Column: Aanklacht tegen Greg Schiano

Door

Tampa Bay Buccaneers v New England Patriots
Twee jaar geleden waren de Tampa Bay Buccaneers slechts enkele uren verwijderd van Chip Kelly’s handtekening onder een meerjarig contract als hoofdcoach. Stelt u zich eens voor hoe de carrière van quarterback Josh Freeman, die in 2010 de NFL in vuur en vlam zette, zou zijn verlopen onder Kelly. Of nee, doet u dat toch maar niet. Te deprimerend.

Chip de magiër bedacht zich immers op het laatste moment, wat de deuren in Tampa opende voor Rutgers-coach Greg Schiano. Hoe GM Mark Dominik van Kelly naar Schiano ging in zijn beraadslagingen, zal voor altijd één van de grootste NFL-mysteries blijven. Dat het een catastrofale beslissing was, blijkt nu. Schiano maakt de Buccaneers en zichzelf te schande.

Het begon vorig jaar met dat idiote aanvallen van de ‘kneel-down formation’ van de Giants. We wisten het toen nog niet, maar dat was typisch Schiano: iemand die keihard zijn best doet om ‘spijkerhard’ te zijn en daarbij zichzelf compleet belachelijk maakt.

Dat werd begin dit jaar zo gênant dat de spelersgroep Schiano vroeg het wat rustiger aan te doen. Maar Schiano vernielde liever het zelfvertrouwen van Freeman, door hem na drie verliespartijen op rij weg te zetten als zondebok en te vervangen door Mike Glennon, een rookie die ongeveer net zo klaar is voor de NFL als u en ik. Schiano(’s organisatie) lekte vervolgens dat Freeman in het NFL-dopingprogramma zat en probeerde hem tegelijkertijd met man en macht te traden. Dat lukte niet (gek hè?) waarna Freeman op straat werd gezet. Alwaar Greg Schiano hem spoedig zal volgen. Godzijdank.

Deze column was eerder te lezen in Sport Amerika Magazine.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen