Clipboard (#1): En we zwaaien met z’n allen naar LA

Door

We zijn weer begonnen! Na een altijd te lang durende zomer is afgelopen week dan eindelijk het NBA-seizoen weer van start gegaan. En dit keer weer ouderwets in oktober en niet rond Kerstmis. Vanaf deze plek zal ik jullie elke zondag rond de klok van 16 uur op de hoogte te brengen van wat er de afgelopen week in de NBA gebeurde. Reageren kan via Twitter.

The King gets his ring

Waar de Wizards en de Caveliers officieel het bal openden, ging de meeste aandacht uit naar de ontmoeting tussen de Miami Heat en de Boston Celtics. De Championship-banner 2012 van de Miami Heat werd in de nok van het stadion gehezen en alle spelers en staff kregen hun kampioensringen. LeBron James had een glimlach van oor tot oor toen hij zijn allereerste ring in ontvangst mocht nemen. Superster teamgenoot Dwyane Wade was overigens niet minder blij met zijn, inmiddels tweede, ring. In de daaropvolgende wedstrijd liet het duo gelijk even zien waarom zij de kampioen zijn. Wade scoorde 29 punten en LeBron liet 26 punten en 10 rebounds aantekenen. De Heat, met oud-Celtic Ray Allen in de gelederen, wonnen van Boston met 120-107.

Stroeve start Lakers

Hierboven had ook de titel “Hoogmoed komt voor de val” kunnen staan. Maar omdat alle begin moeilijk is, houden we het voorlopig op een stroeve start voor de Lakers (ook met dank aan de blessure van Steve Nash). Na een bijzonder druk offseason zijn de verwachtingen van de Los Angelos Lakers dit seizoen ongekend hoog. De kwaliteit-injectie heeft ervoor gezorgd dat iedereen die een paars-goud hart heeft, roept dat de Lakers dit seizoen kampioen worden. Metta World Peace riep zelfs al dat het record van 72 winstpartijen, gevestigd door de Bulls van Michael Jorden in 1995-1996, dit jaar door de Lakers verbroken kan worden. En ja, dat kan inderdaad nog steeds. Maar na de eerste drie wedstrijden hebben de Lakers een record van 0-3. De komst van Steve Nash en Dwight Howard heeft nog niet het gewenste effect. Critici hadden dit al voorspeld. Zij roepen dat een echt team niet te koop is en dat je meer nodig hebt dan een startende vijf van topniveau. Maar als de sterren aal elkaar gewend zijn, en de kwaliteit boven komt drijven, kan het een mooi seizoen worden voor Mike Brown en zijn mannen. Voorlopig trekken de critici echter aan het langste eind.

Welcome to Brooklyn

“On behalf of bla bla bla it is my honour to welcome Brooklyn USA to the NBA”. Met deze mooie woorden trapte NBA-baas David Stern een nieuw basketbalhoofdstuk af. Na de nodige verhuizingen zijn de Nets terug in Brooklyn. De wedstrijd tegen de Knicks werd nog afgelast vanwege superstorm Sandy, maar afgelopen nacht speelden de Nets dan toch echt hun eerste NBA-wedstrijd als de vernieuwde Brooklyn Nets. Na het nodige handjes schudden met “mister Brooklyn” Jay-Z kon de wedstrijd tegen de Toronto Raptors eindelijk beginnen. Een uitverkocht Barclays Center zag Deron Williams de eerste twee punten maken in het nieuwe stadion. En zoals bijna elk sprookje had ook deze een happy end. De Nets wonnen de wedstrijd met 107-100.

MVP /  LVP of the week

MVP week #1: James Harden

Noem hem een geldwolf of een sluwe vos, feit is dat James Harden vlak voor het begin van het seizoen werd verscheept naar de Houston Rockets. De teambazen van de Oklahoma City Thunder hadden geen trek in contract-conflicten tijdens het seizoen en besloten de huidig Sixth Man Of The Year te ruilen voor een aantal spelers van de Rockets. De 23-jarige Harden liet er geen gras over groeien en maakte in zijn eerste drie wedstrijden voor de Rockets gelijk duidelijk wat ze in OKC nu moeten missen. Hij scoorde respectievelijk 37, 45 en 24 punten. Van derde viool spelen in OKC naar de go-to-guy worden in Houston, en dat in een week tijd. Knap werk.

