Clipboard: Titanenstrijd om topscorerstitel

Door

Ook deze week in de NBA stond voornamelijk in het teken van winnen. Na de Clippers, Heat en Nuggets zijn nu de Knicks met een mooie winstreeks bezig. Daarnaast winnen de Grizzlies en de Clippers recordaantallen wedstrijden. Elke zondag (of maandag) rond de klok van 16:00 uur zal Sport Amerika jullie hier op de hoogte te brengen van wat er de afgelopen week in de NBA gebeurde. Reageren kan via Twitter.

clipboard600A Clipboard: Fighting Jazz & Lakers

‘Melo vs KD

Boston Celtics v New York KnicksNaast de titel en de bekende individuele awards wordt elk jaar ook de prestigieuze strijd om de topscorerstitel uitgevochten. De afgelopen jaren ging de eer telkens naar Kevin Durant. Ook dit seizoen leek niets of niemand hem in de weg te staan voor zijn vierde opeenvolgende scoringstitel. Maar toen begonnen de New York Knicks aan een winstreak en daarbij ging Carmelo Anthony erg goed spelen en bijzonder veel scoren. In de wedstrijd van de Knicks tegen de Miami Heat scoorde ‘Melo 50 punten. In de daaropvolgende wedstrijden noteerde hij 40, 41 en 36 punten. En die 36 scoorde hij tegen de Oklahoma City Thunder van Kevin Durant. Voor die wedstrijd was het verschil tussen de twee kemphanen 0.1 punt in het voordeel van Durant. Aangezien hij er zelf ‘maar’ 27 punten in gooide, is Anthony hem nu voorbij en staat de Knickerbocker bovenaan de scoringsranglijst. Met nog vijf, en voor de Knicks zes, wedstrijden te gaan wordt het nog erg spannend wie zich uiteindelijk de topscorer van dit seizoen mag noemen.

Recordbrekende overwinningenLos Angeles Lakers v Los Angeles Clippers

Drie april was een mooie dag voor de Grizzlies en de Clippers. Beide teams behaalden een clubrecord aantal overwinningen in de NBA. Memphis pakte de 51e overwinning van het seizoen en de Clippers kwamen op vijftig overwinningen. Nog mooier nieuws voor de Clippers kwam er gisterenavond. Met de overwinningen op de stadsrivaal de Lakers winnen de Clippers voor het eerst in de geschiedenis van de club de Pacific Division. En dat ze daarmee de grote broer ook nog eens  ‘sweepen’ dit seizoen moet extra goed voelen voor het rood-wit-blauwe deel van de stad.

Minnesota Timberwolves v New Orleans HornetsMinnesota coach Rick Adelman heeft het indrukwekkende aantal van 1000 overwinningen behaald. De 66-jarige won met zijn Timberwolves van de Detroit Pistons en werd daarmee de achtste NBA-coach ooit die het bijzondere aantal van 1000 realiseerde. Onder anderen grootheden als Don Nelson (1335 zeges), Jerry Sloan (1221) en Phil Jackson (1155) gingen hem voor.

———-

Starting 5 of the week

PG: John Wall. Washington Wizards pointguard John Wall is één van de snelste spelers van het moment. Daarnaast kan Wall ook behoorlijk goed basketballen. Het talent spat er vanaf. Maar spelen in Washington is nou misschien niet het meest ideale om talent tot volle bloei te laten komen. De laatste weken speelt Wall zichzelf wel lekker in de schijnwerpers en helpt zijn team aan de nodige overwinningen. Dat lukt beide, zij het mondjesmaat wat betreft het laatste gedeelte.

SG: Kobe Bryant. Kobe is 34 jaar. Als je nagaat hoelang Kobe al op absoluut topniveau meedoet in de NBA, dan kun je niets anders dan een diepe buiging maken. Hij stond en staat nog altijd bekend om zijn scorend vermogen. En ook verdedigend staat hij zijn mannetje. Maar Bryant gaf de bal nooit graag af aan teamgenoten. Dat is de laatste tijd anders. Kobe ziet in dat als hij andere spelers in zijn spel betrekt, het team er beter door wordt en overwinningen boekt. Scoren, rebounden, assists geven en steals pakken, Kobe doet het allemaal. Als de Lakers de play-offs niet halen, heeft het in ieder geval niet aan hem gelegen.

SF: Carmelo Anthony. ‘Melo gaat te keer als een baas. Vijftig punten scoren tegen Miami is al knap. Maar om daarna nog eens 40, 41 en 36 punten te scoren, dan ben je tijdelijk van een andere planeet. Hij heeft inmiddels Durant achterhaald op de topscorerslijst. Het is nu elke wedstrijd afwachten hoeveel punten hij nu weer maakt.

Minnesota Timberwolves v New Orleans HornetsPF: Chris Bosh. Bosh moest het een groot deel van de week stellen zonder James en Wade. Het bleek geen probleem voor Miami, en Bosh in het bijzonder. Hij is natuurlijk gewend om de man te zijn, gezien zijn tijd als de grote ster in Toronto. En in de wedstrijd tegen de Spurs vulde hij die rol weer eens met verve in. Met 23 punten en negen rebounds was hij de belangrijkste schakel. En hij maakte ook nog eens de winnende basket. Prima weekje voor Bosh.

C: Nikola Pekovic. De Timberwolves draaien een teleurstellend seizoen. Dat heeft voornamelijk te maken met de vele blessuregevallen in Minnesota. Eén speler die wel fit bleef en zich ook dit seizoen weer heeft doorontwikkeld is Pekovic. De bonkige tattoo-boy noteert bijna standaard een double-double en is daarmee van onschatbare waarde voor de Wolves. Als volgend seizoen iedereen fit blijft, dan kan Minnesota een heel mooi team neerzetten met Pekovic, Kevin Love, Ricky Rubio, Derrick Williams en Andrei Kirilenko.

———-

Topteams of the week

New York Knicks 50-26

De reeks van de Knicks staat inmiddels op twaalf overwinningen. Daarmee lijken ze voorgoed beslag te hebben gelegd op de tweede plek en dus afgerekend te hebben met Indiana. Daar komt bij dat ze op deze manier met een lekker gevoel de playoffs in gaan. De Knicks in deze vorm, in een uitverkocht MSG, tegen de Miami Heat… Het zou wat zijn. Maar ja, zover is het nog lang niet.

Denver Nuggets 53-24

De Nuggets winnen maar weer eens vier wedstrijden op rij. En dat in een week waarbij ze één van hun belangrijkste schakels moeten missen met een blessure. Gallinari heeft een kruisbandblessure en is daarmee maandenlang uit de running. Het zegt genoeg over het team Denver dat ze alsnog blijven winnen.

Dallas Mavericks 38-39

Nog één wedstrijd winnen en de baarden mogen eraf. Er is dan natuurlijk een kans dat het bijgeloof zo sterk is geworden dat de baarden er pas af gaan als ze óf de play-offs definitief niet halen óf wanneer ze in de play-offs eruit vliegen. De Mavs kunnen zich echter geen nederlaag meer permitteren en hebben heel veel geluk nodig om het naseizoen te halen.

———-

Top 5 plays of the week

5. Let Ross dunk!

4. K-mart over Birdman

3. Bosh FTW!

2. DeAndre uit stand

1. Fancy Iggy to The Manimal

Lees hier het Clipboard van vorige week: Fighting Jazz & Lakers

Ook leuk om te lezen