College ‘Ball MVP: McDermott beste speler, Parker beter dan Wiggins?

Door

Providence v Creighton

Wie de sterren van morgen wil leren kennen, moet het college basketball van vandaag volgen. Elke week brengt Sport Amerika jou de beste college speler van de afgelopen week, de College MVP. Daarnaast rapporteren we ook over de prestaties van ‘big names’ als Andrew Wiggins, Wayne Selden, Jabari Parker, Julius Randle, The Harrison Twins, Aaron Gordon en Marcus Smart. Tot slot brengen we de verrassing van de week en de statline van de week. Week 14: McDermott beste speler, Parker beter dan Wiggins? (vorige editie: lees hier)

College MVP: Doug McDermott (Creighton)

Voor de seniors onder de college basketbalspelers zit de tijd van wedstrijden voor het eigen publiek erop. Zo ook voor Doug McDermott. De laatstejaars forward van de Creighton Bluejays (13) liet een geweldig regulier seizoen noteren. Hij tekende gemiddeld voor bijna 27 punten (en daarmee top scorer), zeven rebounds en nog geen twee balverliezen met schotpercentages van 52 algemeen, bijna 45 vanaf de driepuntlijn en 87 op vrije worpen. Hij sloot zijn collegeloopbaan voor de eigen fans af met een career high 45 punten tegen de Providence Friars. Creighton mag zeker meedoen met het NCAA-toernooi. Met de speler van het jaar in de rangen weerhoudt niets dit team van een verrassende run naar tijdens March Madness!

 

 

Sterrenwacht: Parker en Wiggins gaan los, vragen rond Embiid

Jabari Parker en Andrew Wiggins landden in het college basketball met een nagenoeg ongezien hype. Beide freshman baanden zich vervolgens een weg doorheen dit circus: Parker bij de Duke Blue Devils (4), Wiggins bij de Kansas Jayhawks (8). Ze toonden allebei met momenten hun onmiskenbaar talent. Parker en Wiggins lieten echter ook hun zwakke kanten zien. Bij Parker hoor je weleens dat hij te traag is voor de small foward en niet groot/sterk genoeg voor de power forward in de NBA. Bovendien zou zijn defense te wensen overlaten. De kritiek bij Wiggins draait veeleer om zijn neiging tot passiviteit en zijn onstabiel jump shot.

Het lijkt echter duidelijk dat Parker en Wiggins de twee meest getalenteerde spelers van deze lichting zijn. Ze kunnen op termijn uitgroeien tot minstens All-Stars, in het beste geval franchise players. Parker ging deze week los met 30 punten en elf rebounds in de zege tegen rivaal North Carolina Tar Heels (14). Wiggins domineerde in de nederlaag tegen West Virginia met 41 punten, acht rebounds, vijf blocks en vier steals.

Maar: wie is nu eigenlijk beter? Op basis van het reguliere seizoen gaat de titel van Freshman of the Year naar Jabari Parker. Zijn Blue Devils zijn minder getalenteerd dan Wiggins’ Jayhawks en Parker was gewoon meer bepalend dan zijn Canadese buddy. Offensief lijkt Jabari helemaal klaar voor de NBA (zie video), op dezelfde manier toen Carmelo Anthony na één seizoen klaar was voor de grote stap. Wiggins staat defensief verder maar ook daar deed Parker knappe dingen. Zo was hij een rebounding machine met in de laatste veertien wedstrijden liefst tien double doubles. Parker is voorlopig de meer complete speler maar aan Wiggins om te bewijzen dat hij het grootste talent is!

Het gaat ondertussen niet zo goed met Joel Embiid. De center uit Kameroen miste de laatste twee wedstrijden van Kansas met problemen aan de rug. Coach Bill Self gaf aan dat Embiid ‘mogelijk’ zou terugkeren voor het Big 12-toernooi maar daar bestaan heel wat twijfels rond. Met hun center aan de kant is er weinig hoop voor de Jayhawks wanneer March Madness van start gaat, tenzij Wiggins letterlijk gek gaat doen. Het is daarom te hopen dat Embiid zijn rugproblemen snel aan de kant kan schuiven.

Verrassing van de week: Semaj Christon (Xavier)

De verrassing van de week is weggelegd voor Semaj Christon. Eerste opmerking: zijn voornaam is James maar dan omgekeerd geschreven. Christon is de floor leader van de Xavier Musketeers en dat reeds in zijn tweede seizoen. Deze jongen kan zowat alles op een basketbalveld. Offensief is hij veelzijdig met een in- en outside game. Zo dwingt hij liefst zeven vrije worpen per wedstrijd af en maakt hij meer dan 40% van zijn driepunters. Daarnaast heeft hij ook spelinzicht en kan hij spelen als ball handler. Zo was hij in de afgelopen vier wedstrijden gemiddeld goed voor bijna vijf assists. Hopelijk zien we Christon en zijn Musketeers terug in het NCAA-toernooi.

 

 

Eervolle vermeldingen zijn er voor Jordan Bachynski en Billy Baron. Jordan Bachynski is aan zijn laatste seizoen bij Arizona State bezig en de boomlange center leidt daarbij de NCAA in blocks per wedstrijd met liefst 4,2. In een zege op Oregon was Bachynski goed voor negen blocks. Billy Baron is dan weer bezig aan zijn laatste seizoen bij de Canisius Golden Griffins. Baron leidt zijn team in scoring met gemiddeld 24 punten en is daarmee de op drie na beste scorer in college basketball. Voeg daarbij gemiddeld meer dan vijf assists en de guard mag terugkijken op een sterk seizoen in de Metro Atlantic Athletic Conference, waar junior Antoine Mason goed was voor gemiddeld bijna 26 punten.

Statline van de week: T.J. Warren 83 punten vs. Pitt en Boston College

Om de eer van statline van de week te krijgen, moest je deze week T.J. Warren heten. De wing van de North Carolina State Wolfpack scoorde twee keer als een bezetene. Zijn prestatie tegen de Boston College Eagles was gewoonweg subliem. Warren tekende voor 42 punten, dertien rebounds, drie assists en drie steals. Hij maakte daarbij veertien op zeventien vrije worpen. Enkele dagen eerder domineerde hij tegen de Pittsburgh Panthers met 41 punten, vijf rebounds, drie assists en vier steals. Conclusie: 83 punten in twee wedstrijden. T.J. Warren is een scoring machine en heeft alle kwaliteiten (ook qua lichaamsbouw) om veel geld te verdienen in het basketball.

 

 

Er waren nog twee kerels die knappe statistieken lieten noteren. Michael Frazier III schoot de bal als een gek door de ring in de makkelijke 72-46 zege van de Florida Gators (1) tegen South Florida. De sophomore guard raakte elf driepunters en klokte af op 37 punten, bijna de helft van zijn team’s totaal aantal punten. Russ Smith leidde de Louisvilla Cardinals (11) naar een belangrijke 84-71 zege tegen de Southern Methodist Mustangs (18). Smith was goed voor 26 punten, zes rebounds, vijf assists en twee steals. Hij maakte ook zes op zes driepunters.

Het hoogtepunt van de week brengt wat nostalgie met zich mee. John Stockton kennen we allemaal. Zoon David Stockton speelt zijn laatste jaar bij de Gonzaga Bulldogs. Tegen de Santa Clara Broncos zorgde hij voor de winnende korf met amper 1,4 seconden op de klok.

Ook leuk om te lezen