COLUMN: Detroit smacht naar een BIG HIT

Door

Is de World Series nu al beslist? De San Francisco Giants lijken niet te stoppen. Na een onwaarschijnlijke comeback in de NLCS tegen de St. Louis Cardinals hebben de Giants geen gas teruggenomen en zijn ze door een winning streak van nu al vijf wedstrijden hard op weg naar een zevende World Series-titel.

Door Martijn van Laar

Met een offense die prima draait en met de held van de NLCS Ryan Vogelsong en ace Matt Cain, die respectievelijk in wedstrijd nummer drie en vier zullen starten, is een sweep geen gekke gedachte. Daarnaast zijn er sinds 1997 acht teams geweest die een 2-0 voorsprong namen in de World Series. Allemaal wonnen ze uiteindelijk de Fall Classic, dus de statistieken spreken in het voordeel van de Giants.

Wie kan het momentum bij de Giants wegnemen en vooral ook hoe? Superace Justin Verlander, die opzichtig faalde in het openingsduel, komt de komende twee wedstrijden niet in actie en speelt dus geen rol van betekenis. De kans bestaat dat hij niet eens een herkansing zal krijgen als de Tigers inderdaad gesweept worden. Doug Fister pitchte in het tweede duel een stuk beter dan Verlander, maar hij moest lijdzaam toezien hoe zijn team geen enkele run wist te scoren. Aan de pitching van de Tigers ligt het niet.

Van starting pitcher Anibal Sanchez, die tot nu toe twee uitstekende duels gooide bij zijn debuut in de postseason, mag verwacht worden dat hij zaterdag het aantal runs voor de Giants tot een minimum houdt. Nee, om de aura van onoverwinnelijkheid bij San Francisco weg te nemen wordt het tijd voor de offense om wakker te worden en meestal is er dan maar één big hit voor nodig om de boel weer op gang te krijgen. Het liefst bij een 0-0 stand in de zevende inning met twee man uit en alle honken bezet. Boem, een bases clearing double en de ban is gebroken, het momentum gekanteld.

Het is nog niet de series van Miguel Cabrera

Dé aangewezen persoon die zijn ploeg weer tot leven kan brengen is natuurlijk Triple Crown-winnaar en de duidelijke keus dit seizoen voor MVP in de American League Miguel Cabrera, maar ook Prince Fielder en Delmon Young hebben het in zich om hun team op sleeptouw te nemen. Het is zeker nog niet de Series van ‘Miggy’. In de eerste twee wedstrijden raakte hij de ballen niet eens zo verkeerd, goed veldwerk van de outfielders van de Giants in het tweede duel beletten Cabrera een paar keer op de honken te komen en daarmee zijn team een offensieve boost te geven.

De moed zakt je toch vrij snel in de schoenen als je beste slagman door de tegenstander op die manier wordt geneutraliseerd. Maar reken er op dat als Cabrera vannacht de mogelijkheid krijgt om met één klap zijn Tigers weer te laten brullen, net als in het vierde duel tegen de New York Yankees in de ALCS, hij die niet zal laten liggen. Daar heeft hij gewoonweg te veel kwaliteit voor. De motor mag dan stokken, hij is nog niet gestopt. De olie moet alleen worden bijgevuld en gauw.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen