College BB MVP: Russell is een offensieve machine, Nederlanders ballen

Door

Morehead State v Ohio State

Wie de sterren van morgen wil leren kennen, moet het college basketball van vandaag volgen. Elke week brengt Sport Amerika jou de beste college speler van de afgelopen week, de College MVP. Daarnaast rapporteren we ook over de prestaties van ‘big names’ als Frank Kaminsky, Montrezl Harrell, Jahlil Okafor, Stanley Johnson, de Harrison Twins en Georges Niang. Tot slot brengen we de verrassing van de week en de statline van de week. Week 7: D’Angelo Russell is een offensieve machine, Nederlanders ballen.

Lees hier de editie van vorige week: Stanley Johnson toont klasse, hier komt Delon Wright.

College MVP: D’Angelo Russell (Ohio State)

De Ohio State Buckeyes namen deze zomer afscheid van Aaron Craft, een defensieve en ervaren point guard. Halverwege dit seizoen denkt echter niemand bij de Buckeyes nog aan Craft. Freshman D’Angelo Russell speelt namelijk alles kapot. De Buckeyes leden deze maand twee nederlagen, tegen Iowa en Indiana. Dat maakte Russell afgelopen week helemaal goed. Tegen Northwestern tekende de linkshandige guard voor 33 punten, zeven rebounds en zes assists. In een rematch tegen Indiana liet hij 22 punten, zes rebounds en tien assists noteren. This boy can ball.

Sterrenwacht: Okafor en Kaminsky bevestigen, Wright en Harrell zijn wisselvallig

Duke speelde afgelopen week slechts één wedstrijd. Het won die echter wel en bezorgde daarmee coach Mike Krzyzewski de 1000e zege uit zijn loopbaan. Jahlil Okafor bracht zijn team in de tweede helft tegen St. John’s terug en eindigde de wedstrijd met zeventien punten en tien rebounds, zijn zesde double-double van het seizoen. Of Okafor zich kan kronen tot Player of the Year zal afhangen van Frank Kaminsky. De big man van Wisconsin blijft zich onderscheiden als ster in college. In de wedstrijd tegen Michigan scoorde hij acht punten in OT (Michigan zeven in totaal) om de Badgers de 69-64 zege te bezorgen.

Coach Rick Pitino nam Montrezl Harrell zijn kapiteinsband af. Volgens de coach van Louisville moeten we daar niet teveel achter zoeken want “hij is nog steeds de leider van ons teams”. Harrell werd eerder deze maand een wedstrijd geschorst na een elleboog. De forward was deze week goed voor achttien punten en zeven rebounds tegen Pittsburgh. De Utah Utes herpakten zich na het verlies tegen Arizona door Washington State en Washington te verslaan. Sterspeler Delon Wright was top in de eerste wedstrijd maar liet slechts vijf punten noteren in de tweede. Gelukkig had hij wel negen assists.

De Virginia Cavaliers hebben nog steeds geen wedstrijd verloren en staan op #2 in de rankings na Kentucky. Daar is Justin Anderson één van de verantwoordelijke voor, hoewel dat statistisch niet altijd te zien is. Tegen Boston College scoorde hij maar zeven punten en vier assists. Maar de Cavaliers hielden BC op amper 28 punten. De laatste nederlaag van Notre Dame was er één tegen Virginia. Sindsdien wonnen de Fighting Irish vier games op rij. Jerian Grant was daarin alweer top, met afgelopen week achttien punten en zes assists tegen Virginia Tech en 25 punten en vier assists tegen NC State.

Verrassing(en) van de week: Olaf Schaftenaar én Thomas van der Mars

Twee Nederlanders lieten zich afgelopen week positief opmerken. Olaf Schaftenaar raakte twee wedstrijden op rij drie driepunters en sloot telkens af met elf punten. Oregon State won daardoor van zowel UCLA als USC. Ook Thomas van der Mars beleefde een mooie week. De big man van Portland scoorde eerst zeventien punten in een zege tegen Pacific. Daarna liet hij zestien punten en dertien rebounds noteren in een nederlaag tegen Saint Mary’s. Knap werk jongens!

Een oneervolle vermelding is weggelegd voor Robert Upshaw. De getalenteerde big man van Washington werd door de Huskies vriendelijk bedankt voor zijn diensten. Upshaw faalde meermaals op drugtesten en was daarmee in strijd met de teamregels. Hij kende dat probleem ook al bij Fresno State, vanwaar hij overkwam. Upshaw liet gemiddeld elf punten, acht rebounds en ruim vier blocks noteren dit seizoen.

Statline van de week: Marcus Paige 22-6-8-4 vs Syracuse

De meest indrukwekkende statistieken liet Marcus Paige deze week niet noteren. De point guard scoorde 22 punten, pakte zes rebounds, deelde acht assists uit en zorgde voor vier steals. Hij deed dat echter in de altijd beladen wedstrijd van de UNC Tar Heels tegen de Syracuse Orange. UNC won de game met 93-83.

Het hoogtepunt van de week komt op naam van Dorian Finney-Smith. De Florida Gator scoorde zijn eerste punten van de wedstrijd tegen Alabama pas in de slotminuut, maar deed dat wel met een geweldige dunk:

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen