College BB: van Zegeren geschorst, van der Mars blinkt uit

Door
Virginia Tech v Duke
Einde seizoen voor Joey van Zegeren?

Goed en slecht nieuws uit het college basketball. Het slechte is dat Joey van Zegeren door Virginia Tech voor onbepaalde tijd geschorst werd. Het goede is dat Thomas van der Mars zijn beste beentje voorzette bij Portland.

Bekijk hier ons overzicht van de actieve Nederlanders en Belgen in college hoops.

Virginia Tech schorste de Nederlandse big man vanwege een voorval op training. Coach Buzz Williams had het volgende te zeggen in een mededeling van de Hokies:

“Joey demonstrated a lack of discipline and self-control at practice.”

De schorsing is een drama voor van Zegeren, die aan een knap seizoen bezig was. Hij leidde de Hokies met 5,3 rebounds per game en scoorde gemiddeld bijna tien punten in 20 minuten per wedstrijd.

Sterke van der Mars

Ondertussen laat Thomas van der Mars het beste van zichzelf zien bij de Portland Pilots. Die verloren dan wel met 87-75 van de #7 Gonzaga Bulldogs, de Rotterdamse big man speelde een sterke wedstrijd. Hij maakte acht op veertien schoten en eindigde de wedstrijd met zeventien punten. Van der Mars voegde daar nog acht rebounds aan toe.

Ook Olaf Schaftenaar is goed bezig. De forward uit Utrecht scoorde in zijn laatste vier wedstrijden voor Oregon State in de dubbele punten. Tegen DePaul liet hij zelfs 21 punten noteren. Schaftenaar speelde dit seizoen nu al meer minuten (394) dan in zijn eerste (377) en tweede (270) seizoen. In de broederstrijd tegen Oregon tekende hij voor tien punten (3/11 shooting) en vijf rebounds.

Lecomte zoekt beste vorm

Bij de start van het college seizoen waren de Miami Hurricanes en Manu Lecomte hot. De ‘Canes verloren echter vier van hun laatste zes wedstrijden. De prestaties van Lecomte zijn mee de dieperik ingegaan met deze van zijn team. De Brusselaar scoorde in die periode op vijftien punten tegen Savannah State na geen enkele keer boven de zeven punten. Hij liet zelfs drie keer een nul noteren.

Jito Kok presteert bij San Diego een tikkeltje wisselvallig. Hij was met twaalf punten en vier blocks van grote waarde in de zege tegen SD Christian. In de daaropvolgende drie wedstrijden scoorde de forward uit Arnhem amper acht punten, evenveel als zijn aantal blocks. Kok maakte dat wel goed met tien punten (5/8 shooting) en twee blocks tegen Santa Clara.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen