Coach K. wint record aantal NCAA 1 wedstrijden

Door

Blue Devils coach Mike Krzyzewski is sinds dinsdagavond recordhouder. Met de winst van Duke over Michigan State in de State Farm Champions Classic in Madison Square Garden (74-69) heeft coach K nu 903 NCAA 1 basketball wins achter zijn naam staan.

Dat is er één meer dan de legendarische headcoach Bob Knight. De oude en nieuwe recordhouder vonden het allebei prachtig. Krzyzewski speelde als pointguard/shooting guard in zijn college tijd bij US Military Academy onder coach Knight en was assistent coach bij Indiana Hoosiers onder Bob Knight.

Coach K wilde voorafgaand aan de wedstrijd tegen Michigan State niets weten van het record. “Winnen van de Spartans betekent dat we een 3-0 record hebben”, zei Krzyzewski koeltjes. Spartans coach Tom Izzo
was vooraf vol respect voor zijn vriend en tegenstander dinsdagavond. “Mike verdient het dat hier aandacht voor is. Het is goed voor college hoops dat twee coaches die heel lang in hetzelfde programma werken, beiden zoveel overwinningen pakken. Heel bijzonder”, aldus de coach van Michigan State.

Dat de recordwedstrijd in Madison Square Garden, New York werd gespeeld maakte het helemaal speciaal. Zeker omdat Bob Knight voor ESPN live analyses verzorgde tijdens de wedstrijd van Duke. Knight hoopte al dat coach K degene zou zijn die zijn record zou overnemen. “Ik zei het heel lang geleden tegen mijn vrouw. Als iemand het kan, is het Mike. Ik ben blij dat het nu zover is. Het zal nooit meer gebeuren dat een coach zo’n enorm record ziet worden overgenomen door een oud speler van ‘m. Het kan niet mooier”.

Bob Knight over coach K\’s record

Ook leuk om te lezen