College Basketball MVP: Okafor en Pangos gaan los, Nederlander toont zich

Door
Gonzaga v Oklahoma State
Kevin Pangos (4) is uitstekend gestart aan zijn seizoen.

Wie de sterren van morgen wil leren kennen, moet het college basketball van vandaag volgen. Elke week brengt Sport Amerika jou de beste college speler van de afgelopen week, de College MVP. Daarnaast rapporteren we ook over de prestaties van ‘big names’ als Frank Kaminsky, Montrezl Harrell, Jahlil Okafor, Stanley Johnson, de Harrison Twins en Georges Niang. Tot slot brengen we de verrassing van de week en de statline van de week. Week 2: Okafor en Pangos gaan los, Nederlander toont zich.

Lees hier de editie van vorige week: Frank Kaminsky staat er, Jahlil Okafor bevestigt.

College MVP: Jahlil Okafor (Duke)

Jahlil Okafor heeft zijn start in college niet gemist. De freshman van Duke (4) liet vorig weekend al zijn eerst double double noteren, en tijdens de week toonde de center zijn offensieve talenten. Dat resulteerde in 24 punten tegen Furman en 21 punten tegen de Army. Okafor raakte in die twee wedstrijden meer dan 71% van zijn schoten. Reken daarbij in totaal vijftien rebounds en drie blocks, en je hebt door dat Okafor een speler van groot formaat is. Zoals vorige week reeds gezegd: deze jongen heeft veel weg van Tim Duncan.

Sterrenwacht: De nieuwe Ron Artest is geboren, Selden stelt teleur

De Arizona Wildcats (3) hebben het niet makkelijk. Onder andere tegen San Diego State (13) en Kansas State werd maar nipt gewonnen. De Wildcats sleepten wel de zege in het Maui Invitational Tournament uit de brand, en daarbij was freshman Stanley Johnson cruciaal. De forward heeft veel weg van Ron Artest: gebouwd als een trein, altijd volle inzet, sterk als verdediger en inside scorer. Veertien punten en zeven rebounds tegen de Aztecs, en achttien punten en negen rebounds tegen de Wildcats bezorgden Johnson een uitstekende week.

Ook Kevin Pangos liet zich weer van zijn beste kant zien. De point guard van de Gonzaga Bulldogs (9) liet de Georgia Bullsdogs alle kanten van het terrein zien met 22 punten, zes assists en tien op tien vrije worpen. Daarna deelde de senior negen assists uit tegen St. John’s. Alweer twee zeges in de boeken voor Gonzaga dankzij Pangos. Terran Petteway zag zijn Nebraska Cornhuskers vorige week onderuit gaan tegen Rhode Island. Dat zette de junior deze week recht met 20 punten en twaalf assists tegen Omaha, en achttien punten en acht assists tegen Tenn-Martin.

De Texas Longhorns (6) zijn na zes wedstrijden nog steeds foutloos. Freshman Myles Turner speelt vanaf de bank, maar heeft geen problemen met zijn rol en doet het ook goed. Tegen St. Francis was de big man dominant met 25 punten en tien rebounds. Tegen Connecticut was het minder maar deed Turner toch zijn ding met vijf rebounds en vijf blocks in negentien minuten. Bij de Huskies heeft Ryan Boatright de rol overgenomen van Shabazz Napier. Met gemiddeld 21 punten, zes rebounds en vier assists toont de senior guard dat hij de Miami Heat-speler tot nu toe waardig vervangt.

Wayne Selden moest het vertrek van Andrew Wiggins helpen opvangen bij Kansas (11). Tot nu toe slaagt de sophomore daar echter niet of nauwelijks in. Selden liet dit seizoen al eens nul punten noteren tegen Rider. Afgelopen week miste hij alle tien zijn schoten op weg naar vijf punten tegen Michigan State (19). Een gemiddeld schotpercentage van nog geen 27 is echt ondermaats. Dan doet Caris LeVert het een stuk beter bij Michigan (17). Hij is als vervanger van Nik Stauskas nog een tikkeltje wisselvallig maar met gemiddeld achttien punten, zes rebounds, vijf assists, twee steals en 46,6 FG% kan LeVert terugblikken op een mooi seizoensbegin.

Verrassing van de week: Joey van Zegeren (Virginia Tech)

Wie had dat gedacht, een Nederlander als verrassing van de week? En terecht! Joey van Zegeren onderscheidde zich bij de Virginia Tech Hokies. De junior forward tekende voor vijftien punten tegen Northern Iowa, acht punten en negen rebounds tegen Miami (OH), en dertien punten, acht rebounds en zes blocks tegen Morgan State. Eerder op het seizoen was van Zegeren ook al eens goed voor zeventien punten en tien rebounds tegen Liberty. Hij is de leading rebounder en shot blocker van de Hokies.

Bij Wyoming loopt de zoon van Larry Nance rond, de winnaar van de eerste NBA Dunk Contest in 1984. Nance Junior deed het deze week uitstekend bij de Cowboys. Hij maakte zes op acht schoten op weg naar vijftien punten tegen Seton Hall. Daarna tekende de senior voor 24 punten, acht rebounds, drie steals en twee blocks tegen New Mexico State. Nog zo’n senior, Rayvonte Rice, deed het goed. Die leidde de Illinois Fighting Illini met 21 en zeventien punten naar zeges tegen Indiana State en Baylor. Rice stal acht keer de bal in die twee games.

Statline van de week: Iona Gaels 126 punten met 24 driepunters

De mooiste statistiek komt deze week op naam van een team. De Iona Gaels vernederden namelijk de Delaware State Hornets. De Gaels scoorden liefst 126 punten. Daarbij raakten ze 24 driepunters. Drie spelers scoorden minstens 25 punten. Isaiah Williams raakte zeven driepunters en scoorde 25 punten. A.J. English maakte er zes op weg naar 26 punten. De man van de wedstrijd was echter Schadrac Casimir. De freshman tekende voor acht driepunters en 40 punten.

Ook Craig Bradshaw rondde de kaap van de veertig punten, eveneens met acht driepunters. De senior guard van de Belmont Bruins scoorde 42 punten in de 83-81 zege tegen Ohio. Josh Scott van de Colorado Buffaloes kwam twee punten te kort voor een veertiger, maar kwam wel uit op 38 punten, dertien rebounds en vijf assists in een zege tegen Lipscomb. En Jevon Carter van West Virginia (16) zette de bijna perfecte sixth man prestatie neer. In amper zeventien minuten als invaller tekende de freshman voor 28 punten en vijf steals.

Voor het hoogtepunt van de week was het kiezen. Er was de ultralange buzzer beater van George Mason-speler Jalen Jenkins tegen Manhattan. Maar er was ook de steal en facial dunk van Sir’Dominic Pointer van St. John’s tegen Minnesota. Vooral de reactie van zijn coach was subliem!

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen