BREKEND: College-spelers willen af van amateurstatus

Door

Michigan v NorthwesternVoor het eerst heeft een Amerikaans universiteitsteam een officiële aanval geopend op de amateurstatus van zijn spelers.  Onder aanvoering van quarterback Kain Colter hebben de college football-spelers van Northwestern papieren ingevuld om deel uit te gaan maken van een vakbond.  Dat meldt ESPN dinsdag.  Als de aanvraag wordt goedgekeurd zou dat een eerste stap betekenen in een proces waarbij de spelers van universiteitsteams uiteindelijk als werknemers worden gezien.

De NCAA kreeg de afgelopen jaren veel kritiek op haar huidige systeem, waarin spelers als amateurs worden gezien.  De zogenoemde ‘student-atleten’ krijgen daardoor geen geld voor hun prestaties. Omdat er zeker in college football en basketball veel geld wordt verdiend, vindt niet iedereen dat eerlijk. Zo ook dus quarterback Colter van Northwestern, die in het voorjaar van 2013 contact zocht met Ramogi Huma, de president van de National College Players Association (NCPA), een organisatie die als vakbond zou gaan dienen als collegespelers ooit profs worden.

Volgens ESPN zijn in samenwerking met de staalwerkersvakbond en onder leiding van Huma nu de eerste aanvragen gedaan om uiteindelijk een officiële spelersvakbond te creëren. “Het is duidelijk dat vertrouwen op de NCAA-beleidsmakers niet werkt”, meldde Huma. “Kijk bijvoorbeeld naar de manier waarop ze omgaan met hersenschuddingen. Ze zeggen dat het niet hun legale verantwoordelijkheid is om spelers te beschermen”, aldus de president van de NCPA. Volgens Huma hebben meerdere spelers van Northwestern de aanvraag ondertekend.

Foto: Getty Images

1 Reactie
  1. Henkie H.. 6 jaar ago

    Volkomen terecht. Hoeveel miljoenen hebben de universiteiten niet al aan de spelers verdiend??!

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen