Clipboard (#12): LeBron shines brightest

Door

De afgelopen NBA-week stond in het teken van grote spelers met bijpassende records. Kobe en LeBron gingen tot het allerlaatste moment nek aan nek om de meeste stemmen te krijgen voor de All Star Game. Kobe won dat en pakte ook nog eens zijn 15e opeenvolgende plek bij de startende vijf van het westen. Ondertussen bereikte LeBron een wel heel bijzondere mijlpaal. Elke zondag (of maandag) rond de klok van 16:00 uur zal Sport Amerika jullie hier op de hoogte te brengen van wat er de afgelopen week in de NBA gebeurde. Reageren kan via Twitter.

clipboard600A Clipboard (#11): Blessures en rentrees grote spelers

20.000, 5.000 en 5.000
Dallas Mavericks v Miami Heat30 oktober 2003. Dat is de datum dat LeBron James zijn allereerste punten maakt in de NBA. Dat deed ie, uiteraard, voor de Cleveland Cavaliers. En afgelopen week op 16 januari 2013 scoort “The King” zijn 20.000ste punt. Hij is daarmee de jongste speler die de bijzondere mijlpaal weet te bereiken. Daarnaast deelt James ook nog eens meer dan 5.000 assists uit en pakt hij ook meer dan 5.000 rebounds. Petje af! Hoewel hij dus de jongste is met zoveel punten, had hij er wel meer wedstrijden voor nodig dan sommige van zijn ‘20.000-collega’s’. In zijn tiende seizoen lukte het James in zijn 726e wedstrijd de 20.000 punten grens te bereiken. Daarmee staat hij op de achtste plek achter onder andere Michael Jordan en Allen Iverson lukten het om sneller 20.000 punten te maken. Helemaal bovenaan de lijst staat Wilt Chamberlain. Hij had slechts 499 wedstrijden nodig.

De 10 populairste allstars zijn bekend

Met een verschil van iets minder dan 8.000 stemmen ten opzichte van LeBron wist Kobe Bryant de meeste stemmen te krijgen voor de All-Star Game op 17 februari. Beide spelers zaten ruim boven de anderhalf miljoen stemmen. De overige acht spelers die ook als starter gekozen werden, konden bijna allemaal aan het begin van het seizoen ingevuld worden. 2011 NBA All-Star GameIn het oosten is Kevin Garnett de speler met het grootste profijt van de nieuwe regel voor het kiezen van All-Stars. Dit seizoen is het voor het eerst dat er geen aparte center meer gekozen wordt, maar drie frontcourt spelers. Aangezien Garnett op papier een forward is en geen center, had hij het waarschijnlijk niet gehaald als de oude regel nog van kracht was. Qua stemmen bleef Garnett (ruim 500.000) behoorlijk achter bij Anthony en James, maar was hij wel de derde forward en werd hij dus gekozen tot starter. Voor Garnett is het mooi dat hij nog altijd populair is, maar veel minuten gaat hij niet maken. En waarschijnlijk kan de wat oudere Garnett daar prima mee leven…

Gentry kan vertrekken

De Phoenix Suns zijn het nieuwste team dat hun coach aan de kant zet. Alvin Gentry kon het team niet op de rails krijgen na het vertrek van Steve Nash. Sterker nog, de Suns staan helemaal onderaan in het Westen en hebben ook nog eens weinig uitzicht op eventuele verbetering. Misschien dat het ontslaan van de coach voor het nodige shock-effect kan zorgen. Lindsey Hunter neemt voorlopig zijn taken over. Gentry is de vierde coach die dit seizoen ontslagen wordt in de NBA. Mike Brown bij de Lakers was de eerste, hij werd gevolgd door Avery Johnson van de Nets en Scott Skiles van de Bucks. En nu kan ook Gentry dus zijn spullen pakken.

———-

MVP/LVP of the week

MVP week #12: LeBron James

Eindelijk wordt James eens genoemd in dit rubriekje. En dat heeft ie in dit geval te danken aan de bijzondere mijlpaal van deze week. De jongste speler met 20.000 punten en nog lang niet klaar in de NBA. Nog niet eens in de herfst van zijn carriere. Benieuwd waar dat gaat eindigen en hoeveel records en mijlpalen er nog bijkomen.