LVP week #1: Bankspelers Lakers

De titel van Least Valuable Player(s) is deze week voor meerdere spelers: De bank van de Los Angeles Lakers. Wat door critici gelijk al verwacht werd, is tot nu toe werkelijkheid: de bank van de Lakers is te smal en van een beroerd niveau. Kobe, Gasol en Howard komen nog wel in de buurt van hun niveau, maar de rest laat het flink af weten. In de drie gespeelde wedstrijden scoorden de bankspelers van de Lakers respectievelijk 17, 15 en 16 punten. De bank van de Mavs zette daar in de eerste wedstrijd 37 punten tegenover en in wedstrijd drie tegen de Clippers scoorde alleen Jamal Crawford al 21 punten. Willen de Lakers meedoen om de titel, dan zal de bank twee tandjes bij moeten schakelen.

Topteams van deze week

Milwaukee Bucks 2-0

Jawel, de Milwaukee Bucks. Voor het eerst in zeven jaar starten zij het seizoen met twee overwinningen. Neem daarbij de buzzerbeater van Brandon Jennings die daarvoor zorgde en een plaats tussen de wekelijkse topteams is verdiend.

San Antonio Spurs 3-0

Elk seizoen is het weer de vraag of de Spurs niet te oud zijn en of ze hun gebruikelijke niveau nog halen. Ook dit seizoen lijkt er weer vrij snel een einde te komen aan die discussie. Drie wedstrijden gespeeld, drie gewonnen. Eén daarvan, met de nodige drama, van directe concurrent OKC Thunder.

Orlando Magic 1-0

In Orlando kan nu iedereen nog roepen dat de Magic ongeslagen is. En hoewel dat volgens velen waarschijnlijk heel snel voorbij is, is Orlando op dit moment één van de slechts zeven teams die nog niet verloren hebben. In een week tijd kan er veel veranderen, maar voor nu staan ze hier maar mooi!

——————–

Top 5 plays of the week

5. Parker FTW. In het nog jonge seizoen heeft Tony Parker van de Spurs al twee gamewinners op zijn naam staan. De mooiste was tegen concurrent OKC. Na wat schijnbewegingen was Russel Westbrook Parker helemaal kwijt en kon laatstgenoemde in de zoemer de Spurs naar de winst schieten.

4. Duncan Dunkin’ on Ibaka. De man met de bijnaam “The Big Fundamental” laat even zien dat ie niet vies is van een beetje show. Dunken met één hand en met Serge Ibaka midden in je snufferd, that gets the people going.

3. Al Farouq Aminu full service. De man met één van de meest exotische namen in de NBA speelt voor de New Orleans Hornets en laat zien dat ie aan beide kanten van het veld uit de voeten kan.

2. Gerald Green being Gerald Green. De springveer van de Pacers heeft al meerdere teams versleten. Elk team hoopt opnieuw dat al zijn talent er een keer uit komt. Eén talent heeft ie al die jaren al gehad: zieke dunks maken. Zo ook tegen de Sacremento Kings.

1. Buzzerbeating Brandon. Brandon Jennings wint de wedstrijd voor zijn Milwaukee Bucks. Met 0.7 seconden op de klok schiet hij met een driepunter de Cleveland Caveliers in diepe rouw.

Waarom staat Parker niet hoger? Waarom geen DeAndre Jordan? Waarom geen Heat? Waarom geen Aldrich? Allemaal goeie vragen! Hoewel de plays of the week zo objectief mogelijk gekozen worden, zullen er altijd redenen zijn voor oneindige discussies. De gekozen plays en hun plek in de top vijf zijn dan ook geen feiten, maar meningen.

Uitsmijter

Rajon Rondo op zoek naar nieuwe garderobe. (meisje niet inbegrepen)

Ook leuk om te lezen