COLUMN: De zonnebril van K-Rod

Door

Mijn leraar Nederlands op de middelbare school vroeg mij eens om zijn geschreven zin op het bord voor te lezen. Makkie, dacht ik, maar hoe ik mijn hoofd ook bewoog, ik kreeg het niet voor elkaar en ik merkte dat ik inmiddels ver naar voren gebogen hing over mijn tafel. Het was tijd voor een bril.

Hoewel ik alles om mij heen weer scherp zie, ben ik nooit een fan geworden van de bril. Ik gebruik het voorwerp dan ook niet als ik een wedstrijd moet keepen. En de sportbril dan? Er zijn grenzen. Het beeld van zo’n jaren tachtig montuurtje met daaraan vast geknoopt een lullig touwtje gun ik niemand.

Het gaat mij wel aardig af moet ik zeggen met -3.75, de teams kan ik dankzij de kleur van de shirts onderscheiden en als ik een wit voorwerp op mij af zie komen, dan maak ik een redding, of niet. Alleen als wij een doelpunt maken moet ik nog altijd wel even navragen welke speler er gescoord heeft.

Ach, Willem van Hanegem speelde jaren lang op top niveau met staar en had nog net geen rood-witte stok nodig om op het veld te blijven staan. Je hoefde volgens Willem ook niet goed te kunnen zien. “Ik gaf gewoon de bal aan een speler met hetzelfde kleur shirt als dat ik had.”

Dat geldt niet voor pitcher Francisco Rodriguez. De closer van de New York Mets zweert bij het gebruik van een bril, in zijn geval een zonnebril. K-Rod maakte naam bij de Los Angeles Angels, groeide uit tot een ware plaag voor slagmannen en dankzij zijn uitbundige stijl van het vieren van een save wist iedereen in de Major League wie die kleine man op de heuvel was met die gekke zonnebril.

De bril past bij zijn imago, net zoals de lange zwarte baard past bij zijn collega Brian Wilson van de San Francisco Giants. Rodriguez maakte de overstap naar de Mets en naast het probleem met het gooien van strikes, ontstond er ook irritatie boven zijn neus. De bril moest plaatsmaken voor contactlenzen.

Dat werd geen succes. Rodriguez kreeg last van pinkeye en switchte afgelopen seizoen weer terug naar zijn vertrouwde zonnebril met oranje glazen. Dragonball Z stijl. De closer beweert dat het nou eenmaal bij zijn ‘look’ past en dat het dragen van een bril hem ‘really cool’ maakt. Daar valt over te discussiëren.

Waar niet over te discussiëren valt, zijn de prestaties van de 29-jarige closer voor de Mets dit seizoen. K-Rod pakte tot dusver 15 saves met een 1.73 ERA, de beste uit zijn carrière. Misschien heeft hij wel gelijk, is het dragen van een bril cool en bevordert het de prestaties. Geen lullige sportbril voor mij dan, maar een zonnebril met glazen in de groene clubkleuren. Wie weet schrikt het spitsen af, net zoals bij Rodriguez afschrikkend werkt voor slagmannen.

Marco Post (25) is freelance sportjournalist. Schrijven gaat hem beter af dan honkballen, dus daarom volgt hij voor SportAmerika de ontwikkelingen in de MLB op de voet.

Foto: media.nj.com

Ook leuk om te lezen