COLUMN: De Pats winnen niet eens de AFC East

Door

New York Jets v New England Patriots

Football is back, maar na week 1 in de NFL blijf ik enigszins radeloos achter. Om maar meteen kleur te bekennen: dankzij Brett Favre moedig ik al twee decennia hartstochtelijk de Pack aan. Iets dat de afgelopen jaren leidde tot verhitte discussies met oud-studiegenoot, SportAm-hoofdredacteur en Pats-groupie Neal Petersen. Juist daarom kost het me moeite om te erkennen dat niet de NFC North, en zelfs niet de NFC West, maar de AFC East dit jaar de leukste divisie is om te volgen.

Dat is echter geen goed nieuws voor de grote schare fans van de New England Patriots op deze site. Ook al staat die club op plek 1 in de SportAm-power ranking (side note: alsof de Patriots een play off-team zouden zijn zonder Tom Brady, zie commentaar bij #2) en dichtte de meeste schrijvers hier de club een glansrol in de postseason toe, voor de Superbowl-kampioen wordt het zelfs met ‘Tom Terrific’ een flinke kluif om überhaupt de play-offs te halen.

Dankzij de tandem Brady-Gronkowski hebben de Pats dan wel met afstand de beste offense in de AFC East, aan de andere kant van de bal hebben ze ook de slechtste defense. De verdedigingen van de Dolphins, de Jets en met name de Bills van NFL’s meest markante coach Rex Ryan maakten indruk in week 1.

New England Patriots v New York Jets

Natuurlijk, het waren Johnny Manziel en de Cleveland Browns, maar drie forced (en recovered) fumbles, een interceptie, twee 3-and-out’s en een defensieve stop op de helft van de Browns in acht possessies, is imposant van de Jets D, ongeacht de tegenstander. De Dolphins hadden een helft nodig om een antwoord te vinden op Alfred Morris, daarna kwamen ze niet meer in de problemen. En wat de Bills lieten zien tegen Andrew Luck en de Colts bewijst dat Ryan een top-3 defensie heeft neergezet.

De Patriots krijgen het zwaar in de zes divisiewedstrijden tegen bovengemiddelde defenses. Defenses waarvan je mag verwachten dat ze Gronkowski niet volledig ongedekt laten, zoals de Steelers in de seizoensopener om onverklaarbare redenen meermaals deden. Defenses ook die alle drie een donker randje hebben, die bereidt zijn om over dat randje heen te gaan, alles om het resultaat te halen.

In Miami, New York en Buffalo roepen ze het al jaren, maar dit jaar denk ik dat het geen Calimero-gepiep is tegenover de dominante rivaal uit Boston. Mijn bold prediction dit seizoen: vergeet Superbowl 50, de Patriots gaan voor het eerst sinds 2008 de AFC East niet eens winnen.

En juist dat maakt het voor de fans van de overige 28 teams in de NFL leuk om de divisie dit jaar extra goed in de gaten te houden. Want voor bijna elke footballfan buiten Boston is the next best thing na een overwinning van de eigen club; een nederlaag van de most hated team (en coach) in America’.

Ook al spelen ‘mijn’ Packers een prachtig duel tegen de Seahawks; ik kijk richting zondag vooral uit naar de Bills-Pats. Al is het alleen maar om ik weer eens zin heb in een flinke discussie met Neal. #GoRex

Deze column werd geschreven door Anne Joldersma.

6 Reacties
 1. Tim 4 jaar ago

  Okay, als Pats fan toch even reageren:

  Goeie column met inderdaad heel terecht opgemerkt dat de AFC East de meest interessante divisie is (met afstand dit jaar!). Maar ik wil wel even toevoegen dat we dit al zo vaak over de Patriots hebben gehoord. Vorig jaar 2-2 na de Chiefs afgeschreven, dat jaar daarvoor maar met 2 punten in de laatste minuut over de Bills heen.
  De defensies zijn ontzettend goed, maar Manziel en de Browns zijn niet Brady en de Pats. Ook vond ik Miami uitermate zwak tegen Washington. En ja, iedereen is lyrisch over de Bills, die ook wel wat verdienen. Maar de Colts zijn al jaren ver overgewaardeerd en komen uit de zwakste divisie.

  Ik ben benieuwd. Ik hoop dat je ongelijk hebt ( 😉 ), maar het wordt in ieder geval een leuk jaar!

  • Dennis 4 jaar ago

   Als de Bills zondag winnen, dan gaat het pas echt interessant worden. Verliezen ze dan kun je het vergeten de Bills zullen niet snel winnen bij de Patriots volgens mij al 12 jaar niet meer gewonnen daar, op vorig jaar na, maar dat was een b team van de Pats. En 3 wedstrijden meer winnen dan de Patriots zie ik niet gebeuren. Zie de Dolphins ook als een bedreiging de Jets persoonlijk niet.

 2. Erik 4 jaar ago

  Interessante conclusie. Hulde als jouw voorspelling uitkomt, maar ik kan me herinneren dat vorig jaar en het jaar daarvoor hetzelfde werd gesproken over de Patriots en de kansen op de AFC East titel.
  We weten allemaal hoe dat afliep…

  Ik hoop voor je dat de Pack dit weekend zegeviert!

 3. Jeroen 4 jaar ago

  The Bills hebben het beste team sinds jaren. Dus komende wedstrijd is sowieso spannend. Ik denk dat de Bills na een verlies evengoed nog de play-offs kunnen bereiken. Buffalo moet nog tegen Titans, (maar dat is waarschijnlijk niet meer een makkie) Redskins, Jaquars en natuurlijk 2x de Jets. Zou kunnen dat de Bills hun thuiswedstrijd winnen en de Patriots die van hun. Ik zie a.s. zondag echter The Patriots , misschien moeizaam, winnen. Ik vrees The Bills, maar echt niet zoals ik vorig seizoen de Seahawks, Ravens en Packers heb gevreesd. Dus laat die wedstrijd maar komen.

 4. Mr. Clutch 4 jaar ago

  Schrijf je nog een follow-up column? 😉 Wat Luck niet kon, kan Brady wel: 466yards 3TDs tegen de super D van de Bills. En dan de Dolphins, onderuit tegen de Jaguars. Benieuwd of de Jets vanavond wél kunnen winnen, maar verwacht van niet.

 5. Anne 4 jaar ago

  Ha, ik ga door het stof. Hoewel de Jets… Maar nee, Brady en de Pats waren zeker imposant. De te kloppen ploeg: https://www.sportamerika.nl/vijf-conclusies-broncos-d-geeft-manning-een-laatste-kans#comment-9838

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen