College ‘Ball MVP: Jabari Parker doet alles voor Duke, McDermott passeert Bird

Door

Duke v Syracuse

Wie de sterren van morgen wil leren kennen, moet het college basketball van vandaag volgen. Elke week brengt Sport Amerika jou de beste college speler van de afgelopen week, de College MVP. Daarnaast rapporteren we ook over de prestaties van ‘big names’ als Andrew Wiggins, Wayne Selden, Jabari Parker, Julius Randle, The Harrison Twins, Aaron Gordon en Marcus Smart. Tot slot brengen we de verrassing van de week en de statline van de week. Week 12: Jabari Parker doet alles voor Duke, McDermott passeert Bird. (vorige editie: lees hier)

College MVP: Jabari Parker (Duke)

Er was een periode in het begin van het jaar waarbij het even leek alsof Jabari Parker de ‘freshman wall’ tegen het lijf was gelopen. Maar niets was minder waar. Na enkel mindere wedstrijden herpakte de forward van de Duke Blue Devils (8) zich helemaal en ondertussen speelt hij beter dan ooit. Parker scoorde in februari (vier wedstrijden) niet onder de vijftien punten en liet drie keer op rij meer dan 20 punten noteren. Hij wordt vaak vergeleken met Carmelo Anthony maar deze jongen is een stuk veelzijdiger. Hij pakt rebounds, heeft een overschot aan spelinzicht en doet verdedigend echt zijn best. Parker is de uitgesproken leider van Duke, knap voor een nog geen 19-jarig knaapje.

De Blue Devils hadden het lastig tegen Maryland maar Parker gaf zijn team de zege met deze poster dunk!

Sterrenwacht: Florida Gators zijn topteam, McDermott doet beter dan Bird

In het rijtje met titelkandidaten is er sinds kort eentje bijgekomen. De Florida Gators (3) ontpoppen zich namelijk als een team met een echte winnaarsmentaliteit. Dit team begon traag aan het seizoen maar is ondertussen al zestien wedstrijden ongeslagen. De recente 69-59 zege tegen de Kentucky Wildcats van Julius Randle was impressionant. Dit team laat zich gewoon nooit ontwrichten en defensief is het gewoon super. Scottie Wilbekin is het hart en ziel van dit team. Hij staat er altijd op de grote momenten en jaagt zijn troepen vooruit. Vul hem aan met een trio van Casey Prather, Patric Young en Michael Frazier II, en je hebt een team dat niemand moet vrezen op weg naar March Madness.

De Creighton Blue Jays (18) blijven het ondertussen ook geweldig doen. Dat hebben ze nagenoeg volledig te danken aan één man: Doug McDermott. Die scoorde alweer 39 punten in de verrassende maar dominante 101-80 zege tegen de Villanova Wildcats (6) van James Bell. McDermott passeerde daarmee Larry Bird op de all-time scoring list. Hij scoorde voor de negende keer dit seizoen meer dan 30 punten en voor de 23e keer in zijn college career. McDermott is daarmee tot nu toe gemiddeld goed voor 25 punten en zeven rebounds met schotpercentages van 50 algemeen, 43 vanaf de driepuntlijn en 89 vanaf de vrijworplijn. National Player of the Year? McDermott is alvast een sterke kandidaat.

 

 

Minder goed gaat het met Joel Embiid en Marcus Smart. Embiid liet in februari vooral zien dat er nog veel werk aan zijn winkel is. De center van de Kansas Jayhawks (7) is een toptalent maar zijn basketball IQ kan beter. Embiid liet drie wedstrijden na elkaar vier fouten noteren waardoor zijn minuten beperkt moesten worden. In de nederlaag tegen Kansas State liep hij dan ook nog eens een rugblessure op. Geen topweek dus voor Embiid! Helemaal erg is het gesteld met Marcus Smart. De guard van Oklahoma State kwam tijdens de match tegen Texas Tech in de tribune terecht en duwde een mondige fan. Het kostte hem drie wedstrijden schorsing en een serieuze deuk in zijn reputatie.

Verrassing van de week: Southern Methodist Mustangs

De SMU Mustangs (23) zijn nu niet bepaald een power house team. Dit seizoen laten de Mustangs echter erg mooie dingen zien. Ze waren al drie keer de betere van een ranked team. Begin januari moesten de toenmalige #17 Connecticut Huskies eraan geloven. In februari gingen zowel de toenmalige #22 Memphis Tigers als de #7 Cincinnati Bearcats voor de bijl. Point guard Nic Moore en center Markus Kennedy zijn de belangrijkste schakels bij de Mustangs, die voor volgend jaar de toezegging kregen van top prospect Emmanuel Mudiay. Er zijn dus erg mooie tijden op komst voor het anders bescheiden Soutern Methodist, dat voor het eerste sinds 1984/1985 een ranked team is.

 

 

Verder vielen twee kleine jongens op. Ten eerste liet Jahii Carson wederom het beste van zichzelf zien. De point guard van Arizona State leidde zijn team met zeventien punten en zes assists naar een stuntzege tegen de Arizona Wildcats (2). Carson durft al eens een slechte shooting game hebben maar hij draagt altijd zijn steentje bij. Ten tweede vielen de prestaties van Juwan Staten op. De point guard krijgt dit seizoen zijn grote kans bij West Virginia en laat zien dat hij echt kan ballen. Hij liet een 20-10-6 noteren in een zege tegen Oklahoma (toen 21) en een 19-7-9 in een dominante zege tegen Ohio State (11). Staten maakt tot nu toe meer dan 50% van zijn schoten, top voor een guard!

Statline van de week: Melvin Ejim 48-18 vs TCU

De prijs voor statline van de week was deze keer snel uitgedeeld. Melvin Ejim stak er namelijk met kop en schouders bovenuit. De forward van de Iowa State Cyclones (11) tekende voor liefst 48 punten en achttien rebounds in de 84-69 zege tegen TCU. Hij maakte 20 op 24 schoten en knalde twee op twee driepunters binnen. Ejim pakte twaalf offensieve rebounds en scoorde dus meer dan de helft van de punten van zijn team.

 

 

Verder waren er knappe statistische prestaties van Perry Ellis en Shabazz Napier. Perry Ellis was goed voor 32 punten, achter rebounds en vijf assists in de makkelijke 95-65 overwinning van Kansas (7) tegen, jawel, TCU. Ellis miste slechts twee van zijn vijftien schotpogingen en maakte ook twee driepunters. De 32 punten waren een topper in de carriére van Ellis. Shabazz Napier was dan weer goed voor 34 punten, vijf rebounds, vier assists en vier steals. Hij leidde zijn Connecticut Huskies (24) daarmee naar een belangrijke zege tegen de Memphis Tigers (20).

De mooiste play van de week komt verdiend op naam van Tyler Ennis. De point guard van de Syracuse Orange (1)  wierp een driepunter van net voorbij de middellijn op de buzzer door de ring tegen de Pittsburgh Panthers (25). Hij vermeed zo een eerste nederlaag voor zijn team.

Ook leuk om te lezen