College BB game van de week: #3 Virginia vs. #13 Notre Dame

Door
Tennessee State v Virginia
Justin Anderson (1) in defense.

“Defense wins championships” en “Great defense, better offense”. Wat is het nu? In de college basketball game van de week gaan we een antwoord krijgen op de vraag: wat is belangrijker, offense of defense? Vandaag gaan de #3 Virginia Cavaliers namelijk op bezoek bij de #13 Notre Dame Fighting Irish.

Tegengestelde stijlen

Een ding is zeker: de speelstijlen van Virginia en Notre Dame liggen kilometers ver uit elkaar. De Cavaliers rekenen op hun haast geniale defense om wedstrijden te winnen. Enkel de Miami Hurricanes konden na twee verlengingen de grens van de 80 punten bereiken. Voor het overige rondden amper twee teams de kaap van de 60 punten en raakten er vier zelfs niet over de 40. In dat opzicht verdedigen de Cavaliers een stuk zoals de Chicago Bulls: als een hecht blok, aangevuld met enkele sterke one-on-one verdedigers. Bovendien pakken maar weinig teams meer rebounds dan Virginia. Offensief speelt dit team zeer methodologisch, maar vooral heel efficiënt. Vier van de negen spelers die dubbele minuten klokken, maken ruim 50% van hun schoten.

Bij Notre Dame is het een heel ander verhaal. De offense van de Fighting Irish is een echte machine, die vaak erg moeilijk af te stoppen is. Opvallend is wel dat Notre Dame met een kleine lineup speelt. Coach Mike Brey plaatst vier guards naast big man Zach Auguste. Dat zorgt voor een heleboel problemen, aangezien tot nu toe enkel Providence dit team kon verrassen. Notre Dame speelt snel, zoekt naar mismatches, beperkt de balverliezen en schiet het meest efficiënt van alle teams (54,8%). Enige nadeel van de kleine lineup is rebounding. Auguste en vooral Pat Connaughton doen hun best, maar offensieve rebounds geven de Fighting Irish nog al te vaak op.

Justin vs. Jerian

Bij Notre Dame draait alles rond Jerian Grant. De senior moest vorig seizoen noodgedwongen stopzetten vanwege academische problemen en de Fighting Irish vonden nooit meer hun beste vorm. Dit seizoen doet Grant echt alles voor zijn team. Hij maakt ruim 51% van zijn schoten op weg naar gemiddeld zeventien punten, drie rebounds, zes assists en meer dan één steal. Grant is niet geweldig atletisch of snel. De point guard kent gewoon zijn sterke punten en buit die ten volle uit. Hij is op zich groot voor zijn positie en beschikt over een enorm spelinzicht. Zijn jumper is niet super maar goed genoeg, defensief maakt hij veel goed met zijn energie.

In Virginia is Justin Anderson, nu Joe Harris bij de Cleveland Cavaliers zit, de leider van het pak. Wie de statistieken van de wing erbij haalt, ziet meteen dat zijn enorme efficiëntie opvalt. Ruim 50% overall en vanaf de driepuntlijn, plus boven de 80% op vrije worpen. Anderson is tot nu toe goed voor gemiddeld vijftien punten en ruim vier rebounds. Indrukwekkend? Nee. Maar Anderson is wel én de offensieve closer van de Cavaliers én de beste one-on-one verdediger. Zijn atletisch vermogen is daarbij cruciaal, maar Anderson is gewoon een natuurlijk teamspeler. Zijn liefde voor defense en teamgeest werkt aanstekelijk en is de basis voor het succes van Virginia.

Defense wint

Het duel tussen Anderson en Grant zal zonder twijfel zijn impact hebben op de uitslag van deze wedstrijd. Uiteindelijk zullen de Cavaliers aan het langste eind trekken. Wie Grant kan lam leggen, komt al heel ver in een strijd met Notre Dame. Daar zal Virginia zich dan ook op focussen. Tegen de #18 North Carolina Tar Heels had Grant het echter ook moeilijk, maar sleepten de Fighting Irish toch een zege uit de brand. Virginia zal defensief dus alles uit de kast moeten halen tegen de onorthodoxe lineup van Notre Dame, te beginnen met de strijd om de rebounds te domineren.

Conclusie: als Virginia zijn sterke punten (defense, rebounding en Anderson) kan uitspelen, zal Notre Dame zijn tweede nederlaag van het seizoen oplopen. Wie er ook wint, het zal zonder twijfel een intense strijd worden tussen twee teams die vechten voor elk balbezit.

Game info:
Zaterdag 10 januari om 6u00PM (12u00AM in NL) @Purcell Pavilion, Notre Dame – live op ESPN 2.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen