MLB Analyse: Aroldis Chapman in cijfers

Door

Houston Astros v Cincinnati Reds
Iedereen weet inmiddels hoe goed Aroldis Chapman, de voormalige closer van de Cincinnati Reds, is. Hier een aantal feiten over the Cuban Missile.

  • Op 31 augustus 2010 maakte Aroldis Chapman zijn debuut in de MLB tegen de Milwaukee Brewers. Vanaf dat moment is hij alleen maar beter en beter geworden. In zijn eerste seizoen gooide hij dertien en een derde innings met negentien keer drieslag met een ERA van 2.03. In zijn loopbaan tot nu toe heeft Aroldis 319 innings gegooid en zette hij een totaal van 546 slagmensen aan de kant door middel van drieslag.
  • Tot nu toe heeft Chapman maar zeventien homeruns tegen gekregen, waarvan vier walk-off homeruns en het zijn zeventien verschillende slagmensen. Het zijn ook voornamelijk rechtshandige slagmensen. Met een drie wijd één slag count hebben slagmensen tot nu toe de meeste (vier) homeruns tegen Chapman geslagen. De enige linkshandige slagman die ooit een homerun op Chapman sloeg was voormalig Oriole, Luke Scott. Dit was nota bene de eerste homerun die de Cubaan in zijn loopbaan moest toestaan.
  • Op 14 Juli 2013 werd onze landgenoot Andrelton Simmons lid van een zeer select gezelschap. Simba is een van de zeventien spelers die ooit de bal het veld uit wist te rammen op een worp van Chapman:

  • Omdat Aroldis linkshandig is en zo hard gooit hebben met name linkshandige slagmensen bijna geen kans tegen zijn worpen. Het is ook te zien aan zijn cijfers tegen linkshandige slagmensen. We weten al dat linkshandige slagmensen geen homeruns tegen hem slaan, maar ook geen extra basehits. Tot nu toe in zijn loopbaan heeft Chapman maar zeven extra basehits toegestaan aan linkshandigen en maar 43 extra basehits in totaal. Linkshandige slagmensen hebben tot nu toe in zijn loopbaan een slaggemiddelde van .120 en een slugging percentage van .151 tegen hem. De linkshandige slagmensen in de American League en met name de AL East kunnen hun borst natmaken.
  • Aroldis Chapman heeft tot nu toe drie wedstrijden in Yankee stadium gegooid met een ERA van 3.86. Hij kreeg tien slagmensen tegenover zich en wist er vier aan de kant te zetten met drieslag.

Met Chapman nu in de gelederen hebben de Yankees een ijzersterke bullpen en zullen ze nu weinig wedstrijden verliezen als ze na zes innings een voorsprong hebben.

Foto: Getty Images/archief

Ook leuk om te lezen