Kobe BryantLVP week #12: Kobe Bryant
Misschien een beetje haaks op bovenstaande verhalen, maar Kobe staat hier niet zomaar. Hij is één van de beste spelers ooit en heeft enorm veel betekend voor de Lakers en de NBA. En als de Lakers iets winnen, dan wordt hij daar meestal (terecht) verantwoordelijk voor gehouden. Maar dan mag ie ook de negatieve verantwoordelijkheid dragen. De Lakers draaien, gezien de verwachtingen, een belabberd seizoen en ook Kobe Bryant is daar debet aan. Gisteren verliezen ze van de Raptors en Kobe schiet, inclusief driepunt-pogingen, 13 op 44. Dat meneer de balt niet graag afgeeft weet iedereen, maar dit slaat alles. Hij bleef maar missen en vervolgens de bal weer opeisen. Maar misschien zegt het nog wel meer over zijn teamgenoten dat hij de bal ook elke keer weer krijgt! Er lopen toch drie mannen om hem heen die ook behoorlijk kunnen basketballen…

———-

Topteams of the week

Utah Jazz 22 – 19Utah Jazz v Charlotte Bobcats

En nu is het de beurt aan de Jazz om een goede reeks neer te zetten in de Northwest division. Denver, Portland en Minnesota doen ook nog steeds mee om de tweede plek in die division, maar nu zijn het dus even de Jazz die het laatst lachen. De laatste drie wedstrijden werden gewonnen en daarmee klimmen ze dus van 19 – 19 naar 22 – 19. Een verschil dat net genoeg kan zijn om de concurrentie af te schudden.

Los Angeles Clippers 32 – 9

De Clippers gaan maar door en maar door. Ze blijven winnen, ook zonder CP3. Ze gaan nu al weken nek aan nek met OKC (ook 32-9) om te bepalen wie het beste record in de league heeft. En dat werd voorafgaand aan het seizoen nou ook weer niet verwacht van de Clippers. Ook de winstreak van een aantal weken terug was geen uitschieter, de Clippers zijn gewoon een titelkandidaat.

San Antonio Spurs 32 – 11

Over titelkandidaten gesproken. De Spurs spelen al jaren hetzelfde basketbal en zijn al jaren een grootmacht in de NBA. Ook dit seizoen doen ze weer mee om de prijzen, terwijl dat toch elk seizoen weer opnieuw hardop in twijfel wordt getrokken. De mannen van coach Popovich winnen de laatste vier wedstrijden en kunnen zich ook alvast op gaan maken voor een lange run in de playoffs.

———-

Top 5 plays of the week

5. Thomas to Thomas

Isiah Thomas gooit de halfcourt alley-oop naar Thomas Robinson. Laatstgenoemde lijkt een heeel klein beetje op Griffin als ie de bal door de ring gooit in plaats van dunkt. Al met al een prima einde van het kwart.

4. Let Ross dunk!

Terence Ross heeft een abonnement op deze rubriek. Maar ja, als je zulke acties blijft maken, dan blijf je hier terugkomen natuurlijk.

3. Josh Smith goes coast to coast

Ook Josh Smith staat erom bekend de nodige posters te maken samen met mensen die aan het ontvangende eind van een van zijn dunks staan. Zo ook nu een mooi exemplaar samen met Brook Lopez van de Nets.

2. KD kan eigenlijk alles

Hij heeft één van de meest fluwelen schotjes in de league, dus een metertje vrijheid op de driepuntslijn kan fataal zijn. Maar als je dan weer te kort verdedigt, snelt ie je zo voorbij. En dan ook nog kunnen springen. Het leven van iemand die Durant verdedigt, is vaak gewoon niet eerlijk…

1. Waiters dunking on Favors

De commentator zegt het juist: Waiters is ‘maar’ 6.4 feet. Dat is ongeveer 1.90 meter. Dan moet je toch ook behoorlijk kunnen springen om zo’n grote jongen als Favors voor paal te zetten. Voor Waiters is dat geen probleem.

Garnett-to-Carmelo Trash Talk

garnett-honey-nut-cheerios-shirt

 

Lees hier de Clipboard van vorige week: Blessures en rentrees ‘grote’ spelers

 

Ook leuk om te lezen