College basketball Game van de Week: #2 Wisconsin vs. Oklahoma

Door
Buddy Hield (24).
Buddy Hield (24).

De Game van de Week in het college basketball is die tussen de #2 Wisconsin Badgers (6-0) en de Oklahoma Sooners (4-1). Zij vechten vrijdagnacht uit wie het Battle 4 Atlantis toernooi in de wacht sleept. De Badgers zijn favoriet, maar onderschat de Sooners niet.

Ervaring

Beide teams beschikken over enorm veel ervaring. Bij de Badgers zijn vier van de zeven belangrijkste spelers seniors. De andere drie zijn een junior en twee sophomores. In de halve finale tegen Georgetown toonde dit team dat het kan en wil vechten als het even tegenzit. Maar belangrijker: ze hebben niet altijd een big game van Frank Kaminsky nodig om te zegevieren. Met Sam Dekker, Nigel Hayes, Traevon Jackson en een degelijke bank komt Wisconsin ook al ver. Als Kaminsky zijn rol als defensief anker speelt en daarbovenop offensief domineert, zijn er maar een handvol teams die de Badgers kunnen verslaan.

De Sooners gingen eerder op het seizoen nipt onderuit tegen Creighton. Sindsdien wonnen ze vrij makkelijk van de #22 UCLA Bruins en waren ze defensief top tegen de Butler Bulldogs, die North Carolina hadden uitgeschakeld in ronde één van het toernooi. Vijf van de zeven belangrijkste spelers zijn tenminste juniors, de andere twee zijn sophomores. Ook de Sooners bewezen in hun halve finale dat ze zonder een sterke wedstrijd van hun beste speler kunnen winnen. Buddy Hield kreeg namelijk hulp van vooral Isaiah Cousins en Ryan Spangler. Dit team leeft van zijn inzet en dat laat zich het meeste voelen in verdediging.

Buddy vs. Big Frank

Het is vooral uitkijken naar het duel tussen de twee sterren: Buddy Hield tegen Frank Kaminsky. Hield is uitstekend gestart aan het seizoen met gemiddeld bijna 22 punten, zes rebounds en drie assists. De shooting guard maakt bovendien ruim 45% van zijn gemiddeld acht driepuntschoten. Hield is, wat men noemt, een volume shooter. Bewijs: zijn tot nu toe zeventien schoten per wedstrijd. Maar als Hield zijn dag heeft, is hij met zijn sterke lichaam moeilijk af te stoppen. Hij is dan wel net iets te verliefd op zijn driepunters, pas op als hij zijn game gaat mixen met drives.

Kaminsky was nauwelijks te stuiten tijdens zijn eerste vijf wedstrijden van het seizoen: drie double-doubles, een keer vijftien rebounds, een keer zeven blocks en altijd meer dan vijftien punten. Tegen Georgetown was het minder (1/8 voor zes punten en vier rebounds), maar Frank The Tank is altijd nuttig. Hij is namelijk één van de beste rim protectors in college. Eerst en vooral vanwege zijn lengte, maar ook door zijn spelinzicht en timing. Het is afwachten of Kaminsky tegen Oklahoma zijn aanvallende spel terug vindt. Zeker is dat er geen enkele big man zo veelzijdig is als hem, van post moves tot jump shooter.

Badgers op diepte  

Zowel Oklahoma als Wisconsin beschikken over een sterspeler, ervaring en een felle inzet. Het frontcourt van de Badgers, bestaande uit Kaminsky en Hayes, zal zijn uiterste best moeten doen om Hield van de basket weg te houden. Daarbij moeten ze bovendien rekening houden met de altijd fysiek spelende rebounder Spangler. De X-factor lijkt weggelegd voor Dekker. Die zal als extra aanvallende kracht de defensie van de Sooners moeten breken en verdedigend hulp bieden aan zowel Jackson als Kaminsky en Hayes.

Uiteindelijk lijkt de finale een prooi voor Wisconsin, op basis van een dieper team. Als de Badgers Hield in bedwang kunnen houden en hun offense vrij vlot laten draaien, zijn de Sooners een vogel voor de kat. Maar wat als Hield (voor eigen publiek in de Bahamas) los gaat zoals tegen UCLA en Sprangler de ene na de andere rebound pakt? Dan mag je op het puntje van je stoel gaan zitten, want dan wordt het echt spannend!

Game info:

Vrijdag 28 november om 4u30PM (10u30PM in NL) @Imperial Arena, Bahamas (Battle 4 Atlantis) – live op ESPN.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen