COLUMN: #dutchpride

Door

Sinds enige tijd een begrip op Twitter: #dutchpride. De stormachtige ontwikkeling van Daniel Sprong brengt flink wat teweeg. De draft, zijn debuut, de eerste goal: alles bracht een nieuwe stortvloed aan tweets te weeg. De trots regeert, wij als Nederlanders spelen voor het eerst sinds 1983 weer een rol in de grootste ijshockey-competitie ter wereld.

Maar hoe staat het eigenlijk met het Nederlandse ijshockey? Vorig jaar al zei Sprong in de toekomst niet voor het Nederlandse team te willen spelen, maar wil vechten voor zijn kans in Team Canada. Begrijpelijk, want het WK waar Nederland op uit komt wordt gespeeld als de NHL nog in volle gang is. Sprong zou dus toch al niet mee kunnen doen, omdat hij verplichtingen bij zijn club heeft. De NHL geeft geen vrijaf voor duels van de IIHF, zoals de Eredivisie dat bijvoorbeeld wel doet voor (kwalificatie)-wedstrijden van de UEFA/FIFA.

Wie verder gaat kijken ziet toch dat het Nederlandse ijshockey op vele vlakken ruimte heeft om te groeien. Op het WK in eigen land is Nederland dan wel gedegradeerd tegen bijvoorbeeld Litouwen, Estland en Groot-Brittanië, er is genoeg ruimte om te vermoeden dat het Nederlandse ijshockey uit het dal gaat kruipen.

Meer grote talenten

Naast Sprong komen er de aankomende jaren nog meer Nederlanders in aanmerking om gedraft te worden door een ploeg in de NHL. Bartek Bison, net als Sprong uit de school van Ron Berteling bij Amstel Tijgers, wordt al wekelijks belicht in NHL Draftwatch. Ook Alexandar Makarin uit dezelfde opleiding zal in de komende jaren werken om in beeld te komen bij de scouts van de diverse clubs uit de NHL.

Een nieuwe competitie-opzet

Nationaal wordt er gewerkt aan een nieuwe competitie om het spelpeil in de komende jaren omhoog te helpen. De nieuwe BeNeLiga is op korte termijn een stap achteruit, maar doordat jonge spelers meer kansen krijgen op het hoogste niveau moet het spelniveau op langere termijn omhoog gaan.

Tilburg Trappers, dat meer geld te besteden heeft en daardoor voor een avontuur in de Duitse competitie heeft gekozen, kan daar de vruchten van plukken. De beste Nederlandse spelers kunnen makkelijk een stap omhoog maken met Tilburg Trappers. Voor de fans van de Nederlandse clubs is dat niet het leukste om mee te maken, maar voor het Nederlandse ijshockey is dat een positieve ontwikkeling. De weg naar de top is een stukje beter begaanbaar geworden. De start van de ploeg in de Oberliga is veelbelovend en hopelijk kan Tilburg die start doorontwikkelen om het eigen niveau en het niveau nationaal structureel omhoog te helpen.

Geef het Nederlandse ijshockey de aandacht die het verdient

Met Sprong, Bison en Makarin als de grote voorbeelden van de jeugd. Zeg nu zelf, hoe is het voetbal ooit groot geworden? Door de prestaties van Daniel Sprong mogen we weer trots zijn op Nederland als ijshockeyland en hopelijk kan hij, met hulp van de andere landgenoten, die lijn voortzetten. Of dat nu op korte termijn is (mogelijk speelt hij na wedstrijd 9 weer in Charlottetown) of op lange termijn. Er wacht Sprong een mooie toekomst in de NHL. Een sterkere vaderlandse competitie én meer media-aandacht kan de stijgende lijn van het Nederlandse ijshockey alleen maar verder helpen. Dus, mensen: doe het Nederlands ijshockey een plezier en maak/houd #dutchpride trending topic. Er zit een heleboel toekomst in het Nederlandse ijshockey! Het potentieel moet er enkel nog uit komen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen