Column: De wereld is gek

Door

Basketball Hall of Fame Enshrinement Ceremony - Red Carpet
Dennis Rodman is weer op bezoek geweest bij zijn vriend Kim Jong Un. De ex-basketballer en de dictator zijn nog altijd dikke vrienden. Rodman verbijstert iedereen met bizarre uitspraken over de totalitaire staat en zijn leider en voelt zich vooral onbegrepen door de rest van de wereld.

Rodman vindt het gemeen als journalisten hem bij terugkomst op een persconferentie kritische vragen stellen over mensenrechten. Met een glimlach vertelt hij maar weer eens dat Kim Jong Un een vriend en goede vader is en Noord Korea een fijn land. “Vertel de Amerikanen dat we heel cool zijn”, had Kim hem op het hart gedrukt. Hij lijkt er zowaar echt in te geloven.

In Noord Korea’s strafkampen worden politieke gevangenen gemarteld, verhongerd en geëxecuteerd. Christenen worden opgespoord door spionnen en in diezelfde kampen gegooid. Een kwart van de kinderen jonger dan vijf jaar is ondervoed en er wordt gewerkt aan kernwapens. Wie dat een fijn land noemt, is hartstikke mesjogge.

Maar volgens Rodman weten we niet waar we over praten. We zouden dat fijne land eens met eigen ogen moeten bekijken. Jammer alleen dat geen buitenlandse journalist er vrij rond mag lopen.

Na zijn laatste bezoek werd in elk geval duidelijk waarom Rodman de reis naar Noord Korea zo nodig weer moest maken. Twee grijnzende zakenmannen vergezelden hem op de persconferentie. De Ierse gokwebsite Paddy Power ziet in de absurde tripjes van Rodman een marketingkans en beloont hem er (ongetwijfeld rijkelijk) voor. De Worm heeft misschien toch in één ding gelijk. De wereld is gek.

Deze column was eerder te lezen in Sport Amerika Magazine.

Foto: Getty Images

1 Reactie
  1. sportpimPim 7 jaar ago

    Helemaal mee eens! Toen SportAmerika met nieuws kwam dat misschien bondscoach zou worden van Noord-Korea was het voor mij klaar: https://twitter.com/sportpim/status/377407073308250112
    En dan te bedenken dat ik nog naar zijn wedstrijd ben geweest toen hij in Nederland was….

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen