College Basketball top 25 recruits, deel II

Door

brunson

Het NBA-seizoen zit erop, de NBA Draft ook, en daarmee zijn zowel in de NBA als het college basketball nu de ogen gericht op het nieuwe seizoen. In de NBA zal er veel aandacht uitgaan naar de rookies, maar ook in het college basketball komen er veel nieuwe gezichten bij die in de toekomst zomaar supersterren kunnen worden in de NBA. SportAmerika zet in vijf delen uiteen welke 25 freshmen je het komende seizoen in de gaten moet houden, en welke spelers mogelijk een mooie toekomst in de NBA tegemoet gaan.

Vorige keer werden nummers 25 tot en met 21 besproken, deze lijst kan je hier lezen.

20. Thomas Bryant, C (6’10” 220 lbs) – Indiana Hoosiers

De Indiana Hoosiers mistten afgelopen seizoen een ouderwetse big man, maar in Thomas Bryant hebben ze die voor komend seizoen wel gevonden. Karakteristiek voor het spel van Bryant is zijn energie en de arbeid die hij bereid is te leveren. Dit moet ook wel, want atletisch lijkt Bryant nog wat tekort te komen wil hij in de toekomst ook daadwerkelijk een succesvolle center in de NBA worden. Maar met zijn werklust is niks mis, en hierdoor pakt hij ook veel rebounds. Aanvallend is het echter nog wat ruw, en net als met veel centers moet hij het ook bepaald niet van zijn vrije worpen hebben. Voordeel is echter dat Bryant bij Indiana waarschijnlijk genoeg kansen zal krijgen om te groeien.

19. P.J. Dozier, PG (6’6″ 185 lbs) – South Carolina Gamecocks

De South Carolina Gamecocks zijn doorgaans geen grootmacht in het college basketball, toch hebben ze in P.J. Dozier een goede point guard binnen weten te halen. Dozier is geboren en getogen in de thuisstad van de Gamecocks (Columbia) maar nog aparter is het verhaal rond Dozier’s kruisband. Deze scheurde hij al op elfjarige leeftijd maar vanwege zijn leeftijd werd hij niet direct geopereerd. Het gevolg was dat Dozier nog jaren zonder kruisband doorspeelde, en met succes, want Dozier werd een van de beste point guards in het land. Hij doet een beetje denken aan Michael Carter-Williams, want hij heeft veel lengte voor iemand op zijn positie, en is altijd goed voor veel assists. Net als met Carter-Williams moet hij echter aan zijn aanvallende spel werken. Hij mist nog veel driepunters en ook zijn jumpshot moet beter worden voordat hij een echte elite point guard kan worden.

18. Allonzo Trier, SG (6’4″ 190 lbs) – Arizona Wildcats

Allonzo Trier is misschien wel een van de beste, zo niet de beste, scorende guard in deze ranking. Hij heeft een jumpshot dat er goed uitziet en dit is dan ook zijn sterkste punt. Het enige nadeel van Trier is dat hij echter niet heel explosief is. Hierdoor kan hij wat moeilijker langs goede verdedigers komen en leunt hij eigenlijk altijd op zijn jumpshots. Ondanks zijn gebrek aan explosiviteit, beschikt hij wel over een sterk frame en die combinatie, met zijn jumpshot, kan van Trier een hele gevaarlijke speler maken in het systeem van de Arizona Wildcats.

17. Derryck Thornton, PG (6’1″ 175 lbs) – Duke Blue Devils

Wanneer we het hebben over de beste high school point guard, dan moet de naam Derryck Thornton zeker genoemd worden. Thornton zou eerst pas in 2016 de sprong maken naar een universiteit, maar studeert een jaar eerder af waardoor hij dit seizoen al uit kan gaan komen voor de Duke Blue Devils. Veel grote universiteiten zaten achter Thornton aan, en wie naar zijn spel kijkt snapt meteen waarom. Hij is immers een klassieke point guard die over goede visie beschikt, goed kan verdedigen en ook een meer dan goed schot heeft. Wel zal hij verder moeten werken aan zijn drives naar de basket en zullen ook zijn driepunters verbeterd moeten worden. In ieder geval lijkt het er wel op dat Thornton een meer dan prima vervanger zal worden van zijn voorganger: Tyus Jones.

16. Jalen Brunson, PG (6’1″ 180 lbs) – Villanova Wildcats

Wat voor Derryck Thornton geldt, gaat ook voor een groot deel op voor Jalen Brunson. Hij beschikt over nagenoeg hetzelfde frame, ziet het veld goed maar in tegenstelling tot Thornton beschikt hij wel over een heel goed schot vanaf de driepuntslijn. Het enige waar Brunson wel beter in zal moeten worden is zijn mogelijkheid om te driven. Hij lijkt wat explosiviteit en snelheid tekort te komen evenals pure kracht waardoor hij tegen sterke verdedigers weleens in de problemen kan komen. Net als bij Thornton beschikt hij verder over alle klassieke eigenschappen die een point guard hoort te hebben, en zodra hij sterker wordt beschikken de Villanova Wildcats over een hele waardevolle point guard.

Foto: Twitter

Ook leuk om te lezen