COLUMN: Canal Parade

Door

Texas Rangers v Boston Red Sox
Afgelopen weekend was ik samen met #SportAm-collega’s Neal Petersen en Jeroen Elshoff bij de Canal Parade in Amsterdam. Wat heeft dat met Amerikaanse sporten te maken? Alles.

Amsterdam ziet zichzelf graag als ’s werelds homohoofdstad en gedeeltelijk is dat terecht: de Canal Parade is jaarlijks een gezellig en vrolijk evenement.

Ondertussen koos geen Ajacied er echter voor om de boot en daarmee de bühne op te gaan en aandacht te vragen voor homoseksualiteit binnen de voetbalsport.

Ja, de Canal Parade is cheesy. Ja, de Ajaxspelers hebben het recht om te kiezen of ze wel of niet ‘meedoen’. Maar toch is het ontzettend jammer dat niemand die uitgelezen kans greep. De discussie die we in Nederland eigenlijk allang gevoerd zouden moeten hebben, komt nog steeds niet op gang. Homoseksualiteit is en blijft een taboe in het voetbal. Niemand praat erover.

Hoe anders is dat in Amerika? Chris Kluwe en Jason Collins (foto) zijn pioniers. De eerste, omdat hij vorig jaar in uitgebreide (en heel goed geschreven) artikelen omschreef hoe belachelijk het is dat deze taboes nog steeds leven. De tweede, omdat hij als eerste basketballer uit de kast kwam.

Ondertussen zijn er meer sporters die aangeven totaal geen problemen te hebben met homoseksuele teamgenoten. Het kan ze niets schelen, ze juichen het toe, het gaat uiteindelijk om winnen.

Zo hoort het te zijn.

En daarom is het gek dat het preutse en conservatieve Amerika hierin mijlenver voorloopt op de homohoofdstad van de wereld.

Deze column verscheen eerder in SportAmerika The Magazine.

Foto: Getty Images

2 Reacties
  1. Garrett 7 jaar ago

    Omdat er in Amerika 2 spelers zich uitspreken, en geen Ajax-speler in het seizoen – de dag na Ajax – Roda JC (uit mijn hoofd) – een gehele dag op zo’n boot gaat staan, lopen zij mijlenver voor op Amsterdam?

    Deze redenering is me wat kort door de bocht, alsof er in Amerika niet bekrompen wordt gereageerd op onderwerpen als homoseksualiteit, godsdienst enz. Ik vind zelfs de canal parade onzin, aangezien je daarmee toch weer een ‘groep’ in een hokje plaatst. En mij maakt het al helemaal niet uit of iemand hetero of homoseksueel is.

  2. Joris 7 jaar ago

    John Amaechi was de eerste…

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen