over revalidatie.” Oden had weg kunnen lopen. Hij had kunnen vluchten voor een potentiële nieuwe mislukking in zijn carrière. Dat deed hij niet, want Greg Oden houdt te veel van het basketball om het de rug toe te keren.

De kans dat hij nu een fantastische carrière tegemoetgaat, is niet zo groot. Maar Oden heeft niets te verliezen. Hij verhuist naar Miami en deelt de kleedkamer met de NBA’s beste basketballers. Het ergste dat kan gebeuren is een nieuwe blessure. En zelfs als dat gebeurt, kan Oden zijn kleinkinderen later vertellen dat hij met de grote LeBron James heeft gespeeld. Iedereen krijgt een tweede kans. Greg Oden grijpt hem met beide handen aan.

Deze column was eerder te lezen in Sport Amerika Magazine.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen