College Football 101 (7): 2011 Season Preview (2)

Door

College Football 101 is een nieuwe serie artikelen hier op Sport Amerika. College football fan Jules Zane gaat proberen met mooie verhalen, heldere uitleg en veel enthousiasme om American sports fans enthousiast te krijgen over NCAA football; de footballcompetitie die qua cijfers, fans en stadions de NFL met gemak achter zich laat, maar buiten Amerika amper aandacht krijgt.
Vandaag deel 8: 2011 SEASON PREVIEW (PART 2)

Afgelopen maandag begon de preview met een kijk op de USA Today polls van de afgelopen weken. De meeste namen die daarin staan zijn niet verrassend en de volgorde zou ik hier en daar minimaal veranderen, maar de eerste aanpassingen volgen automatisch als het seizoen van start gaat en de eerste sensationele upsets alle voorspellingen nutteloos maken.

Heerlijk, want ondanks dat bepaalde teams veelal domineren maakt de onvoorspelbaarheid van college football de sport zo leuk. Vorig jaar gingen onder meer titelkandidaten Alabama en Ohio State genadeloos onderuit toen ze eenmaal de zo vurig gewenste nummer 1 ranking in handen hadden en dat zal dit jaar hopelijk niet anders zijn.

Er zijn echter teams waarvan ik denk dat ze te laag of juist te hoog gerankt staan en ondanks dat dit soort voorspellingen gevaarlijk zijn voor mijn reputatie als college football liefhebber en kenner ga ik ze toch maken. Twee springen er voor mij namelijk echt uit. De nummers 15 en 16 van de eerste USA Today ranking van dit jaar. Waarbij ik graag wil vermelden dat Associated Press een eigen lijst heeft en dat die weer samen de officiële BCS ranking beïnvloeden.

TCU staat als nummer 15 gerankt en dat is na hun overwinning in de Rose Bowl toch wat aan de lage kant. Ze spelen dit jaar nog in een relatief gemakkelijke conference en treffen eigenlijk alle BYU en Boise State als grote tegenstanders. TCU treft als seizoensafsluiter namelijk UNLV, de ploeg uit Nevada waar Wisconsin als ‘opwarmer’ het seizoen vanavond, donderdag 1 september, tegen durft te openen. Echter, TCU’s kracht vorig jaar was de onderschatting en onbekendheid en dat is nu definitief voorbij. Hoe dan ook, ik verwacht TCU hoger dan 15.

De nummer 16 is echter Ohio State en wat die boven onder meer Auburn en Michigan State doen is mij een raadsel. Ohio State verloor namelijk door een geldschandaal onder meer ster-QB Terrelle Pryor, vier andere starters en succescoach Jim Tressel. Het programma is daarmee op zijn zachtst gezegd behoorlijk verzwakt en ik verwacht geen wonderen van deze ploeg. Daarvoor is het gezichtsverlies, de controverse en het verloren talent te groot.

De andere naam die ik per se wil noemen is echter gevallen. Michigan State en hun Spartans staan op 17 bij AP en zelfs op 20 bij USA Today en dat terwijl ik ze een gevaarlijke outsider vind. Niet alleen voor de Big Ten, maar ook voor andere titels. Ze zijn samen met Wisconsin en Ohio State gedeeld 2010 Big Ten kampioen en het team is eigenlijk alleen maar sterker geworden. Ook zij staan wat mij betreft daarmee te laag gerankt, maar “State”, zoals ze in de staat Michigan worden genoemd, heeft een historie van vreemde verliespartijen en ze zullen moeten pieken om de hype straks waar te maken.

Goed, daarmee rest nog een belangrijke laatste vraag: wie zijn Heismann Trophy kandidaten voor dit jaar? Dat is altijd lastig, want teams kunnen verrassen, spelers kunnen boven zichzelf uitstijgen en sensaties hangen in college football altijd in de lucht. Als ik dan toch namen moeten noemen zijn dat onder meer de terugkerende toppers van vorig jaar en enkele nieuwe talenten.

Quarterbacks om in de gaten te houden zijn de nummer 4 voor de Heismann vorig jaar Kellen Moore Jr. (Boise State), de jonge sensatie Denard Robinson (Michigan) en misschien wel Russell Wilson, die van NC State overstapt naar Wisconsin als QB na een verrassende en succesvolle korte stage als honkballer bij de Double A-ploeg van de Colorado Rockies. Natuurlijk mag ook de runner-up van vorig jaar niet vergeten worden. ESPN noemt Stanford’s QB Andrew Luck de absolute topkandidaat.

Andere namen zijn onder meer mijn topkandidaat LaMichael James, die bij Oregon vorig jaar als sophomore running back opzien baarde. Nog zo’n talent die als sophomore iedereen verraste is South Carolina RB Marcus Lattimore en als er een iemand is die de Alabama Crimson Tide dit jaar naar de titel kan leiden is het hun RB Trent Richardson.

De lijst is duidelijk. De topkandidaten zijn quarterbacks en running backs, want college football gaat om sterspelers die op belangrijke momenten laten zien dat ze NFL-ready zijn. Een uitzondering is overigens de ESPN en Sports Illustrated als outsider genoemde wide receiver Justin Blackmon, die Oklahoma State en hun star QB Landry Jones maar al te graag van de titel willen weerhouden.

Oké, ik denk dat ik hiermee de belangrijkste vragen heb beantwoord. De titelkandidaten zijn genoemd, de grootste talenten en sterspelers hebben hun moment in de spotlight gekregen en de sport is aan de hand van verschillende elementen uitgelegd. Er rest mij weinig meer hier aan toe te voegen, behalve nog die ene vraag die jullie misschien al beantwoord hebben.

Voor wie juich ik nou? Dat antwoord is simpel en was misschien al uit voorbeelden en kleine details te halen. Ik ben na zelf tijdens vorig footballseizoen op deze school te hebben gestudeerd als uitwisselingsstudent een groot fan van de University of Wisconsin-Madison en hun Wisconsin Badgers. Ik zie ze dit jaar als titelkandidaat en dat is gebaseerd op meer dan het feit dat ik een optimistische fan ben, maar de angst voor upsets tegen onder meer Northern Illinois en Nebraska zit er wel in.

We zullen zien hoe het seizoen voor mijn ploeg, voor jullie ploegen en voor de sport in het algemeen zal lopen. Het debat over het betalen van spelers zal op de achtergrond blijven meespelen en zoals ieder jaar ligt controverse en drama op de loer. Krijgt Miami nu wel of niet de death penalty voor hun escapades? Kan Jim Tressel succesvol protest aantekenen? En is de uitgesproken religieuze stijl van interviews geven bij TCU, BYU en Notre Dame dit jaar weer een onderwerp van spot op de tribunes van meer liberale scholen?

Het seizoen 2011 belooft een topjaar te worden. Er is veel veranderd, maar de sensatie, de fans en die kriebel omdat het eindelijk begint is gebleven. Ik ben er in ieder geval klaar voor en hoop dat jullie dat, geholpen door College Football 101 en het aanhoudende college football nieuws op Sport Amerika, ook zijn.

Met deze serie ten einde houdt de kans om vragen te stellen of verzoekjes in te dienen uiteraard niet op. De redactie van Sport Amerika (@SportAmerika) en ondergetekende (@juleszane) zijn bereikbaar via Twitter, e-mail en de comments en we waarderen het altijd zeer als daar van gebruik wordt gemaakt. Feedback helpt en interessante verzoekonderwerpen over college football helpen al zeker. We horen graag van jullie!

 

2 Reacties
 1. Tauraen 6 jaar ago

  Ik ben een stuk wijzer geworden van deze college football 101 serie!

  Het geeft weer een nieuwe dimensie aan het kijken van NCAA football.

 2. Jacko 6 jaar ago

  Jules,

  Eindelijk de tijd genomen om de artikelen te lezen. Heel erg verhelderend en ik ga voorzover mogelijk naast de NFL hier meer aandacht aan besteden en zeker wedstrijden bekijken met de door jou gegeven achtergrond informatie.

  Dankjewel

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen